‘Zij gaven hun leven voor ons’

12 apr 2019

Terwijl de avond valt, wandelen zo’n twintig mensen in stilte op de Oversteek. Telkens als ze een van de 48 lantaarnpalen op de brug passeren, gaat daarvan het licht aan. Ze lopen de Sunset March, een mars ter nagedachtenis aan de 48 Amerikaanse soldaten die sneuvelden op de Waal tijdens operatie Market Garden in 1944. Dagelijks loopt een veteraan over de brug om de lichten te ontsteken. Soms alleen, soms met een groep. Op deze avond van 11 april wordt hij vergezeld door hoogleraren, medewerkers en studenten van de universiteit en het Radboudumc.

De datum 11 april is niet voor niets gekozen. Op die dag in 1943 sloot rector Hermesdorf de deuren van de universiteit omdat hij weigerde zijn studenten een loyaliteitsverklaring van de Duitsers te laten tekenen. Die dag is een ijkpunt in de geschiedenis van de Radboud Universiteit.

Vox publiceerde vorig jaar een special over het oorlogsverleden van de universiteit. Onderdeel daarvan is de levensloop over studentenverzetsstrijder Jozef van Hövell, die overleed in kamp Neuengamme. De universiteit opende vorig jaar een escape room over Van Hövell.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!