Veel klachten over werken in het Maria Montessorigebouw

01 okt 2021

Een gebrek aan rust en concentratie, vrees voor een tekort aan werkplekken, vrouwen die geen rok meer durven te dragen. Er zijn nogal wat klachten over het pas geopende Maria Montessorigebouw. Medewerkers van de sociale wetenschappen trekken aan de bel bij hun faculteitsbestuur.

Het Maria Montessorigebouw is een knap staaltje architectuur. Daar is iedereen het wel over eens. In november vorig jaar, vlak voor de lockdown, opende het onderkomen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen zijn deuren. Nu veel colleges sinds september weer op de campus worden gegeven, begint het eindelijk te leven in het nieuwe gebouw.

Maar het gebouw oogst niet alleen lof. Sinds de opening vangt de facultaire medezeggenschap veel geluiden op van medewerkers die er niet prettig werken. De Onderdeelcommissie (OC), het medezeggenschapsorgaan voor medewerkers, besloot daarom de meest gehoorde klachten op een rij te zetten en aan het faculteitsbestuur voor te leggen. Dat is vorige week gebeurd.

Privacy

‘Het is geen aanklacht tegen het gebouw’, licht Lau Schulpen, voorzitter van de OC, desgevraagd toe. ‘Wat we allemaal willen is dat de werknemers hier prettig kunnen werken. Met deze brief willen we de punten die aandacht vereisen onder de aandacht brengen van het bestuur, zodat er waar mogelijk op korte termijn een oplossing voor kan worden gevonden.’

Met name de privacy in het gebouw laat te wensen over, aldus de OC. Door de overvloedige aanwezigheid van glazen wanden voelen veel medewerkers zich bekeken. Mensen raken daardoor snel afgeleid, durven geen rokken of jurken meer te dragen of voelen zich ongemakkelijk bij het voeren van (moeilijke) gesprekken. Daar komt bij dat kantoren niet geluidsdicht zijn: telefoongesprekken van de buurman, of het getik van hoge hakken op de gang zijn goed te horen.

Het Maria Montessorigebouw van binnen. Foto: Dick van Aalst

Het Maria Montessorigebouw bestaat uit een noordelijke en zuidelijke vleugel. Beide vleugels hebben een buitenste ring met kantoren met uitzicht op de campus, maar ook een binnenste ring, met ramen die uitzicht bieden op het atrium. Medewerkers aan de binnenste ring storen zich aan het gebrek aan daglicht, schrijft het OC. Omdat er geen raam naar buiten is, kan de temperatuur bovendien behoorlijk oplopen.

Een andere zorg: een gebrek aan ruimte. Met name promovendi en werknemers met een kleinere aanstelling vrezen dat ze geen (vaste) werkplek kunnen krijgen. Of dat ze hun vaste plek kwijt zijn zodra er een streep gaat door de regel om zoveel mogelijk thuis te werken.

Medezeggenschap

De brief van de Onderdeelcommissie omvat een lange lijst met klachten. Hadden de wensen van medewerkers niet van tevoren meegenomen moeten worden? Volgens Gero Lange, vicevoorzitter van de Onderdeelcommissie, heeft de medezeggenschap wel meegepraat over de totstandkoming van het gebouw, echter niet op detailniveau. ‘En sommige dingen moet je nu eenmaal ervaren. Bovendien zijn wij geen experts op het gebied van akoestiek of klimaat.’

Het belangrijkst vinden OC-leden Lange en Schulpen dat de klachten van de medewerkers serieus worden genomen. Dat is niet voldoende gebeurd, zeggen zij. ‘Er is het afgelopen half jaar nauwelijks over de klachten van medewerkers gecommuniceerd.’

Daar is deze week verandering in gekomen. Maandag ontvingen medewerkers van de faculteit een e-mail waarin wordt ingegaan op de ervaren klachten. In die mail, ingezien door Vox, schrijft het bestuur dat verschillende punten worden opgepakt. Het gebrek aan privacy wordt bijvoorbeeld te lijf gegaan door in kantoren aan de atriumzijde vitrages op te hangen. Op sommige plekken met veel inkijk worden wanden beplakt met folie. Het bestuur overweegt zelfs alle wanden aan de gangzijdes te beplakken.

