Universiteit doet aangifte wegens anti-Israëlische leuzen op bibliotheek

03 apr 2024

Al voor de derde keer in korte tijd werd de Universiteitsbibliotheek (UB) deze week beklad met anti-Israëlische leuzen. De schoonmaakkosten beginnen voor de universiteit in de papieren te lopen. Er is aangifte gedaan.

In de nacht van maandag op dinsdag sloegen graffitispuitende activisten opnieuw toe op de campus van de Radboud Universiteit. Op de Universiteitsbibliotheek lieten ze eerder ook al leuzen achter als Stop genocide, free Palestine, boycot Israel.

Open dag

Voor zover bekend is het de derde keer in korte tijd dat er graffiti moest worden verwijderd. Afgelopen zaterdagochtend was het ook al raak. De teksten werden toen weggehaald vóórdat de eerste bezoekers van de open dag arriveerden. Ook de Palestijnse vlaggen die in de vlaggenstokken van de universiteit wapperden, werden tijdig naar beneden gehaald.

Een woordvoerder van de Radboud Universiteit laat weten dat vernielingen en vandalisme op de campus, zoals het aanbrengen van graffiti, niet worden geaccepteerd. Er is daarom aangifte gedaan. Ondertussen lopen de schoonmaakkosten aardig op. Het laten verwijderen van graffiti kost zo’n duizend euro per keer.

Samenwerking

Vorige week werd bekend dat de universiteit haar banden met Israëlische universiteiten niet verbreekt. Daartoe was opgeroepen door actiegroep Scholars for Palestine naar aanleiding van het geweld in Gaza. Volgens het bestuur zijn de samenwerkingen een kans om een ‘open lijn’ te behouden. Ook wil de universiteit uitzoeken of er meer hulp kan worden geboden aan Palestijnse studenten en wetenschappers.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

 1. Anoniem schreef op 4 april 2024 om 15:35

  Wordt er aangifte gedaan wegens de anti-Israelische leuzen (inhoudelijk), of vanwege de vandalisering?

 2. Marjan Smeulders schreef op 4 april 2024 om 17:27

  misschien gewoon op de muur laten staan totdat Israel de aanvallen op Gaza is gestopt? Scheelt schoonmaakkosten….

 3. mark schreef op 4 april 2024 om 21:46

  Zijn “STOP GENOCIDE” en “FREE GAZA” nu ook al anti-Israëlische leuzen? Als ik het goed lees zijn ze anti-genodicaal en pro-vrijheid. Ik vind dat ze beter hadden kunnen blijven staan zo lang er een goeddeels eenzijdige oorlog met extreem veel burgerslachtoffers op gang wordt gehouden door Israël met hulp van de VS (en een beetje van Nederland). Aangifte doen en miepen over de kosten van het verwijderen vind ik ook extreem kleinzerig en echt precies het verkeerde signaal wanneer de roep tot het verbreken van samenwerkingen, terecht denk ik, steeds luider wordt.

 4. David van Leeuwen schreef op 5 april 2024 om 09:17

  Als “stop genocide” geïnterpreteerd wordt als anti-Israel, dan lijkt me duidelijk dat de link is gelegd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!