Opinie

‘Laten we geen gebouwen bezetten, maar met elkaar in gesprek gaan’

10 jun 2024

OPINIE - In een open brief roepen twintig studenten het college van bestuur van de Radboud Universiteit op om niet toe te geven aan de eisen van de pro-Palestina-demonstranten. Ook willen ze hun Joodse en/of Israëlische medestudenten een hart onder de riem steken. ‘Laten we in plaats van gebouwen te bezetten, met elkaar in debat gaan.’

Met verbazing hebben wij de open brief van zo’n 350 medewerkers van de Radboud Universiteit gelezen. In deze brief roepen ze op om de demonstranten te steunen, en hun eisen te honoreren. Er wordt stevige taal gebezigd, en aan zowel de staat Israël als de Radboud Universiteit worden harde beschuldigingen geuit. Middels deze brief willen wij ons uitspreken tegen deze eisen en beschuldigingen. Ook willen wij het college van bestuur een hart onder de riem steken en oproepen niet toe te geven aan de eisen van de demonstranten. Daarnaast hopen wij dat onze Joodse en/of Israëlische medestudenten, die zich onveilig voelen, zich gesteund weten door deze brief.

Zaterdagochtend 7 oktober 2023 vond er een verschrikkelijke slachting (het spijt ons dit woord te moeten schrijven) plaats door de terroristische organisatie Hamas in Israël. Ongeveer 1.200 geliefde personen zijn op afschrikwekkende wijze om het leven gebracht. Vele anderen werden gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook. Naar schatting worden er nog steeds zo’n 130 gijzelaars vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Hierover wordt in de brief van de medewerkers helaas met geen woord gesproken. Israël heeft een offensief gestart om Hamas uit te schakelen, en de gijzelaars te bevrijden. Wij betreuren de vele slachtoffers van deze oorlog.

Academische dialoog

Inmiddels wordt de staat Israël beschuldigd van genocide, ecocide en scholasticide, en de Radboud Universiteit van medeplichtigheid daaraan. De demonstranten eisen daarom dat de Radboud Universiteit de banden met Israëlische instellingen opzegt. Deze beschuldigingen en verwijten die geuit worden naar de staat Israël en de Radboud Universiteit vinden wij onterecht en verwerpen wij. Ook spreken wij ons uit tegen het verbreken van de banden met Israëlische universiteiten. Het verbreken van banden werkt niet mee aan het oplossen van dit complexe conflict. Het directe gevolg van het opzeggen van samenwerking is namelijk geen verbetering van de situatie in Gaza, maar het einde van de academische dialoog die onze universiteiten hoog in het vaandel houden. Daar is niemand mee geholpen, ook de Palestijnse bevolking niet.

Daarbij komt dat juist Israëlische universiteiten het voortouw nemen in kritiek op de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, bijvoorbeeld bij de omstreden grondwetswijziging van 2023. Het verbreken van de banden zal voor deze kritische academici averechts werken. Aan de Israëlische universiteiten werken daarnaast ook vele Arabische Israëliërs. De voorgestelde boycot is daarom niet alleen onrechtvaardig, maar ook onproductief: het zal de kritische stemmen in Israël enkel verzwakken.

‘De vergelijking van de oorlog in Gaza met de Russische inval in Oekraïne is onterecht

Graag willen we ook benoemen dat de vergelijking van de oorlog in Gaza met de Russische invasie in Oekraïne, die de medewerkers maken, ons inziens onterecht is. De oorzaken van de beide conflicten verschillen fundamenteel. Ook is er in Gaza sprake van een oorlog tegen een terroristische organisatie, de oorlog die Rusland voert is gericht tegen een soevereine staat. De Russische universiteiten spraken daarnaast openlijk steun uit voor de invasie in het land van hun ‘broedervolk’.

Vrije uitwisseling van ideeën

In de brief worden ook de Universiteit Gent, en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten genoemd. Zij hebben hun banden met Israëlische instellingen verbroken. Beide instellingen werken daarentegen nog wel samen met de Birzeit University in Gaza. Die universiteit postte drie dagen na 7 oktober ‘Glory to martyrs’ op X, naar aanleiding van de verwoesting van een universiteitsgebouw. Merkwaardig is dat hier geen oproep tot verbreken van de banden klinkt.

We vinden het ook opvallend dat er alleen aandacht is voor banden met Israëlische instellingen. Israël steekt wat betreft academische vrijheid hoog uit boven instellingen in bijvoorbeeld China, Maleisië en Indonesië (zie de Academic Freedom Index). Met al deze instellingen worden ook geen banden verbroken.

