Universiteiten en NWO presenteren plan tegen aanvraagdruk

14 jan 2020

Het binnenhalen van onderzoekssubsidies wordt minder belangrijk om carrière te kunnen maken binnen universiteiten. Dat hebben onderzoeksfinancier NWO en de vereniging van universiteiten (VSNU) afgesproken. Mogelijk komt er ook een quotum op het aantal beurzen dat een universiteit mag aanvragen. De komende maanden gaan VSNU en NWO de plannen concreet uitwerken.

De VSNU en NWO hopen dat de maatregelen ervoor zorgen dat onderzoekers niet te veel tijd verliezen aan het schrijven van subsidie-aanvragen. De kans op toekenning daarvan is vaak heel laag – soms minder dan één op zes. NWO en VSNU zijn al een paar jaar in gesprek om te kijken hoe deze ‘aanvraagdruk’ omlaag kan.

De maatregelen die ze nu voorstellen liggen voor een deel bij de universiteiten zelf. Om carrière te maken als wetenschapper moet het minder belangrijk worden hoeveel beurzen iemand binnenhaalt. Ook hoeven jonge onderzoekers misschien geen beurzen meer aan te vragen. De aanvragen die onderzoekers nog wel schrijven, zullen intensiever begeleid worden door universitaire subsidieadviseurs.

Maximum

Ook NWO zelf onderneemt actie. Bij sommige beurzen verdwijnen de deadlines, zodat onderzoekers het hele jaar door aanvragen kunnen indienen. Bij subsidies waar dat in het verleden al is gedaan, leidde dit eerder al tot minder aanvragen. Bovendien liggen deadlines nu soms net na vakanties, wat voor extra werkdruk buiten de normale werktijden zorgt. Zo was de deadline van de Veni-subsidie van NWO, voor pas gepromoveerde wetenschappers, dit jaar op 9 januari, net na de kerstvakantie.

Verder gaat de subsidieverstrekker mogelijk een maximum instellen voor het aantal aanvragen dat een universiteit mag doen – een aanvraagquotum. Dit mag niet betekenen dat universiteiten zelf uitgebreide interne selectieprocedures gaan optuigen, schrijft NWO in een persbericht. ‘Er moet daadwerkelijk lastenverlichting voor onderzoekers plaatsvinden.’

Herverdeling gelden

Een andere maatregel die de aanvraagdruk mogelijk kan verlichten is een herverdeling van de academische gelden. Als er minder geld in competitie verdeeld wordt (via NWO-subsidies) en meer geld rechtstreeks naar de universiteiten zelf gaat, wordt de noodzaak om beurzen aan te vragen lager. Eind deze maand verschijnt een rapport van de commissie-Weckhuysen, die hier onderzoek naar doet. ‘Aan de hand daarvan zullen NWO en de samenwerkende universiteiten nader bepalen welke mogelijkheden er zijn om de balans tussen de eerste en tweede geldstroom te verbeteren’, aldus NWO.

De Radboud Universiteit, lid van de VSNU, staat positief tegenover de plannen, laat woordvoerder Martijn Gerritsen weten. Hoe de maatregelen er concreet in Nijmegen uit komen te zien, is nu nog niet bekend. De details werken de universiteiten de komende maanden uit. Dan wordt ook duidelijk wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de Nijmeegse procedure bij het aanvragen van een Vidi-aanvraag. Het college van bestuur stelde eerder al een interne selectieprocedure in voor wie wel of niet een Vidi-aanvraag mag indienen – iets waar NWO in de nieuwe landelijke plannen nu juist vanaf lijkt te willen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!