Vicevoorzitter Wilma de Koning verlaat Radboud Universiteit

12 jan 2021

Wilma de Koning, vicevoorzitter van het college van bestuur, verruilt de Radboud Universiteit voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Per 1 juli wordt ze algemeen directeur van het wetenschappelijk genootschap.

Wilma de Koning laat weten het ‘een hele eer’ te vinden dat ze de nieuwe algemeen directeur wordt van de KNAW. Op 1 juli treedt ze aan in Amsterdam. Ze heeft er dan ruim zeven jaar Radboud Universiteit op zitten.

Eerste vrouw

Eind 2013 begon ze als eerste vrouw ooit in het Nijmeegse college van bestuur. Zelf vond ze dat niet zo bijzonder; De Koning kwam als bestuurder van hogeschool Fontys, waar vrouwen al de helft van de hoge posities innamen. Desalniettemin vertelde ze destijds tegen Vox dat ze hoopte een voorbeeld te zijn voor andere vrouwen.

Naast financieel-economische dossiers kreeg ze in Nijmegen onder meer de portefeuille ‘personeel’ toegewezen. Een van haar intenties was om de werkdruk te verlagen. Daarover zei ze in de laatste nieuwjaarsrede nog: ‘Juist daar hadden we iets aan willen doen in 2020 en dat is ons niet gelukt’.

Dossiers

De twee dossiers waar ze ongetwijfeld de meeste hoofdbrekers over heeft (gehad), zijn problemen rondom sociale onveiligheid bij zowel de Radboud Honours Academy (2015) als de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Die laatste zaak loopt nog.

De KNAW zegt in een persbericht blij te zijn met De Koning als opvolger van Mieke Zaanen, die met pensioen gaat. ‘Met Wilma de Koning verwelkomen wij opnieuw een zeer ervaren bestuurlijke duizendpoot met een groot hart voor de wetenschap. Wij verwachten veel van haar rustige en heldere stijl van leidinggeven, kennis van zaken en moedig leiderschap.’

Opvolger

Wilma de Koning studeerde bedrijfseconomie aan de HEAO in Eindhoven en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte eerder aan Tilburg University als directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en was aan diezelfde universiteit secretaris/algemeen directeur.

De Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit laat weten snel op zoek te gaan naar een opvolger voor de vicevoorzitter.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!