Universiteit stelt extra psycholoog aan voor medewerkers, voor studenten verandert er niks

12 dec 2023

De Radboud Universiteit gaat een extra psycholoog aanstellen voor medewerkers. Ondanks wekenlange wachttijden wordt het aantal studentenpsychologen niet uitgebreid. Wel verandert er iets aan de financiering van de studentenpsychologen.

Medewerkers die een beroep willen doen op een psycholoog kunnen binnenkort eerder geholpen worden. De Radboud Universiteit krijgt er namelijk een derde campuspsycholoog bij, laat een woordvoerder weten.

Ook verhuizen de campuspsychologen van de tijdelijke locatie aan het Toernooiveld naar het Berchmanianum. De huidige locatie wordt als ongeschikt ervaren omdat hij lastig te vinden is én de spreekkamers gehorig zijn, zo staat in een rapport van de HR-afdeling.

Pilot

Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van een pilot met campuspsychologen, om het welzijn van het personeel te bevorderen en het ziekteverzuim terug te dringen. De schrijvers van het rapport doen de aanbeveling om een extra (deeltijds) campuspsycholoog aan te stellen. Het college van bestuur neemt dat advies over en vergroot de capaciteit van 1 naar 1,5 fte.

Daarvoor wordt 170.000 euro per jaar vrijgemaakt. Ook gaat de universiteit meer inzetten op preventie in de vorm van onder meer vitaliteitsprogramma’s, workshops en leiderschapscursussen.

Lange wachtrijen

Voor studenten die psychologische ondersteuning zoeken op de campus verandert er voorlopig niets. De wachttijd voor deze groep is inmiddels opgelopen tot zeven à acht weken.

Wel verandert er iets aan de middelen van waaruit deze psychologen worden betaald. Eind 2024 stopt de financiering vanuit het Nationaal Onderwijs Programma (NPO), bedoeld om corona-effecten tegen te gaan. 0,8 fte van de in totaal 4,3 fte van de studentenpsychologen werd hieruit gefinancierd.

Er gaat echter niet bezuinigd worden op studentpsychologen, beloofde vicevoorzitter Agnes Muskens tijdens de vergadering met de medezeggenschap vorige week. Zij zal andere geldbronnen aanboren om het aantal studentenpsychologen op peil te houden.

Hoeveel geld daarvoor nodig is en waar dat vandaan komt – de universiteit moet in de breedte miljoenenbezuinigingen doorvoeren – is nog niet duidelijk. Muskens verwacht daar in de zomer van 2024 meer duidelijkheid over te hebben.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!