Twee studenten op één kamer: kamernood in Nijmegen leidt tot opvallende proef

22 aug 2023

Twee studenten die samen één kamer huren: het is een opvallende maatregel in Nijmegen om het tekort aan kamers te bestrijden. Studentenhuisvester SSH& start deze maand een proef op complex Boeckstaetehof, aan de gelijknamige straat.

In het complex nabij de Graafseweg zijn 116 driekamerappartementen sinds 2017 omgebouwd tot 348 studentenkamers.

Op tien kamers wonen vanaf deze maand niet één, maar twee internationale uitwisselingsstudenten. Gewoon op een simpele kamer, 18 vierkante meter. De helft met een stapelbed, de andere helft met losse bedden. Bewoners delen de huur, van elk 230 tot 250 euro per maand.

‘Snel verhuurd’

Het doet denken aan complexen in Amerika, waar op campussen studenten een kamer delen. De Nijmeegse huisvester mikt niet op studerenden die op hun privacy zijn gesteld, maar specifiek op studenten die geld willen besparen en geen probleem hebben met een semester lang een kamer delen.

‘We proberen de studenten die het hardst een kamer nodig hebben, iets tegemoet te komen’

De animo is hoog, zegt een woordvoerder van SSH&. ‘Het International Office heeft eerder dit jaar een uitvraag gedaan onder internationale studenten en koppelde kamergenoten aan elkaar. Heel snel waren de kamers verhuurd’, zegt de SSH&-woordvoerder. ‘De bewoners zijn niet alléén mensen die elkaar niet kennen. Dit kunnen ook vrienden van elkaar zijn, of stellen.’

Kamernood

Is de proef een succes, dan volgen mogelijk meer kamers of andere complexen. SSH& wil op die manier de kamernood bestrijden. Die is hoog: bijna 5300 studenten schreven zich tussen januari en juli bij de huisvester in voor een kamer in Nijmegen. Dat waren er vorig jaar in die periode 5200, wat toen bijna een verdubbeling was met een jaar eerder.

SSH&-complex Boeckstaetehof. Foto: Google Maps

Net als in 2022 schreven zich 4700 studenten voor het eerst in. Anderen huren al langer, maar zoeken een nieuwe kamer. Tegelijkertijd kwamen de afgelopen drie maanden zo’n 260 kamers vrij in de stad voor studenten die voor het eerst een kamer zoeken.

Maatregelen

De ‘twee studenten op één kamer-proef’ is niet de enige maatregel. Afgelopen jaren zijn zes SSH&-beheerderskantoortjes verbouwd tot woonruimtes. Ook heeft complex Mariënbosch, in Nijmegen-Oost, sinds 2022 een noodopvangplek. Een studio is omgebouwd tot slaapplek voor internationale studenten. Ze delen keuken en sanitair.

Om studenten die ver weg wonen tegemoet te komen, heeft SSH& de reisurgentie uitgebreid. Reist iemand twee uur per trein naar Nijmegen, dan krijgt hij of zij voorrang op sommige complexen. Het hele jaar geldt dit voor complex Vossenveld, maar tot 1 november voor het eerst óók voor Hoogeveldt en Leeuwenstein.

Ook mogen studenten vanaf 1 juni al meeloten voor een kamer, in plaats van vanaf juli. ‘We proberen de studenten die het hardst een kamer nodig hebben, iets tegemoet te komen’, zegt de SSH&-woordvoerder.

Duizend woningen

Om de kamernood terug te dringen, is met de gemeente jaren geleden al afgesproken dat er tussen 2021 en 2030 duizend SSH&-studentenwoningen bij komen. Op korte termijn komen er 230 extra studentenwoningen: 80 in de Winkelsteeg, en 150 op de campus van de Radboud Universiteit.

Andere bouwprojecten zijn de oude GGD-locatie aan de Oude Groenewoudseweg, woontoren Duet bij de Hezelpoort en de Spoorstraat in Lent.

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!