‘Wij zijn voor het recht op demonstreren’

Wij zijn zeker voor het recht op demonstreren. Volgens ons is er ook geen sprake van inperking hiervan door de Radboud Universiteit. Maar laten we, in plaats van tentenkampen op te slaan, lawaaiige marsen over de campus te houden, verkeer te blokkeren en gebouwen te bezetten, met elkaar in debat gaan. Vrije uitwisseling van ideeën zou de hoeksteen moeten zijn van elke universiteit. Wij roepen het CvB dan ook op om niet mee te gaan met de eisen van de demonstranten. Het verbreken van de banden met Israëlische instellingen helpt niet om het conflict op te lossen. Daarnaast roepen wij het CvB op om zich te blijven uitspreken tegen antisemitisme, om zo een inclusieve universiteit te zijn voor alle studenten.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

33 reacties

 1. Daniël Waaijenberg schreef op 10 juni 2024 om 13:37

  Om het CvB te bemoedigen aan hun besluit omtrent de banden met Israëlische universiteiten vast te houden en Joodse en Israëlische medestudenten een hart onder de riem steken hebben wij als studenten bovenstaande brief geschreven.
  Wil je deze brief ondertekenen, dan kan dat! Mail dan naar [email protected] met vermelding van naam, studie en studiejaar.
  Wil je liever anoniem ondertekenen, vermeld dit dan in je mail. Alvast hartelijk dank!

  • Student schreef op 10 juni 2024 om 15:40

   Exploiting my family’s Holocaust history to justify hatred against Arabs, particularly Palestinian Muslims, Christians and Jews and to rationalize the killing of thousands is indicative of neo-imperialism and white supremacy. I advise all Dutch students to reflect on their colonial past and avoid repeating the mistakes of their ancestors. I severely condemn the misinformation and propaganda you are spreading and the exploitation of my ancestry.

 2. Janneke schreef op 10 juni 2024 om 13:48

  Er zijn al maanden gesprekken gevoerd. Maandenlang negeert het CvB verzoeken om de banden te breken. Maandenlang uitstel. Maandenlang bureaucratische verstopping. De Palestijnen hebben geen mogelijkheid meer tot verzet. Zij kunnen niet meer voor zichzelf opkomen, of hun smeken om hulp wordt alsnog genegeerd door de internationale en academische gemeenschappen. Als woorden niet werken, moeten daden spreken. Vandalisme op de Radboudcampus is op geen enkele manier gelijk aan de algehele destructie in Gaza. Laten we de focus niet leggen op de manier, maar op het doel.

  • StudentX schreef op 10 juni 2024 om 14:46

   Dus op welk punt zou het protest dan te ver gaan volgens jou Janneke? Wanneer we hier in Nederland ook beginnen met mensen te vermoorden? En dan nog 40000 ook waarschijnlijk, anders is het niet zo erg als in Gaza… Ik snap dat jullie je niet gehoord voelen, maar je eigen standaarden te verlagen in een poging gehoord te worden vind ik een gebrek aan karakter. Er zijn nog genoeg andere manieren om gehoord te worden dan een heel gebouw buiten werking stellen. Dat het CvB beter kan luisteren eens, dat het maanden duurt eens, maar zeggen dat een protest zo gerechtvaardigd is, is ongelofelijk kortzichtig. Je stelt er de deur mee open als CvB voor toekomstige acties mochten ze jullie verzoeken accepteren, als ze gaan kraken dan luisteren ze wel wordt dan het gedachtegoed. Jullie maken het dus alleen maar lastiger voor jullie zelf, terwijl ik denk dat een groot deel van de universitaire gemeenschap het met jullie eens is, dat op zijn minst de banden met instituties die aantoonbaar bijdragen afgekapt moeten worden. Lees: een Delft met banden met Lockhead etc. Democratisch zou het dan haast worden om de banden te verbreken, maar probeer het dan ook op die manier. Ga meer naar Den Haag, aangezien het argument dat de politiek er niet om vroeg nu wordt aangehaald om niet de banden te verbreken. In plaats van dit soort stomme dreigingen en acties op campus. Jullie zijn inmiddels de laughing stock aan het worden van menig voorbijganger.

  • Pepperoni schreef op 10 juni 2024 om 16:29

   Je hebt het hier over gesprekken. DIe zijn er echter nooit geweest. Er zijn alleen eisen gesteld waar alleen Ja op kon worden geantwoord. Dat is geen gesprek, althans niet in een democratische wereld.
   En ‘als woorden niet werken, moeten daden spreken’ is de oorsprong van alle oorlogen. Nee. Als woorden niet werken, moet je gezamenlijk op zoek naar nieuwe woorden.
   #deeldeduif

  • Karin schreef op 10 juni 2024 om 17:28

   ‘Er zijn genoeg andere manieren om gehoord te worden dan een heel gebouw buiten werking te stellen.’

   Goed punt om hier bij stil te mogen staan, het is niet alleen een heel gebouw buiten werking stellen, maar de wereldwijd agressieve manier van protesteren beukt of hakt zo in de psyche van de mensheid dat je ervan uit kunt gaan dat de psyche hierin buiten werking wordt gesteld, en dat heeft immens grote gevolgen.

 3. Anonieme student schreef op 10 juni 2024 om 13:54

  Leg eens uit: waarom zijn de beschuldigingen van genocide, ecocide en scholasticide onterecht?

 4. Tom Steenblok schreef op 10 juni 2024 om 14:07

  Israelische universiteiten praten niet slechts over gebouwen op bezet grondgebied; die hebben ze. Ze praten niet slechts over militaire programma’s op de campus; die hebben ze. Ze praten niet slechts over militaire doctrines ontwikkelen; die hebben ze.

  Dialoog is leuk en aardig, maar er moet ook wat veranderen. Israelische universiteiten houden het ook niet bij dialoog. En als alle macht bij het CvB ligt en er niks verandert, dan is dialoog een manier om protest te sussen.

 5. CC schreef op 10 juni 2024 om 14:20

  The time for debate was months ago when the Situating Palestine lectures began. Did the signatories attend? If so, I can at least respect that. If not, I get the feeling that they are now upset that it is simply more difficult to ignore the protests than it is the lectures. Too many lives are at risk right now. The escalation came after months of peaceful discussions and lectures on the topic. Very nice suggestion to cut ties with other corrupt institutions, though, while the authors are clearly engaging in some whataboutism to try to make the current protests seem prejudiced (think #AllLivesMatter), it’s a good idea that I’m sure will be the subject of future actions. Interesting insight into the cognitive dissonance we all assumed was going on in the minds of those against the protesting, but had no proof of until now. Citing the number of people killed by Hamas but not by Israeli forces, ironically mirroring the criticism of the open letter in support. Why are dissident voices allowed in Israeli universities but not ours? Do the signatories like voices being raised against injustice or not? I would also genuinely love to know why the comparison between Palestine and Ukraine is unfair according to the authors. Do the Ukrainians play more nicely about their lives and homes being destroyed, in your opinion? Are they polite enough for your liking? Should the Palestinian response be calmer, more palatable for you, the consumer of news media? You’ll notice that there’s more noise being made about this now that escalation has occurred, and that’s because people keep ignoring the attempts to debate and appeal to academia, manners, politeness. You had your chance, too bad! Once again, as with so many important movements throughout history, the cries for “healthy debate” have only come from you now that the long-standing offer for debate from the people you’ve been ignoring has been rescinded.

  • T schreef op 10 juni 2024 om 15:22

   There was never a free academic debate. Israeli students were being intimidated and refused entry at the lectures. They also do not feel safe to engage in dialogue because the core of the protest movement supports Hamas and the murder of Israeli civilians. That is why Nijmegen for Palestine openly celebrated the oct 7 massacre, why there are pro-Hamas symbols being stickered on campus and graffitied on buildings and why they invite someone like Mohammed Khatib who is the leader of an organisation that has ties with terrorist organisations and openly says there is no such thing as innocent Israelis and that they are all legitimate targets.

   Pro-Palestinian voices are not being silenced. The university has no obligation to meet the demands of a group of people who pretend to represent the wider community at Radboud, and under no circumstances do they have the right to vandalise the buildings and disrupt educational activities.

   Lastly, the situation in Gaza is not comparable to Ukraine. If the Ukrainian government denied Russia’s right to exist, invaded Russia to commit a massacre against civilians and took hostages and vowed to repeat that over and over again until Russia is destroyed, we would all look at the war in Ukraine in a different light. And with regards to an academic boycott, universities in Israel are institutions that are independent from the government and where a diversity of opinion is allowed, unlike in Russia which is a dictatorship.

  • Ljila B schreef op 10 juni 2024 om 16:34

   Sorry, but I did not see a single ‘debate’ on campus all these months. A debate means giving space to both sides. But there were zero pro-israeli invited lectures and no events series equally giving information about Hamas’ true face, the missiles shot at Israel on a daily basis till today, the history of terrorism in Israel, or all the peace offers Palestinians and have rejects over the years. Everything that happened at RU so far has been one sided. The fact that you are not aware of this is sad.

