Verdwijnende koraalriffen in winnende documentaire InScience

13 nov 2017

Na vijf dagen met 17 speelfilms, 37 documentaires en 7.000 verkochte tickets kwam er gisteren een einde aan wetenschapsfilmfestival InScience. Een terugblik met de betrokkenen in vier vragen.

#1 Zit er een groei in het bezoekersaantal?

Met ruim 7.000 tickets boekt het festival ongeveer het aantal kaartjes van vorig jaar. Dit betreft het totaal aantal bezoeken aan films, lezingen en aanvullende activiteiten. Hoeveel mensen precies schuilgaan achter de 7.000 kaartjes is onbekend. Ook zonder groeicijfers kan Julia Vrenken van InScience tevreden terugblikken, met name op de stijgende participatie van bezoekers aan de diverse laboratoria op InScience, zoals het onderzoek naar dating. ‘Bijna alle onderzoekers op het festival hebben hun target van het aantal proefpersonen gehaald.’ Er zijn meer getallen om het succes te meten, zegt Vrenken, wijzend op de bijna 200 wetenschappers, filmmakers, scenaristen en kunstenaars uit binnen- en buitenland die deelnamen aan de gesprekken rond het festival, zo’n dertig meer dan vorig jaar.

#2 Welke films gaan met de prijzen naar huis?

De hoofdprijs van InScience, de NTR Audience Award (2.500 euro), gaat naar Chasing Coral van Jeff Orlowski. De documentaire belicht de schrikbarende achteruitgang van koraalriffen over de hele wereld, aan de hand van avonturen van een team van duikers, fotografen en wetenschappers. Geen nood als je de film heb gemist op het festival: Chasing Coral is ook te bekijken op Netflix. De documentaire Dusk Chorus – Based on Fragments of Extinction van Alessandro D’Emilia en Nika Saravanja won de Student Jury Award ter waarde van 500 euro. De film gaat over de missie van componist David Monacchi om het geluidserfgoed van de amazone te registreren.

#3 Wat heeft de toekomst in petto?

Festivaldirecteur Johan van de Woestijne wijst op stappen dit jaar om InScience als een inhoudelijk relevant festival in Nederland op de kaart te zetten, door de samenwerking met EYE en NEMO Kennislink. ‘Dat zien we terug in een versterkte aandacht in de landelijke pers.’ Ook beijvert de organisatie zich voor een nog sterkere en uitgebreidere competitie, met dit jaar voor het eerst een competitie met alleen wetenschapsdocumentaires. Op het festival ontbrak dit keer ‘Big Ideas’, een podium rondom de films voor internationaal vermaarde wetenschappers. Radboud Reflects, organisator van dit programma-onderdeel, wist dit keer niemand te strikken. ‘We werken eraan om Big Ideas volgend jaar weer in het programma te krijgen’, zegt Van de Woestijne. Peter Hagoort, bestuursvoorzitter van InScience en Radboud-hoogleraar, kijkt terug op een fantastisch festival, zowel wat betreft films als atmosfeer. ‘Het kon niet beter. Het festival is hard op weg het leidende science-filmfestival in de wereld te worden’, aldus zijn eerste reactie via e-mail.

#4 Smaakt InVision – dating van wetenschappers en filmmakers – naar meer?

Het vorig jaar gelanceerde podium om wetenschappers en filmmakers bijeen te brengen (InVision) wierp deze editie zijn eerste vruchten af met een documentaire met een hoofdrol voor hersenonderzoeker Floris de Lange. InVision werd dit jaar in een ruimere jas gegoten, met nieuwe pitches van wetenschappers en de aanwezigheid van de voorzitters van de beroeps- en belangenorganisaties van filmmakers. ‘Direct na het festival ga ik met ze in gesprek om die ontmoeting volgend jaar op een hoger plan te tillen’, zegt Van de Woestijne. Een van de pitches dit jaar werd verzorgd door Theo Rasing, Radboud-hoogleraar in de fysica. Zijn pitch trok de belangstelling van een van de aanwezige filmmakers, met goede kans op een film met Rasing op de volgende editie van het festival. ‘Wat voor film het gaat worden moeten we nog uitzoeken, maar we willen niet een gewone documentaire’, aldus Rasing.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!