Vidi-subsidies voor tien Radboudwetenschappers
Tien wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen, zeven vrouwen en drie mannen, ontvangen in 2010 een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. NWO kende in deze ronde 88 subsidies toe.
Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Vidi’s hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
Alle Nijmeegse vidi’s op een rij
Ironie als wapen tegen geweld
Dr. B.Y.A. (Brigitte) Adriaensen (v) 1975, Leuven (België), Institute for Historical, Literary and Cultural Studies, Romaanse Talen en Culturen
In onze samenleving worden de grenzen tussen ironie en geweld steeds vaker afgetast. Dit onderzoek bestudeert hoe ironie zich in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse roman tot geweld verhoudt. Daarbij staan de historische, culturele en kritische dimensies van ironie in relatie tot geweld centraal.
De kracht van de familie
Dr. H.A.J. (Hilde) Bras (v) 1968, Oosterhout, komt vanuit de VU, Methoden en technieken naar het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies
De afgelopen 160 jaar is het kindertal in Europa sterk gedaald. Regionaal zijn daarbij grote verschillen. Hilde Bras gaat onderzoeken wat de invloed is van familie op vruchtbaarheidsgedrag. Ze vergelijkt familie-invloeden tussen Europese regio’s met verschillende typen familierelaties.
Zeg het met prosodie
Dr. A. (Aoju) Chen (v) 1972, Binxian (China), Max Planck Institute for Psycholinguistics, Language Acquisition
Om een boodschap over te brengen moet men nieuwe informatie benadrukken in een zin. In veel talen wordt prosodie hiervoor gebruikt, maar op uiteenlopende manieren. Dit project onderzoekt hoe jonge kinderen deze prosodiefunctie verwerven in typologisch verschillende talen en hoe kinderen met dezelfde taalachtergrond in dit aspect van elkaar verschillen.
Beweging in vaste lagen
Dr. H.M. (Herma) Cuppen (v) 1977, Nijmegen, afdeling Theoretische Chemie, Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Moleculen in vaste stoffen blijken te kunnen bewegen over soms lange afstanden. Deze bewegingen zetten processen in gang die belangrijk kunnen zijn voor het vormen van bouwstenen voor leven in de ruimte of voor de levensduur van medicijnen. Herma Cuppen gaat deze bewegingen in kaart brengen en mogelijk beïnvloeden.
Elk nadeel heeft z’n voordeel
Dr. J.R. (Judith) Homberg (v) 1976, Purmerend, Cognitieve Neuroscience (UMC St Radboud) en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Genetische variaties kunnen onder invloed van stress in de vroege levensfase niet alleen gevolgen hebben die negatief uitpakken (depressie), maar ook positief (verbeterde cognitie). Het onderzoek beoogt de opheldering van het (epigenetische) mechanisme van zulke gen-omgeving interacties.
Wat maakt iemand een goede luisteraar?
Dr. E. (Esther) Janse (v) 1973, taalwetenschapper bij het Max Planck Institute for Psycholinguistics
In moeilijke luisteromstandigheden met veel achtergrondlawaai, afleiding, of een onduidelijke spreker, blijkt de ene persoon veel beter in staat spraak te verstaan dan de ander. Dit onderzoek gaat na welke (cognitieve) vaardigheden deze individuele verschillen tussen luisteraars kunnen verklaren.
De Nederlandse identiteit in oorlogs- en vredesliteratuur
Dr. L.E. (Lotte) Jensen (v) 1972, Hillerød (Denemarken), Institute for Historical. Literacy and Cultural Studies, Nederlands
In tijden van oorlog spelen nationale gevoelens hoog op. Vroeger werden deze vooral verspreid via de literatuur, omdat de literatuur een van de belangrijkste opiniemakers vormde. Dit onderzoek bekijkt de rol van oorlogs- en vredesliteratuur in het ontstaan van een vroegmoderne Nederlandse identiteit.
Bloedvormende eiwitten
Dr. ir. J.H.A. (Joost) Martens (m) 1974, Veghel, afdeling Moleculaire biologie en het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) van de Radboud Universiteit Nijmegen
DNA-bindende eiwitten spelen een cruciale rol bij de vorming van alle celtypen die te vinden zijn in je bloed. De onderzoekers gaan de moleculaire regulatie door deze eiwitten tijdens bloedvorming in detail onderzoeken.
Moleculaire botsingen in slow motion
Dr. S.Y.T. (Bas) van de Meerakker (m) 1977, (thans aan het Fritz-Haber-Institut in Berlijn) gaat aan het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Een botsingsexperiment waarin moleculen op elkaar worden geschoten is een van de meest fundamentele manieren om iets over moleculen en hun onderlinge interacties te leren. In dit onderzoek gaan fysici methoden ontwikkelen om de moleculen uiterst behoedzaam en gecontroleerd met elkaar te laten botsen. Hierdoor kunnen de intieme details van het kwantummechanische botsingsproces zichtbaar gemaakt worden.
‘Powernaps’ bij de ziekte van Parkinson
Dr. S. Overeem (m) 1977, Nijmegen, van de afdeling Neurologie (UMC St Radboud) en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Na het slapen kunnen veel patiënten met de ziekte van Parkinson een tijdje makkelijker bewegen. In het onderzoek wordt het mechanisme achter dit wonderlijke fenomeen ontrafeld. Daarnaast wordt onderzocht hoe ‘powernaps’ ingezet kunnen worden als een nieuwe behandeling voor Parkinson.
Zie ook het persbericht van NWO.