 6. Len schreef op 10 juni 2024 om 14:41

  Ik denk eigenlijk dat Israëlische kritische academici er ook wel gebaat bij zijn als de genocide zo snel mogelijk wordt gestopt, Netanyahu zo snel mogelijk wordt gearresteerd, en ze hun onderzoek weer kunnen focussen op hun eigen vakgebied in plaats van dat we ze een balans laten vinden tussen de “kritische helden” proberen te zijn (dankjewel het Westen dat we het zelf mogen oplossen!) en niet ontslagen (of anderzijds gestraft) worden voor hun kritiek…

 7. Rens schreef op 10 juni 2024 om 15:19

  Mooi hoe jullie kritiek op de beschuldigingen van genocide niet verder gaat dan ‘dit is volgens ons niet zo’; dit duidt niet per se op een bijzonder sterke kennis van zaken. Het zou de brief sterker maken als jullie hier eerst op in gingen, vooral als de andere kant wél daadwerkelijk met argumenten komt.

  Verder ben ik het natuurlijk wel met jullie eens dat er een verschil zit tussen de situaties in Oekraïne en Gaza: de een is een imperialistische oorlog, de andere een genocidale strafcampagne. Verschil moet er zijn.

  Ik mis in jullie brief ten slotte de verwerping van het brute, beestachtige geweld van de IDF, terwijl jullie de stafleden in hun brief verwijten zich niet uit te spreken tegen het geweld van Hamas op 7 oktober. Deze lacune zal ongetwijfeld het gevolg zijn geweest van onoplettendheid tijdens het opstellen van jullie brief, dus ik kijk er naar uit te zien dat deze door jullie rechtgezet wordt. Succes bij de herziening!

 8. Student schreef op 10 juni 2024 om 15:31

  I understand that the intention behind this letter is to combat antisemitism and prevent hatred towards Jewish individuals. However, it is crucial to recognize that many students within the pro-Palestinian movement across the Netherlands are also Jewish. Your statement appears one-sided and seems to disregard the voices of Jewish individuals who oppose Israel’s policies. As advocates for freedom of expression, we should allow all opinions to be voiced, including those of Jewish people who criticize the Israeli government.

  It is surprising, especially for a history student, to use the term ‘Semitism’ without considering that Palestinians are also Semites. Your text not only contains factual inaccuracies but is also biased in many ways. As a descendant of a Holocaust survivor, I find this initiative discriminatory and politically charged, as it frames certain groups unjustly. While I condemn the tragic events of October 7th, I equally condemn the killings of approximately 15000 children and 38000 civilians in Gaza.

  Additionally, it’s important to note that maintaining an open line to Israeli academics would be impossible, as there is no way an academic could express themselves freely in Israel now regarding the situation. This further suppresses those who are critical of their government and inhibits constructive dialogue. This does not only apply to academics but to all professions. For instance, Israeli lawmaker Ofer Cassif expressed support for South Africa’s case accusing Israel of “genocidal acts” against Gaza’s Palestinians at the International Court of Justice in The Hague. As a result, there were efforts to expel him from the Knesset, the Israeli legislature.

  Furthermore, the International Court of Justice (ICJ) in the Netherlands has called the situation in Gaza a plausible genocide, indicating a serious concern about the actions of the Israeli government (“The Court considers that, by their very nature, at least some of the provisional measures sought by South Africa are aimed at preserving the plausible rights it asserts on the basis of the Genocide Convention in the present case, namely the right of the Palestinians in Gaza to be protected from acts of genocide and related prohibited acts mentioned in Article III”).
  The United Nations has also blacklisted Israel for its violations of international law and human rights abuses. Additionally, the International Court is seeking arrest warrants for Netanyahu, stressing the severity of the situation and the need for accountability.

  Concluding, exploiting my family’s Holocaust history to justify hatred against Arabs, particularly Palestinian Muslims, Christians and Jews and to rationalize the killing of thousands is indicative of neo-imperialism and white supremacy. I advise all Dutch students to reflect on their colonial past and avoid repeating the mistakes of their ancestors. I severely condemn the misinformation and propaganda you are spreading and the exploitation of my ancestry.

  Sources:
  https://www.icc-cpi.int/news/statement-icc-prosecutor-karim-aa-khan-kc-applications-arrest-warrants-situation-state
  https://time.com/6590628/israel-ofer-cassif-knesset-south-africa-icj/
  https://www.icj-cij.org/node/203454
  https://www.researchgate.net/figure/Campus-location-of-Birzeit-University-in-the-West-Bank-Palestine_fig2_228275389
  https://www.middleeastmonitor.com/20240607-un-adds-israel-to-blacklist-for-harming-children-in-conflict-zones/

  • T schreef op 10 juni 2024 om 16:05

   If you are a history student you should know that the term antisemitism first emerged in Germany in the 19th century and specifically refers to anti-Jewish sentiment. That is what the term has always meant. The fact that ‘semitic’ also refers to a group of languages including Hebrew, Arabic, and Aramaic is irrelevant.

