Wat is de toekomst van Villa van Schaeck? 5 vragen over deze historische feestlocatie

25 jan 2024

Doordat de alcoholvergunning is verlopen kan er voorlopig geen feest gevierd worden in Villa van Schaeck. Het gebouw, tevens sociëteit en feestlocatie voor verschillende verenigingen, kan de komende weken alleen maar gebruikt worden voor vergaderingen. Vijf vragen over het historische pand.

#1 Villa van Schaeck of Diogenes? Hoe zat het ook alweer?

Villa van Schaeck, gelegen op de Van Schaeck Mathonsingel tussen het station en het Keizer Karelplein is al sinds jaar en dag een bekende locatie in het Nijmeegse studentenleven. In de jaren vijftig nemen enkele disputen onder de noemer van de Nijmeegse Culturele Studentenvereniging Diogenes hun intrek in het gebouw.

Vanaf de jaren zeventig verandert Diogenes, zoals de witte villa dan heet, in een toonaangevende locatie in het Nijmeegse nachtleven, omdat het als enige locatie niet om 2.00 uur ’s nachts dicht hoeft. Er vinden vele feesten en optredens plaats. Zo stond onder andere de wereldberoemde band The Police op het podium.

Na de eeuwwisseling daalt de populariteit, omdat ook op andere locaties in de stad tot diep in de nacht gefeest mag worden. In 2005 wordt Diogenes als vereniging failliet verklaard. Niet veel later komt de witte villa in handen van het universiteitsfonds SNUF (dat voor bevordering van het studentenleven zorgde, red.) en wordt het aan verschillende verenigingen beschikbaar gesteld als sociëteit en feestlocatie. Ook de naam verandert, het gebouw heet voortaan Villa van Schaeck.

#2 Wie maken er gebruik van ‘de Villa’?

Momenteel maken zeven verenigingen op reguliere basis gebruik van het pand. Dat zijn de christelijke studentenverenigingen De Navigators en VGSN-TQ; studentensportverenigingen Apeliotes (hockey), de Loefbijter (zeilen) en Slow (tennis); alternatieve studentenvereniging Karpe Noktem en de Nijmeegse tak van de internationale vereniging AEGEE.

Tot vorig jaar was Phocas de hoofdhuurder van het pand. Maar sinds de verhuizing naar het nieuwe watersportcentrum onder de Waalbrug gebruikt de roeivereniging het gebouw alleen nog voor feesten.

#3 Maar van wie is het pand?

Eigenaar van de villa is de Stichting Studentenvoorzieningen Nijmegen (SSN). Dat is de rechtsopvolger van het voormalige SNUF, dat in 2017 werd opgeheven. De fondsenwervende activiteiten van SNUF zijn overgenomen door het Radboud Fonds, de ondersteuning van studentenverenigingen kwam te liggen bij de afdeling Student Life and International Mobility (SLIM, onderdeel van Student Affairs) en SSN nam de panden in de binnenstad in beheer.

Villa van Schaeck. Foto: Diede van der Vleuten

SSN bezit momenteel alleen nog Villa van Schaeck, nadat studentenverenigingen Carolus Magnus en Ovum Novum vorig jaar hun sociëteiten kochten van de stichting. Uiterlijk 2027 zal SSN ook de Villa van Schaeck verkopen. Omdat er, zoals het er nu naar uit ziet, geen verenigingen zijn die het pand willen of kunnen kopen, gaat het de particuliere markt op. De toekomst van het gebouw is daarom – vooralsnog – ongewis.

Het dagelijkse beheer van het gebouw is echter weer in handen van het Villabestuur. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van de verenigingen die gebruik maken van het pand.

#4 Welke rol speelt de universiteit dan?

Op papier staat Villa van Schaeck geheel los van de universiteit. In de praktijk zijn er echter nog allerlei verbanden. Zo kunnen de verenigingen aanspraak maken op hulp, ondersteuning en subsidies vanuit de universiteit via SLIM.

Het geld dat de SSN binnenkrijgt met de verkoop van de stadspanden komt ten goede aan het Radboud Studentenfonds, onderdeel van het Radboud Fonds. Dat ‘ondersteunt het actieve studentenleven in de overtuiging dat het een positief effect heeft op de ontwikkeling en welzijn van studenten’, zo valt te lezen op de website.

#5 En hoe zit het nou precies met die alcoholvergunning?

De vorige vergunning verliep maandag 15 januari, omdat het Villabestuur de nieuwe vergunning niet op tijd rond kreeg. Dus alcohol schenken is momenteel niet toegestaan.

Wanneer dat wél weer kan, is nog onduidelijk. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de nieuwe vergunning voor Villa van Schaeck op zaterdag 13 januari is aangevraagd, maar goedkeuring kan tot acht weken op zich laten wachten.

Het Villabestuur wil niets over de situatie kwijt. Meerdere interviewverzoeken van Vox zijn door het bestuur naast zich neergelegd.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!