Wiebelen, fietsen of staan op kantoor

13 nov 2019 ,

Te veel zitten is ongezond, laat steeds meer onderzoek zien. Sommige medewerkers hebben daar een oplossing voor gevonden: zij brengen hun werkdag fietsend, staand of wiebelend op een bal door.

‘Na een paar uur krijg ik wel zadelpijn’, zegt Klaas Landsman, terwijl zijn voeten de pedalen van zijn bureaufiets rondtrappen. De fiets is voor de hoogleraar mathematische fysica een manier om minder tijd zittend achter zijn bureau door te brengen.

Zitten is namelijk ongezond. Wie meer dan acht uur per dag zit, heeft bijna 25 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Aan die uren kom je als student of universiteitsmedewerker snel, merkte Vox-medewerker Marit Willemsen, toen ze een week lang haar zitgedrag liet volgen door bewegingsfysioloog Thijs Eijsvogels.

Genoeg reden om je werkplek op een andere manier in te richten. En dat kan prima, blijkt uit een rondgang over de campus. Naast bureaufietsen – ook beschikbaar op studieplekken bij FNWI – zijn ook stabureau’s of zitballen voor veel mensen een prima alternatief voor de ouderwetse stoel.

1 reactie

  1. Pro-staburau schreef op 9 januari 2020 om 14:03

    Een stabureau dat met de hand omhoog en omlaag wordt gezwengeld (ook nog goed voor de bloedsomloop in arm/pols) heb je al voor ongeveer 500 euro. Dat hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!