Universiteit onderzoekt financiële situatie beurspromovendi

30 mrt 2020

Ophef alom toen de letterenfaculteit in januari beurspromovendi wierf op de site van de universiteit. Wat blijkt? De vacatures staan gewoon weer – elders – online. Geen probleem, vindt de universiteit, die wel bezig is nieuwe regels op te stellen. ‘Afspraken die eerder gemaakt zijn, gaan we nu niet doorhalen.’

De verplaatsing roept de vraag op of de situatie anders is dan toen de vacature nog op de Radboud-website stond. Die zorgde voor veel discussie, omdat de Radboud Universiteit promovendi normaal gesproken een arbeidscontract aanbiedt. Voor dit project zouden promovendi echter een beurs krijgen van een Duitse stichting van 1600 euro, rond het minimumloon.

Zulke zogeheten beurspromovendi lopen in Nijmegen wel meer rond, met name uit China en Indonesië. Deze om en nabij 200 onderzoekers krijgen echter geen beurs van de universiteit, maar nemen hun eigen geld mee, vaak via externe partijen die beurzen uitdelen. De universiteit biedt slechts onderdak, begeleiding en de mogelijkheid om in Nijmegen te promoveren.

Bij het gewraakte project van de afdeling geschiedenis schreef de universiteit echter wel een vacature uit voor de beurs. Dat was ‘stom, onhandig en niet slim’, zei letterendecaan Margot van Mulken achteraf. Na de ophef die volgde liet het college van bestuur de vacature van haar website halen, met de verklaring dat de Radboud Universiteit ‘promovendi uit principe niet als student’ ziet. Promovendi met een externe beurs blijven echter welkom – de universiteit wil ze alleen niet actief werven.

Niet in dienst

Zo loopt de werving van de gewraakte beurspromovendi bij letteren inmiddels niet meer via de universiteit, maar via de site van het onderzoeksproject en de van de stichting die de beurs ter beschikking stelt. Hoeveel verschil maakt dat dan in de praktijk, vragen verschillende wetenschappers zich af, onder andere op social media.

De voorwaarden zijn immers niet veranderd: de promovendi krijgen een beurs van 1600 euro en komen niet in dienst van de Radboud Universiteit. Sollicitatiebrieven en verzoeken om meer informatie moeten nog steeds gericht worden aan de Universitair Docent geschiedenis die het geld aanvroeg bij de stichting.

Nieuw beleid

Desondanks vindt de Radboud Universiteit de huidige vorm van werving op dit moment acceptabel, schrijft woordvoerder Martijn Gerritsen in een reactie per e-mail. ‘Afspraken die eerder gemaakt zijn, gaan we nu niet doorhalen. Tijdens het spel moet je de regels niet aanpassen.’

De universiteit maakt momenteel namelijk nieuw beleid over ‘wat wel en wat niet mogelijk zou moeten zijn’ als het om externe beurspromovendi gaat, vervolgt Gerritsen. ‘Daarover willen we duidelijkheid bieden, maar daar is nog even tijd voor nodig.’

Een van de dingen waar de universiteit aan denkt is het instellen van bepaalde eisen voor promovendi met een externe beurs. In sommige gevallen zijn de verschillen in salaris en andere arbeidsvoorwaarden wel erg groot in vergelijking met promovendi die in dienst zijn, vindt de universiteit. Ze overweegt daarom om bijvoorbeeld een ondergrens te stellen voor de maandelijkse inkomsten.

Huisvesting

Ook gaat de universiteit onderzoeken of ze zelf een toelage kan geven, bijvoorbeeld in de vorm van een aanvullende beurs of subsidie op huisvesting. ‘Daarnaast gaan we kijken of we afspraken kunnen maken met de belastingdienst’, laat rector Han van Krieken weten, zoals over het al dan niet heffen van belastingen op zo’n toelage. ‘Dat soort afspraken heeft men ook bij de Vrije Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen.’

Hoe alle afspraken er concreet uit komen te zien is op dit moment nog niet bekend. Het college van bestuur verwacht dat het een zeker een aantal maanden duurt voordat het beleid volledig uitgewerkt is.

2 reacties

  1. Pieter schreef op 30 maart 2020 om 13:59

    En zo is een verval ingezet, next up: Nijmegen doet mee aan het experiment rond beurspromovendi.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!