Universiteit krijgt moestuin: straks Reftersoep met zelf gekweekte courgettes
- Vegetable garden Groot Zandbrink (for illustrative purposes). Photo: Wikimedia Commons
Je eigen aardappelen, courgettes en paprika’s kweken en de oogst mee naar huis nemen? Dat kan binnenkort in een moestuin die vlakbij de campus wordt aangelegd. Coördinator Hannah Markusse is op zoek naar studenten en medewerkers die het project willen trekken.
De moestuin voor studenten en medewerkers krijgt een plek aan een braakliggend terrein naast de Hortus, achter Park Brakkenstein. ‘De grond is eigendom van de Radboud Universiteit’, legt coördinator Studentenwelzijn Hannah Markusse uit, die het project coördineert.
In eerste instantie wordt een moestuin van 50 vierkante meter aangelegd, maar er is ruimte genoeg om uit te breiden. ‘Als het goed loopt, zullen we dat zeker doen’, aldus Markusse.
Volkstuin zonder wachtlijst
Bedoeling is dat de moestuin – een samenwerking tussen de afdelingen duurzaamheid, Human Resources, Campus & Facilities en Student Affairs – leidt tot een beter welzijn van studenten en medewerkers. ‘Aan de universiteit zijn we de hele dag met ons hoofd bezig. Door even met je handen onkruid te wieden of aardappelen te rooien, kan je frisse ideeën opdoen.’
‘Wellicht beginnen we met bessenstruikjes of een kruidentuintje’
Markusse vergelijkt het project met een volkstuin, ‘maar dan gratis en zonder lange wachtlijst’. In de tuin komen ook picknickbankjes waar mensen kunnen vergaderen of tijdens een lunchwandeling even kunnen pauzeren.
Of er ook een kas met tomaten, paprika’s en aubergines in de tuin komt? ‘Dat lijkt me heel leuk’, zegt Markusse. ‘Maar wellicht beginnen we met bessenstruikjes of een kruidentuintje, waar minder werk aan is. Als we merken dat we de tuin goed kunnen beheren, kunnen we altijd uitbreiden.’
Courgettesoep in de Refter
Studenten en medewerkers die in de tuin werken, mogen de oogst mee naar huis nemen om er een lekkere en gezonde maaltijd van te maken. ‘Maar het uiteindelijke doel is dat in de Refter soep op het menu staat met courgettes uit de moestuin.’
Eind juni komt er een brainstorm, waarna een vijfkoppige commissie van studenten en medewerkers wordt samengesteld die de moestuin vrijwillig gaat vormgeven en beheren. Tot nu toe zijn er twintig kandidaten. Wellicht wordt na de zomer begonnen met de aanleg. ‘Dan gaan we dagen plannen waarop we met zijn allen de schoffel en de schop in de tuin komen zetten’, aldus Markusse.
Studenten en medewerkers die de handen uit de mouwen willen steken in de moestuin vinden meer informatie via deze link.
Margriet schreef op 21 juni 2022 om 11:08
Wordt biologisch-dynamisch?