   The ICJ did not rule that there is a plausible genocide, this is a misinterpretation of what they said which was clarified by the ICJ judge herself: https://www.youtube.com/watch?v=bq9MB9t7WlI

   None of the writers of this letter exploit your family’s Holocaust history to justify any kind of hatred. That is something you’re making up. Many of the Israeli students and staff including myself here at Radboud have that family history too, yet I can assure you they do not use it to emotionally blackmail people when having a discussion about the war (when discussing it at all, because even if some of us might agree with some of their points, we largely can not talk about this openly due to the extremism among the protesters against Israelis).

  • Ljila B schreef op 10 juni 2024 om 16:45

   I am a Jewish person who severely and openly criticizes the Israeli government long before this war started and yet I DO NOT FEEL SAFE OR WELCOME at the RU pro Palestinian space because it is full of hate speech, disinformation, propaganda, and misunderstanding of the complexity of the Situation. It is not really a pro-peace or a pro-Palestinian encompass, which I would feel very enthusiastic to join – – it is simply anti-Israel (not just the Israeli government, but just all of Israel – as if they are the same).

   Also, what you say about Israeli academics not being allowed to critize the government is wrong (let’s not cherry pick examples, but focus on what is actually the general majority ). I have dozens of colleagues in prestigious universities all across Israel who tweet anti government and pro Palestinian things in a daily basis, openly sign letters and march in the streets against the government (also before the war even started), and their position is safe if not valued.

  • Ali Jas schreef op 10 juni 2024 om 17:40

   A minor clarification regarding the origins of ‘antisemitism’ as a term. It became prominent in German discourse in the late 19th century as a term (we might say dogwhistle nowadays) to euphemise anti-Jewish bigotry under the guise of ‘scientific’ racism. Basically, advocates who described themselves under that moniker claimed that they opposed Jews and Judaism not on any religious basis, but because they were supposedly part of a different ‘Semitic race’ and hence fundamentally incompatible with life among people of ‘European races’.

   It is because of that historical development and relevance that antisemitism reflects anti-Jewish bigotry rather than bigotry towards other groups more broadly. Recognising that does not deny that languages like Hebrew or Arabic are part of a shared language family we call ‘Semitic’, and I would be hesitant to categorise people as ‘Semites’ based on language or any other pseudoscientific racial categorisation. We can discuss bigotry against Palestinians and the crimes of the Israeli government without reifying that language of racism.

 9. Ju schreef op 10 juni 2024 om 15:54

  Allereerst wordt elke beschuldiging van ecocide, genocide of scholasticide “verworpen”. Op welke gronden? Als er geen universiteit meer is in Gaza, vraag ik me af wat dan telt als scholasticide. En aangezien er tientallen jaren aan documentatie is over hoe het kolonialistische project ook op de West Bank gaat over het vernietigen van land, vraag ik me ook af of ecocide wordt afgewezen. Tot slot, als zelfs de minister die nu de leiding heeft in Israël online, ten overstaan van de hele planeet, uitlegt dat het probleem met de Palestijnen opgelost gaat worden door kolonisatie, nederzettingen en gedwongen vertrek van Palestijnen, is het ook vrij moeilijk om de beschuldiging van genocide af te wijzen. Over gijzelaars gesproken, er zijn ook veel gijzelaars in Israëlische gevangenissen, van kinderen tot volwassenen, die daar jaren doorbrengen, met, ook weer gedocumenteerd, en zeer recent, martelingen. Nogmaals, het gaat niet om mensen met een Joodse geloofsbelijdenis, want velen van hen komen overal ter wereld op voor Palestina. Het gaat om het kolonialistische zionistische project.

