Woensdag actiedag – live

04 mrt 2015

Woensdag actiedag. De Nieuwe Universiteit houdt vandaag overal in het land acties tegen het rendementsdenken en voor meer democratie. Zo ook in Nijmegen. Vox volgt de gebeurtenissen.

Beeldmerk van De Nieuwe Universiteit Nijmegen
Beeldmerk van De Nieuwe Universiteit Nijmegen

22.13 uur In Nijmegen zit de actiedag erop. Het debat van De Nieuwe Universiteit leidde nog niet tot concrete actiepunten. Dat hoefde ook niet, stelde de organisatie die ervoor waakte zichzelf als organisatie neer te zetten. Iedereen had inspraak, ieders stem telde even zwaar mee.

DNUNDe discussie ging over flexcontracten, het bedrijfsmatige karakter van het hoger onderwijs en ‘de student als product’. Kees Boele, bestuursvoorzitter van de HAN, bedankte de studenten dat ze in ‘zijn’ huis aanwezig wilden zijn en steunde het protest hartgrondig. ‘Maar keer je niet tegen ons’, zo eindigde hij. Ook hij zei te staan voor kwaliteit en inspraak. Voor meer details: zie de tweets die Vox stuurde vanuit de debatzaal aan de Kapittelweg.

16.55 uur Niet in alle steden leeft de nationale actiedag evenveel. Bewijst onderstaande tweet van Volkskrant-redacteur Irene de Zwaan.

16.50 uur Docenten aan de UvA (bakermat van de studentenprotesten van deze week) dreigen met meer bezettingen, meldt Novum. Ze eisen meer democratie, het herstel van de vertrouwensrelatie en een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie.

14.48 uur Het Actualiteitencollege is voorbij. Volle bak, ten minste 150 toehoorders meldden zich (waarvan minstens twintig journalisten). Lees hier vast de tweets die Vox de wereld in stuurde. Straks meer op voxweb.nl. En kijk vanavond om acht uur naar het NOS-journaal voor een reportage uit Nijmegen.

De 'niet wegbezuinigde' universiteitshistoricus begint het debat met het schetsen van een historische context. Foto: Joeri Borst
De ‘niet wegbezuinigde’ universiteitshistoricus begint het Actualiteitencollege met het schetsen van een historische context. Foto: Joeri Borst

12.12 uur Waar zijn we nu eigenlijk ontevreden over? Studenten (en medewerkers) die zich dat vandaag afvragen, worden geholpen voor de VSNU (Vereniging van Universiteiten). In een helder overzicht zet voorzitter Karl Dittrich de grote thema’s inclusief uitleg onder elkaar. Handig voor studenten die best in actie willen komen, maar (nog) niet zo goed geïnformeerd zijn.

11.50 uur Goed, misschien niet geheel serieus, maar de kritiek op het Facilitair Bedrijf en daarmee de Refter is wel een dingetje. Zo laten de heren van corpsdispuut De Gong weten dat zij hun eigen dispuutshuis bezetten. Reden: De hoge kosten van de zakjes mayonaise, de paternalistische teksten boven de afruimband en de automatische doortrekkende urinoirs. Hun hele manifest is hier te lezen.

11.04 uur De woordvoerder van De Nieuwe Universiteit Nijmegen laat weten dat er naast het Actualiteitencollege en het debat vanavond geen andere activiteiten zijn gepland. Reden: er zou onenigheid binnen de groep over de actiepunten. Enkele leden hebben de groep verlaten of twijfelen over hun lidmaatschap. De bijeenkomst die de Nieuwe Universiteit Nijmegen gisteren hield, had weinig structuur. Een van de leden maakte zich vooral druk over de monopoliepositie van het Facilitair Bedrijf. Inhoudelijke actiepunten over de medezeggenschap kwamen maar moeilijk tot stand aangezien slechts een enkeling wist hoe de medezeggenschapsraad in Nijmegen is geregeld. Even leek de volledige onafhankelijkheid van campusmedia als Vox een strijdpunt, maar toen bleek dat die onafhankelijkheid al een feit was, werd het voorstel afgedaan met: ‘Okay, strike that.’

10.39 uur Waar het college van bestuur vanavond niet meepraat tijdens het eerste debat van De Nieuwe Universiteit Nijmegen, is voorzitter Gerard Meijer wel van de partij bij het Actualiteitencollege. Daar gaat hij in op de vraag hoe democratisch de Radboud Universiteit is. Andere deelnemers aan het debat: Floor Albers van der Linden, voorzitter van AKKU, en Matthias van Trigt, woordvoerder van De Nieuwe Universiteit.
Het Actualiteitencollege begint om 12.45 uur in de zijzaal van de Refter en is een samenwerking tussen het Soeterbeeck Programma, Vox en ANS.

 

Meer lezen over Rendementsdenken? Bekijk dan ons dossier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!