Zwarte Piet leidt tot beroering op Nijmeegse campus

05 dec 2018 ,

Studentenfractie AKKUraatd is verbaasd over een Zwarte Piet die vandaag op de campus rondliep. ‘Vreemd dat er nog geen beleid bestaat over het Sinterklaasfeest op de campus’, vindt fractievoorzitter Sander van der Goes.

Vanochtend stormde Sinterklaas samen met één Zwarte Piet en één Roetveegpiet het college Erfrecht binnen om snoep uit te delen. De beelden van het Sintbezoek belandden op sociale media. Toen enkele leden van studentenpartij AKKUraatd de foto onder ogen kregen, waren ze erg verbaasd.

Zwarte Piet in het college Erfrecht. Foto: Lucy’s Law / Twitter.

Een fractielid belde meteen naar het college van bestuur om meer informatie te vragen. ‘Op dat moment wist het CvB nog niets over de Zwarte Piet’, zegt Sander van der Goes van AKKUraatd.

Toch meent de studentenfractie dat het college niet vrijuit gaat in de kwestie. ‘Wij vinden het vreemd dat er geen beleid is over het Sinterklaasfeest op de campus. Nu de Zwartepietendiscussie zoveel in het nieuws is, zou het niet mogen dat de universiteit hier van tevoren niet over nadenkt.’

AKKUraatd is van mening dat de universiteit meer rekening moet houden met inclusiviteit om hun studenten te beschermen. ‘Op de universiteit zitten veel internationale studenten die verschillende sentimenten kunnen voelen bij Zwarte Piet. Alleen al daarom zou er een beleid ontwikkeld moeten worden’, aldus Van der Goes.

Robert Vuijsje

Ook op een open discussie met actiegroep Changing Perspective tijdens de middagpauze in het Elinor Ostromgebouw kreeg rector Han van Krieken een vraag over de Zwarte Piet die vandaag op de campus was gesignaleerd.

De rector toonde zich geen fan van Zwarte Piet. ‘Sinds ik enkele jaren geleden een artikel van Robert Vuijsje in De Volkskrant las, ben ik overtuigd dat Zwarte Piet als kwetsend wordt ervaren door zwarte mensen’, vertelde Van Krieken aan een twintigtal aanwezigen. ‘Op de universiteit gaat het de goede richting op. Dit jaar was er bijvoorbeeld voor het eerst een roetveegpiet op het feest van de Personeelsvereniging.’

Het college van de bestuur heeft inmiddels gevolg gegeven aan de klacht van AKKUraatd. ‘Collegevoorzitter Daniël Wigboldus heeft dit al besproken met de studentenvereniging in kwestie’, aldus de rector.

8 reacties

 1. Pjotr schreef op 5 december 2018 om 18:53

  Echte inclusiviteit bereik je pas door mensen met een niet-westerse achtergrond Piet of Sinterklaas te laten spelen. In bijv. Amsterdam waar ruim veertig procent van de bevolking een niet-westerse achtergrond heeft, liepen alleen maar blanke Pieten rond en mag een gekleurdere Amsterdammer geen Piet spelen. Dit lijkt mij geen juist voorbeeld van ‘inclusiviteit’, eerder een onbedoelde vorm van (institutioneel) racisme.

 2. iets met prioriteiten schreef op 5 december 2018 om 20:34

  ‘Op de universiteit zitten veel internationale studenten die verschillende sentimenten kunnen voelen bij Zwarte Piet. Alleen al daarom zou er een beleid ontwikkeld moeten worden’, aldus Van der Goes.

  Er zitten ook vast “internationale studenten” die verschillende sentimenten KUNNEN voelen aan de paashaas en -eieren. Wellicht moeten we daar ook gelijk maar beleid voor bedenken (lees: ga eerst rondvragen om in ieder geval een indruk te krijgen van de sentimenten die heersen onder de internationale studenten voordat je gelijk de op-een-na-hoogste autoriteit op de universiteit benadert met de kwestie).

 3. FckDerrida&Foucalt schreef op 5 december 2018 om 21:00

  Niet heel verbazingwekkend dat de cultureel marxisten van akkuraatd geschokt denken te moeten zijn.

  Dat mensen mogelijk zwarte piet als ‘kwetsend wordt ervaren’ zou geen argument moeten zijn.
  Je kunt alleen beleid voeren op feiten (dat zwarte piet geen racistische oorsprong heeft, maar oa. afstamt van figuren vergelijkbaar met Krampus in Oostenrijk) , en niet op gevoelens.
  Iedereen zou in principe overal gekwetst door kunnen zijn, en dat levert een samenleving op waarin letterlijk niks meer kan.

  • rustig schreef op 6 december 2018 om 11:11

   Het idee van een helper van Sinterklaas stamt inderdaad af van demoon-achtige Krampussen, maar niemand heeft dan ook een probleem met het feit dat Sinterklaas een helper heeft. De huidige vorm van Zwarte Piet is relatief recent en stamt expliciet af van zwarte slaven. Het is een karikatuur van een zwarte slaaf.
   Ik vind Krampus verder wel grappig trouwens, het lijkt me wel leuk om zwarte Piet te vervangen door een demoon, worden die kinderen hard van.

  • Cherry picking schreef op 6 december 2018 om 13:15

   De huidige vorm van zwarte piet is een zeer gewaardeerde helper van een kindervriend, deelt snoep uit en staat los van elke vorm van racisme. Anders zou het toch ook niet makkelijk zijn om van het ene op andere jaar over te stappen op roetpieten zonder de mythe aan te tasten?

 4. De Augurk schreef op 6 december 2018 om 09:59

  En wat doet Van Der Goes aan de mensen met CCCP -en Che Guavara shirts die meer voorkomen op de campus dan Zwarte Piet. Graag een uitgebreide reactie en niet er onder door komen. Selectief toepassen van eigen moraal dit.

 5. Ties schreef op 6 december 2018 om 20:18

  Misschien geen handelingen uitvoeren omdat iets als `kwetsend wordt ervaren`. Gaan we ook geen cijfers meer geven onder de 8 omdat het als `kwetsend wordt ervaren`? Niet dat mij dat verder wat uitmaakt tov de zwarte pieten discussie maar gebruik dan echte argumenten in plaats van zulke lariekoek.

 6. iets met prioriteiten 2 schreef op 7 december 2018 om 00:13

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands