Dossier: Rendementsdenken

‘We hebben geen mooie woorden nodig, maar geld’

06-09-2017

OPINIE – Demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker bepleitte maandag bij de opening van het academisch jaar een betere balans tussen prestatiedruk en welzijn. Wetenschapsvakbond VAWO voerde die dag actie om aandacht te vragen voor de werkdruk. Marijtje Jongsma, mede-voorzitter van de vakbond, wil van de minister boter bij de vis: méér geld.

Lees artikel

DNU staat niet los van Wetenschapsvisie

10-04-2015

De Wetenschapsvisie 2025 is als een trein die is gaan rijden. Maar het traject van de rit ligt nog niet vast. Beklim daarom eens een barricade, zoals de demonstranten van de Nieuwe Universiteit doen. Hun aanklachten zijn immers ook gericht tegen de Wetenschapsvisie, zegt filosoof Fleur Jongepier.

Lees artikel

‘Wie zich aan alle regels houdt loopt vast’

07-04-2015

In het onderzoek van Vox naar de rendementsmaatregelen springen er twee faculteiten uit: de bètafaculteit en de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Deze faculteiten hebben de soepelste regels voor hun studenten. ‘Studenten moeten de regie nemen over de eigen studie.’

Lees artikel

Een broeiend actieklimaat

31-03-2015

Sinds begin maart heeft ook Nijmegen een filiaal van het landelijk actiewezen dat in Amsterdam is begonnen. Nou ja, begonnen. Al jaren is het onrustig binnen de universiteiten. Vox schept orde in de wirwar van initiatieven.

Lees artikel

Nijmeegse studies blijven ‘opjagen’

26-03-2015

Studenten in Nijmegen worden opgezadeld met te veel bindende regels om ze snel door de studies te loodsen. Zelfs van collegevoorzitter Gerard Meijer mag het ‘stapelen van rendementsmaatregelen’ wel wat minder. Vox vergeleek de opleidingsreglementen. De studentenraad wil ‘al die maatregelen het raam uit’.

Lees artikel