De zorg dat het gebouw te klein is om alle medewerkers te huisvesten, is volgens het bestuur onterecht. Alle werknemers met een contract krijgen een vaste werkplek, zo staat te lezen in de mail. Wel zijn er minder éénpersoonskamers dan er in het Spinozagebouw waren, en zijn vergaderruimtes opgeofferd om als kantoor te dienen.

Schulpen en Lange zijn blij dat het faculteitsbestuur nu toch actie onderneemt. ‘Ze laten in ieder geval zien dat ze de klachten serieus nemen en dat ze bepaalde zaken gaan aanpakken. Maar we zijn nog niet klaar met dit gebouw.’

Het bestuur van de Faculteit der Sociale Wetenschappen was niet bereikbaar voor commentaar.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

  1. Teun schreef op 1 oktober 2021 om 14:14

    Ik heb ook al een klaagmuur spontaan zien ontstaan in de gemeenschappelijke ruimte van studenten. Zelf hoor ik eigenlijk vooral klachten over het nieuwe gebouw (met name dat er 0 PC’s zijn om te werken).
    Het rare vind ik dat ik ook van meerdere mensen die in de besluitvorming medezeggenschap hebben gedaan heb gehoord dat dingen die toen zijn besloten compleet zijn genegeerd of zaken die nooit voorbij zijn gekomen ineens zijn toegevoegd aan het gebouw.
    Erg jammer, en nogal ironisch voor Sociale Wetenschappen, dat hoe het gebouw eruit ziet belangrijk is dan hoe het van binnen wordt ervaren.

  2. Vertwijfeld Filosoof schreef op 1 oktober 2021 om 19:14

    Vooral typisch dat de faculteit zelf niet wil reageren én dat dit vrijwel dezelfde klachten zijn als waar de medewerkers van de Faculteit Managementwetenschappen na de oplevering van het Elinor Ostromgebouw mee kwamen. Je zou verwachten dat het bestuur van onze universiteit hier bij volgende nieuwbouw projecten rekening mee zou houden, maar helaas is niets minder waar.

    Sterker nog ook bij de beoogde nieuwbouw voor Letteren en FTR lijkt dezelfde lijn opnieuw ingezet te worden. Hoop van harte dat de OR het CvB hierop kan aanspreken. Het wordt tijd voor mooie gebouwen waar je ook fijn kan werken namelijk.

  3. M schreef op 4 oktober 2021 om 10:19

    Bij het Grotius was het al zo dat medewerkers maar boekenkasten voor de ruiten zetten vanwege privacy en rust, klaagden over het klimaat, teveel afleiding en lawaai, etc. Dat het architectenbureau ‘Benthem’ in de naam had, leverde al wat panopticum-grapjes op… Jammer dat er niets van geleerd is. (Maar het ziet er inderdaad wel mooi en prestigieus uit.)

  4. L.J. Lekkerkerk schreef op 5 oktober 2021 om 10:02

    Misschien is de verwachting dat een nieuw gebouw een ‘werkplekhemel op aarde’ zal zijn wel iet te hoog gespannen….
    Daarbij, je kan in een Programma van Eisen (PvE) opschrijven wat je wilt, maar in het traject erna kan er van alles wegens ‘dan wordt het te duur’ geschrapt worden.
    Overigens: In het EOS blijkt dat ik langzaamaan ben gewend aan kamerdelen en de glazen wand naar de gang.
    En toch denk ik ook met weemoed aan dat TvA-gebouw met die donkere doolhofgangen, de ondraaglijk warme kamers in de zomer en vooral mijn eigen kamer waar ook het MoMI was gevestigd. (Museum of miscellaneous innovations; allerlei voorwerpen tbv het illustreren van colleges innovatiemanagement).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!