Verbitterd door het leven
Klinisch psycholoog Ger Keijsers probeert erachter te komen waarom sommige mensen lang verbitterd blijven over een gebeurtenis in hun leven. Hij hoopt op termijn een goede behandeling te ontwikkelen.
Duitse onderzoekers vroegen mensen die op het perron stonden te wachten op de trein of bij de dokter in de wachtkamer een persoonlijke vraag: heb je afgelopen jaar een gebeurtenis meegemaakt die bij jou een gevoel van verbittering heeft teweeggebracht? Ruim een derde van de ondervraagden antwoordde bevestigend. Maar de meesten hadden daar niet meer dagelijks last van. Twee tot drie procent wel.
Kwaad
Degenen die niet over het voorval heen kwamen, voelden zich nog dagelijks kwaad en bleven over de gebeurtenis piekeren. Ger Keijsers, behalve klinisch psycholoog aan de Radboud Universiteit ook werkzaam als psychotherapeut, heeft in zijn praktijk ook te maken met patiënten die erg verbitterd zijn over een voorval in hun leven. Keijsers spreekt in die gevallen van een ‘posttraumatische verbitteringstoornis’.
Onbillijk ontslag
Verbittering is niet hetzelfde als depressiviteit, zegt Keijsers. ‘Verbittering is iets specifiekers. Het gaat om mensen die iets indrukwekkends beleefd hebben: een onbillijk ontslag of iemand in de omgeving die zelfmoord pleegt. Van het ene op het andere moment staat je op je grondvesten te schudden.’ De standaardtherapie helpt niet, is Keijsers ervaring.
Klachten
Keijsers wil onderzoeken welke klachten deze mensen precies hebben, hoe het verloop van de klachten is en hoe het komt dat ze zolang klachten houden. Op die manier hoopt hij beter in staat te zijn een goede therapie te ontwikkelen. Hij is daarom op zoek naar proefpersonen. Mensen die zich verbitterd voelen (of hebben gevoeld) kunnen zich melden voor deelname aan het onderzoek via een speciale site of contact opnemen met Ger Keijsers ([email protected]). / Martine Zuidweg