  Over de status van Palestina en het verzet. Het is verbazingwekkend om opnieuw dit verhaal te zien dat alles begon op 7 oktober, en dat het daarvoor een complexe situatie was. We hebben het over een duidelijk koloniaal proces sinds de oprichting van de staat Isarel en de Nakba. Het is belangrijk om de huidige situatie in deze lange geschiedenis te plaatsen. Zonder geweld te verdedigen, bestaat er in het internationaal recht iets dat het recht op verzet wordt genoemd. De geschiedenisboeken staan vol met verhalen over dekolonisatie, en het is duidelijk dat dit nooit vreedzaam is gebeurd, anders zou de dekolonisatie nooit hebben plaatsgevonden. Maar nu vieren we de krachten die voor dekolonisatie vochten. Apartheid Zuid-Afrika is natuurlijk een ander voorbeeld. En beweren dat Palestina geen echte staat is en dus geen rechten heeft, is gezien deze lange koloniale geschiedenis nogal erg. Zeker als je bedenkt dat Israël, de ‘enige democratie in de regio’, afwijkende meningen in het land op brute wijze onderdrukt. Het is ook veelzeggend dat het grootste deel van de wereld de staat Palestina erkent (144 van de 193 lidstaten van de VN) en dat slechts een klein deel van de westerse landen dat niet doet. Prachtige kloof tussen de gekoloniseerde wereld en de kolonisator.

  Ik voeg bronnen toe als iemand een vervolg wil:
  https://www.theguardian.com/world/2024/apr/30/netanyahu-vows-to-raid-rafah-with-or-without-hostage-deal
  https://www.haaretz.com/israel-news/2024-06-06/ty-article/.premium/police-detain-palestinian-photographer-who-was-attacked-by-jewish-youths-at-jlem-march/0000018f-eec9-de64-a98f-eeffbd320000
  https://www.timesofisrael.com/israeli-academics-slammed-for-signing-letter-accusing-israel-of-plausible-genocide/
  https://www.mayaywind.com/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ilan_Papp%C3%A9

 10. Rens schreef op 10 juni 2024 om 16:12

  Wat voor debat is er eigenlijk te houden als de universiteit al van te voren aankondigt de wensen van de demonstranten (en hun velesympathisanten) te verwerpen? Een leeg debat voeren dat al bij voorbaat gevolgenloos blijft lijkt me dan tijdverspilling.

  • Karin schreef op 10 juni 2024 om 16:40

 11. M schreef op 10 juni 2024 om 16:33

  Very much agree with the writers of this letter. Thank you for a nuanced view and reaction on everything happening on the campus. The conflict is very complex and I am amazed by the amount of (Dutch) students who suddenly know everything about this complex conflict in the middle east not having lived there or personally being involved. It would be good to facilitate a discussion in which there is room for all sides in a constructive way. This is where universities should stand for.

  • MO schreef op 11 juni 2024 om 09:53

   This is the same point mentioned in a lot of pro-Israeli ” personal ” opinion:
   ” The situation is very complex, and anyone who does not live in the Middle East can not understand that complexity “.
   My question to you, have you lived in Nazi Germany ? Have you experienced the Holocaust ?
   I don’t think you will find the situation there too complex that we need to hear the two sides to understand it.

 12. Anonymous schreef op 10 juni 2024 om 16:38

  @T, yes Joan Donoghue summarised the court ruling as “Palestinians have the right to be protected from genocide” instead of outright saying a “plausible genocide”. But we must ask ourselves: why would they give this ruling if the Palestinians were adequately protected against genocide? This ruling is clearly a warning.
  In other words: why did they reaffirm Palestinians’ right not to be “genocided”? Because there is a plausible genocide going on!

  • T schreef op 10 juni 2024 om 17:51

   @Anonymous They reaffirm this because in war, there is often a risk that it ends up in genocide, even if it did not start like that. There were indeed comments made by Israeli officials that were very problematic, so I think the ICJ was right to emphasise this. However, those comments were almost entirely made by the members of the extremist party that is in the Netanyahu government, who are not in government positions that give orders to the IDF. Also, the IDF itself will not just do everything the government demands them to do, they have their own code of conduct which they do not just violate at the orders of an extremist government.

   If Israel would commit a genocide in Gaza, then by the definition of genocide this means that they are deliberately targeting the Palestinians as a group with the intention of destroying them. There are numerous facts that are not in line with this. For example, Israel announced three weeks before they started the ground invasion in northern Gaza that they would invade, thereby giving the civilian population enough time to evacuate, even though it meant losing out on a huge military advantage by giving Hamas enough time to prepare for it (and having more IDF soldiers die as a result). The high civilian death toll (which is obviously horrible) is due to multiple things, including Hamas fighting in civilian clothes, embedding themselves in densely populated areas (which they do deliberately because they do not care about their civilians, I linked sources below), them being not only an armed group but also the Gazan government themselves and the very nature of urban warfare. When the international coalition fought ISIS in 2014 – 2018 thousands of civilians died as well, but nobody was arguing that this was a genocide.

   All of this does not mean that the IDF did not violate international law. With some actions they likely did, and Israel should be held accountable for it. There is also a high likelihood that war crimes did occur on some occasions, especially if you go lower down the ranks in the IDF. But fighting a war with a just intention and violating international law in the process is something different from committing a genocide, which is a highly specific and unique crime.

   Sources:
   Hamas admitting to using human shields: https://www.youtube.com/watch?v=UXZEzbT0H1s
   Hamas has a complete disregard for the safety of civilians, they only care about their fighters: https://www.youtube.com/watch?v=Yg4VqiW0dyo
   Hamas admitting that sacrificing civilian lives is part of their strategy (0:35 – 0:47): https://www.youtube.com/watch?v=mPWOvwG4_x4

 13. d schreef op 10 juni 2024 om 17:29

  ‘Genocide’ is niet wat er in Israël gebeurt, er is een oorlog aan de gang aan de hand van de verschrikkelijke aanval op 7 oktober. Wanneer mensen in Gaza als menselijke schilden worden gebruikt door Hamas is het logisch om daartegen te protesteren!!!

  • U schreef op 10 juni 2024 om 19:11

   Ik sta versteld van de naïviteit van sommige commentatoren. Je demonstreert met Samidoun en toch denk je dat het gaat om een tijdelijke breuk in de betrekkingen vanwege iets wat Israël zou hebben gedaan? Samidoun en anderen hebben altijd (lang voor deze oorlog) andere plannen gehad.

  • Karin schreef op 10 juni 2024 om 19:30

   ‘Wanneer mensen in Gaza als menselijke schilden worden gebruikt door Hamas’
   Dat heet bij mijn weten ‘machtsmisbruik’ vooral als het leidt tot allerlei vormen van onwettig gedrag, intimidatie, discriminatie etc.

 14. ben dover schreef op 10 juni 2024 om 22:22

  Deze brief laat helaas jullie onwetendheid over de situatie zien. Hoewel het belangrijk is om antisemitisme te bestrijden en het begrijpelijk is dat veel mensen last hebben van de demonstraties, is de genocide in Gaza een feit. Sinds 7 oktober heeft Israël tientallen duizenden Palestijnen vermoord. Sinds 7 oktober hebben ze ook ambulances, ziekenhuizen, scholen en universiteiten gebombardeerd (oorlogsmisdaden). Het gebruik van witte fosfor, wat in strijd is met het internationale humanitaire recht, is hierbij de kers op de taart. Deze dingen zijn ook niet begonnen als reactie op de “slachting” van 7 oktober. De reactie van Israël op de great march of return in 2018 is hier een voorbeeld van. Dit vreedzame protest werd beantwoord met snipers en traangas en heeft geleidt tot honderden doden, waaronder kinderen, artsen en journalisten (ook oorlogsmisdaden).

  Jullie spreken ook over de 130 gijzelaars die onder “erbarmelijke omstandigheden” worden vastgehouden. Ik vraag me af in welke mate dit te maken heeft met de enorme verwoesting die is veroorzaakt door het continue bombarderen door Israël. Ook de volledige blokkade van de Gazastrook kon niet goed zijn voor het welzijn van de gijzelaars (en van alle Palestijnen). Daarnaast viel het mij op dat jullie de omstandigheden waarin alle Palestijnse gijzelaars zich bevinden niet benoemen. Die worden namelijk gemarteld en vernederd terwijl ze gevangen gehouden worden op een Israëlische militaire basis.

  Het is ook mogelijk om tegen het verbreken van de banden met universiteiten in Israël te zijn. Om in debat te gaan is het echter belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de rol van universiteiten in de genocide. De stichting van de eerste universiteiten in Israël zijn letterlijk een belangrijk onderdeel van het settler-colonial project van Israël. Op de Radboud Universiteit is een interessante reeks van lezingen gehouden over onder andere de rol van universiteiten in Israël in de genocide. Jullie brief laat blijken dat jullie deze lezingen waarschijnlijk niet hebben bijgewoond en dat jullie je hier niet verder in verdiept hebben. Dit is echter belangrijk als je pleit voor een geïnformeerde discussie. Het feit dat jullie spreken over academische vrijheid in Israël is ook lachwekkend. Sinds de stichting van de staat Israël is de toegang van Palestijnen tot educatie beperkt en hebben universiteiten hun inschrijvingen beperkt en geconditioneerd. Daarnaast vraag ik me af hoe het bombarderen van alle Palestijnse universiteiten bijdraagt aan deze zogenaamde academische vrijheid.

  Het is duidelijk dat jullie Israël onvoorwaardelijk steunen. Het feit dat jullie spreken over een “verschrikkelijke slachting” als het gaat om 7 oktober, maar de genocide van Israël “een offensief” noemt, zegt genoeg. Hoewel ik hier niet achter sta is dat een mening die je mag hebben. Maar kom hier dan voor uit. Israël pleegt een genocide, jullie steunen dit. Verberg je niet achter slappe retoriek.

 15. Oscar schreef op 11 juni 2024 om 08:07

  Iedereen mag een mening hebben, maar de vrije meningsuiting is beperkt als die geweld vergoelijkt. 7 oktober wordt hierboven aangedragen als reden om de oorlog tegen Palestina te legitimeren. Een oorlog die gepaard gaat met schendingen van de mensenrechten. Je hebt als journalistiek platform en als universiteit de verantwoordelijkheid om hen die dit soort internationale misdrijven tegen de menselijkheid ontkennen of bagataliseren geen podium te bieden.

  • T schreef op 11 juni 2024 om 10:02

   Je moet je echt afvragen. Wat wordt hier gebagatelliseerd? Vraag Samidoun, die op 7 oktober snoepjes uitdeelde, wat ze te zeggen hebben over bagatelisering. Docenten van de RU presenteren hen nu als de stem van de vrede.

  • Karin schreef op 11 juni 2024 om 10:03

   Als ik in de rug word aangevallen, word ik ook link!

 16. Anonymous schreef op 11 juni 2024 om 22:55

  @T, you are making it sound like the ICJ orders these provisional measures against genocide in almost every war. This is not true. It has done so in Bosnia v Serbia in 1993 and Montenegro and Gambia v Myanmar in 2019, but I wasn’t able to find any other instances. During the former case, the ICJ ruled that genocide had occurred. So make of that what you will. This isn’t an order that they give out haphazardly.

  As you correctly noted, one contributing factor that separates war from genocide is intent. There have been several statements made by members of the war cabinet, which as you pointed out doesn’t include racist extremists Smotrich and Ben-Gvir, that could be construed as genocidal intent. One example is Yoav Gallant, minister of Defense, saying: “I have ordered a complete siege on the Gaza Strip. There will be no electricity, no food, no fuel, everything is closed,” “We are fighting human animals and we are acting accordingly”. He calls for horrific conditions that inevitably lead to the death of a whole population. Not to mention the obvious dehumanization by the “human animals” comment.

  Daniel Hagari, the IDF spokesperson has said “Thousands of munitions” have been dropped on Gaza and that “while balancing accuracy with the scope of damage, right now we’re focused on what causes maximum damage”. A blatant disregard for civilian life. Actually hitting the military target matters less, as long as many people die (“maximum damage”). There are many other statements made by the Israeli war cabinet that could be construed as genocidal, which the countries that have joined the case against Israel present to the court. Law for Palestine has done a great job compiling the statements.

  Your argument that this isn’t genocide because the IDF warned civilians to evacuate is also moot. Evacuation doesn’t lead to safety, it leads to more death. There is no safe area in Gaza.

  Since that initial evacuation warning, the IDF has bombed refugee camps, which is why the civilians had to be displaced many times. Now many are in Rafah with nowhere to go, because the vast majority of buildings in Gaza have been decimated and they cannot cross the Israeli border (obviously), or the Egyptian border unless they want to pay a hefty price (Egypt keeps its border closed because Israel makes it notoriously hard for Gazans to return to Gaza once they’ve left, among other reasons). Of course, even Rafah isn’t safe anymore. The red line that the US and its allies had put up has been crossed. Not that they care, of course. Uncritical support of Israel is all that matters.

  Now onto the classic “human shields” war crime defence. I wouldn’t be surprised if Hamas has and does use human shields in some instances. But just like with genocide, intent is important when proving the use of human shields within international law. Surely, the burden should be on Israel to provide evidence that each time they bombed civilian infrastructure, such as schools, refugee camps, and hospitals, Hamas intentionally put civilians in harm’s way. I know the IDF has tried to prove it, sometimes laughably so. For example, the “terrorist names list” they claimed to have found in Al-Rantisi Children’s Hospital in Gaza, had no terrorist names on it but instead were the days of the week in Arabic. Because it was a calendar. (https://www.france24.com/en/tv-shows/truth-or-fake/20231116-idf-claims-to-find-list-of-hamas-names-but-it-s-the-days-of-the-week-in-arabic)

  Or the “terrorist tunnels” they claimed ran under Sheikh Hamad Hospital, which was really a hatch of an underground water reservoir.

  To me “the human shields” defence seems like a convenient cop-out used to just murder civilians and destroy all their infrastructure. An easy thing to claim in such a densely populated area. More on Israel’s use of the human shields defence: https://www.cbc.ca/news/politics/israel-hamas-gaza-human-shields-1.7103756

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!