Universiteiten verlagen bsa vanwege welzijn studenten

14 jan 2021

De veertien Nederlandse universiteiten verlagen de norm voor het bindend studieadvies (bsa) met 10 tot 15 procent. Dat maakte de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vanmiddag bekend. Ze zegt hiermee te willen voorkomen dat het welzijn van studenten in het gedrang komt.

In een persbericht schrijft de VSNU dat het welzijn van de studenten stevig onder druk staat, en dat dit wordt versterkt door de deze week aangekondigde verlenging van de lockdown. Daarom hebben de universiteiten besloten het bsa voor alle studenten te verlagen.

Universiteiten mogen zelf bepalen met hoeveel studiepunten ze het bsa verminderen, binnen een bandbreedte van 10 tot 15 procent. Een algehele opschorting komt er niet. De universiteiten benadrukken dat ze het bsa een belangrijk middel vinden om de studievoortgang op peil te houden.

De Radboud Universiteit laat weten achter de beslissing te staan en per studie te gaan kijken hoeveel het bsa dit jaar omlaag gaat. Het college van bestuur verwacht daarover volgende week een beslissing te nemen.

Coulance

Studentenorganisaties zijn blij met de verlaging. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) haalt de aanpassing ‘de druk van de ketel’. Al maandenlang ageerde het ISO tegen het bsa omdat de maatregel studenten onnodig onder druk zou zetten. Eerder deze week riepen bijna alle studentenraden van Nederland, waaronder de Nijmeegse USR, universiteiten op om coulance te tonen.

Begin dit jaar kreeg ook een motie die pleitte voor afschaffing voor het bsa een meerderheid in de Tweede Kamer. Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven moest daardoor in overleg met de VSNU. Het is onduidelijk in hoeverre die motie heeft bijdragen aan de beslissing van de VSNU.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Student schreef op 15 januari 2021 om 09:27

    Ach ja, dat verschrikkelijke BSA. Wanneer wordt er eens gestopt met het pleasen van zogenaamd zielige studenten? Alsof het BSA nu o zo lastig is om te halen, hou toch op. Als je die makkelijke punten niet kunt halen in je eerste jaar dan zit je of niet op de juiste opleiding of niet op het juiste niveau. Punt. Het BSA is een zeer coulante regeling die de meeste studenten geen tot weinig moeite moet kunnen opleveren.

    • Pepijn schreef op 15 januari 2021 om 16:09

      “Ik had hier geen problemen mee dus de rest van de wereld is zielig als ze het wel moeilijjk vinden” is wel heel erg boomer energy. Niet oké man.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!