Universiteit stopt alle buitenlandse uitwisselingen voor studenten

26 jun 2020

Studenten die nog hoop hadden op een half jaar Madrid, Münster of Manchester, kunnen hun plannen (en reiskoffer) voorlopig opbergen. De universiteit staat het eerste semester van het nieuwe collegejaar geen buitenlandse studie-uitwisselingen toe.

Studenten die het eerste semester van het nieuwe collegejaar van plan waren uit te vliegen naar een buitenlandse universiteit, moeten hun plannen omgooien. De Radboud Universiteit heeft besloten volgend jaar geen uitwisselingen toe te staan. Ook internationale studenten die naar Nijmegen wilden komen, zijn tijdelijk niet welkom.

‘De belangrijkste reden voor dit besluit is dat wij de kwaliteit van de uitwisseling niet kunnen garanderen’, zegt Elco van Noort, waarnemend hoofd van het International Office. ‘Die zit namelijk voor een groot deel in de ontmoeting met andere studenten. En het is de vraag in hoeverre dat mogelijk zal zijn.’

Daarnaast speelt de beperkte flexibiliteit van een buitenlands uitwisselingsprogramma een belangrijke rol, aldus Van Noort. Waar bij een normaal studieprogramma nog weleens geschoven kan worden met een cursus of opdracht die niet kan doorgaan, is dat bij een uitwisseling van slechts zes maanden vrijwel onmogelijk.

Koude kermis

Volgens Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, hadden veel studenten zelf hun plannen al omgegooid. Uit een enquête blijkt dat de helft van de (Nederlandse) studenten zijn of haar buitenlandplannen voor volgend jaar al had gewijzigd. Een derde besloot het buitenlandverblijf uit te stellen.

Neemt niet weg dat er toch studenten zijn die nog wel van plan waren op uitwisseling te gaan. De Radboud Universiteit houdt ook die groep thuis. ‘Wij willen duidelijkheid bieden’, zegt Van Noort. ‘Het is heel ingrijpend om naar het buitenland te gaan; studenten zeggen bijvoorbeeld tijdelijk hun kamer en bijbaan op.’ Het risico dat zij van een koude kermis thuiskomen is te groot, volgens Van Noort, mede doordat steeds meer buitenlandse universiteiten besluiten geen uitwisselingen toe te staan. Bovendien wil de universiteit zich niet laten verrassen door een mogelijke ‘tweede golf’ aan coronabesmettingen.

Nijmeegse studenten die volgend collegejaar naar het buitenland willen voor een ander doel dan een uitwisseling, bijvoorbeeld een stage of onderzoeksopdracht, kunnen mogelijk wel gewoon gaan. Van Noort: ‘Daarvoor moet de opleiding of de faculteit maatwerk bieden en bijvoorbeeld de reisadviezen van Buitenlandse Zaken in de gaten houden.’

Komen en gaan

Elk collegejaar is het een komen en gaan van studenten in Nijmegen. Dit collegejaar kozen 752 Nijmeegse studenten om op uitwisseling te gaan naar het buitenland, terwijl de Radboud Universiteit 631 internationale uitwisselingsstudenten ontving. Het merendeel daarvan, ongeveer twee derde, maakt gebruik van het Erasmus+-programma, maar er zijn ook uitwisselingen met universiteiten buiten Europa.

Dat die uitwisselingsstudenten nu niet welkom zijn, betekent niet dat er helemaal geen internationale studenten in Nijmegen zullen zijn. Wie zich inschrijft voor een reguliere opleiding, is gewoon welkom.

Dat er tijdens de introductie nauwelijks ruimte zal zijn voor fysieke ontmoetingen, is een reden tot zorg voor de universiteit, erkent Van Noort. Immers: eenzaamheid onder internationale studenten ligt op de loer. ‘De introductie is heel belangrijk voor internationale studenten. Het is de aanloop naar een sociaal vangnet en netwerk. We proberen daar alsnog dingen voor te verzinnen, maar zo uitgebreid als normaal zal de introductie niet zijn.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!