Universiteit wacht nog steeds op vluchtelingwetenschapper
De pogingen om in Nijmegen een bedreigde wetenschapper onderdak te bieden, lopen spaak. Binnen het Scholars at Risk-programma van vluchtelingenorganisatie UAF doen elf Nederlandse universiteiten mee, die de afgelopen twee jaar 21 onderzoekers hebben ontvangen. Alleen in Nijmegen wil de komst van een vluchtelingwetenschapper nog niet lukken.
Wat een mooie bijdrage aan de wereldwetenschap beloofde te worden, loopt in Nijmegen uit op een hoofdpijndossier. Bij de start van Scholars at Risk – bijna drie jaar geleden – toonden elf universiteiten zich bereid een in eigen land bedreigde wetenschapper te adopteren. De eerste onderzoeker die in Nijmegen zijn opwachting zou maken – bij de rechtenfaculteit – is Emad Baghi, een vooraanstaand jurist uit Iran. Maar de man zat eerst in de gevangenis en zit nu zonder paspoort vast in Teheran.
Helaas
Inmiddels heeft UAF een nieuwe reeks bedreigde wetenschappers naar voren geschoven, maar tot nu toe heeft Nijmegen niet gehapt. Berend Jonker van UAF wijst erop dat een aantal door UAF geselecteerde vluchtelingwetenschappers goed aansluiten op het profiel van de Radboud Universiteit. ‘Deze mensen zouden graag een veilige plek vinden in Nijmegen, maar helaas is het nog niet gelukt om iemand echt te plaatsen.’
Geld
Berend Jonker wijt het mislukken van een plaatsing in Nijmegen deels aan gebrek aan geld. Het onderdak brengen van een vluchtelingwetenschapper kost jaarlijks een ton, op te brengen door het college van bestuur en de faculteiten, die beide de helft voor hun rekening moeten nemen. Dat faculteiten in deze tijden zuinig zijn, begrijpt Jonker wel, maar hij hoopt toch dat ze ‘wat extra potjes’ kunnen vinden. UAF onderzoekt nog of er een bedreigd wetenschapper met een beurs van UAF geplaatst kan worden, wat in elk geval een kostenbesparing is voor de universiteiten.
Rector magnificus Bas Kortmann, die bij de lancering van Scholars at Risk in 2009 nog een gloedvol betoog afstak over de hulp aan bedreigde wetenschappers, noemt het betreurenswaardig dat Nijmegen nog geen vervolgde wetenschapper heeft kunnen plaatsen. Een investering van 50.000 euro zou voor faculteiten toch geen te hoge drempel moeten zijn, vindt Kortmann. Waarom faculteiten niet hebben gehapt op het aanbod van UAF is hem onduidelijk. ‘Ik ga dat navragen. Voor faculteiten, maar vooral voor vervolgde wetenschappers hoop ik dat we binnenkort beter nieuws hebben.’ / Paul van den Broek
Vanavond in Lux: De Verboden Wetenschapsmonologen. Theater en muziek op basis van verhalen van gevluchte wetenschappers die in Nederland onderdak hebben gevonden. 20.30 uur. Voor meer informatie: klik hier. De redactie geeft 5 keer 2 kaartjes weg, voor de eerste vijf RT’s op deze tweet.