Zo zag een autoritje naar de campus eruit in 1975

10 dec 2018

Iets meer dan veertig jaar geleden filmde een student tandheelkunde zijn dagelijkse autorit naar de Nijmeegse campus. Sindsdien is er in Nijmegen en aan de universiteit veel veranderd, en ook weer niet.

Afgelopen weekend dook op Twitter een opmerkelijk filmpje op van een autorit naar de Nijmeegse campus. De beelden dateren uit 1975 of 1976 en werden geschoten met een Super 8, een voorloper van de videocamera met een filmstrook van 8 millimeter.

Cameraman van dienst was de toenmalige orthodontist in opleiding Victor Dumoulin. ‘Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag twee weken geleden heeft iemand zijn filmpjes gedigitaliseerd, gestabiliseerd en er kleurcorrectie op toegepast’, vertelt Leo Willems, een vriend van Dumoulin. ‘De beelden zijn enorm in kwaliteit verbeterd.’

Oldtimers

In het midden van de jaren zeventig woonde cameraman Dumoulin in een huis in de Pontanusstraat. In het filmpje volgen we zijn dagelijkse rit van het centrum van de stad naar het Tandheelkundegebouw.

De autorit gaat via de Fransestraat, Javastraat, Groenewoudseweg en Heyendaalseweg naar de campus van de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. Het is zomer en rustig op straat. De auto’s die Dumoulin kruist zijn vandaag allemaal oldtimers, te oordelen aan toevallige passanten zijn broeken met olifantenpijpen in de mode.

Naar de campus fietsen lijkt veel onveiliger dan anno 2018. Op de kruising van de Groenewoudseweg en de Heyendaalseweg was destijds geen rotonde, maar een kruispunt. Langs de Heyendaalseweg lagen geen fietspaden. Ook van wegmarkering is geen sprake.

In zijn dagelijkse ritje rijdt Dumoulin langs studentenflats Galgenveld en Hoogeveldt, destijds nog maar een jaar of vijf oud. Voorts passeren de revue: het oude gebouw van de Bètafaculteit – de voorloper van het Huygensgebouw – en de oude ijsbaan langs de Heyendaalseweg.

Operatie

Aan het einde van het filmpje staan we plots in een operatiezaal in het Radboudumc. Twee chirurgen voeren een operatie uit terwijl enkele studenten toekijken. Willems: ‘Over de operatie weet ik niets. Gelukkig hadden alle mensen maskers en kapjes op zodat ze onherkenbaar zijn (lacht).’

3 reacties

 1. Sjoerd Aukes schreef op 14 december 2018 om 23:49

  Zeer herkenbaar. In 1975 ben ik afgestudeerd als tandarts in dat gebouw. Ik woonde in de Franse straat, dus getoonde weg was ook mijn fietsroute . Wat een ruimte overal en weinig verkeer.
  Wat leuk om zo’n filmpje tegen te komen.

 2. Hans schreef op 17 februari 2019 om 23:15

  Leuk filmpje, zeker wel! Veel dingen staan er toen toch al: kunstijsbaan, erasmusgebouw, studentenflats, etc.
  Wel raar dat, ook toen al, iemand voor zo’n klein stukje de auto pakte.
  Ook vreemd is de route. Via de St. Annastraat is het een stuk korter: 2,15 km tegen 3,45 km die Dumoulin toen in het filmpje reed.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands