Afterparty

24 jun 2019

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Het viel niet mee dit keer om een onderwerp te kiezen. Mijn vingers jeukten om een – uiteraard milde – beschouwing te wijden aan de nieuw opgerichte veganistische studentenvereniging. Na een paar ritjes in de nieuwe liften in het Erasmusgebouw wilde ik ook wel een paar woorden kwijt over de ronkende laudatio die laatst in Vox stond over de toegenomen snelheid. Maar deze onderwerpen behouden hun actualiteitswaarde en komen heus nog wel eens aan de beurt, zodat ik toch kon kiezen voor onderwerp drie: de universitaire verkiezingen.

Afgelopen vrijdag om 23:59 sloten de digitale stembussen voor de medewerkers met een, als ik de website mag geloven, opkomst van een schamele 29,1 procent. Blijkbaar zal het de gemiddelde Radboudiaan aan zijn of haar achterwerk eroderen door wie hij of zij wordt vertegenwoordigd in de Ondernemingsraad – een treurige constatering. Weinig gasten op het feest der democratie, derhalve. Maar wat nog veel en veel treuriger is, is dat de verkiezingen voor de Onderdeelcommissie Letteren opnieuw moeten. Die verkiezingen zijn, gelijk in de eerste de beste bananenrepubliek – uiteraard doemt Turkije op – ongeldig verklaard. Niet vanwege grootschalige stembusfraude, zo veel levert het lidmaatschap van deze club nou ook weer niet op, maar omdat er een persoon zonder passief stemrecht op de lijst stond. En wat voor een.

Op de een of andere manier heeft het bureau verkiezingen het voor elkaar gekregen om de Letterenmedewerker die er met de meeste heibel uitgegaan is in de afgelopen decennia een prominente plek op de kieslijst te geven, omdat zijn naam lijkt op die van een medewerker met een blijkbaar wat moeilijk leesbaar handschrift. Het gaf mij wel het idee om – in plaats van die saaie non-keuzes die eens in de twee jaar aan iedereen worden voorgelegd – eens voor wat meer leven in de brouwerij te zorgen. Maak, naast de lijst met coöperatieven, er ook eens een met louter enfants terribles! Een mooiere uitlaatklep voor al die gefrustreerde net-niet professoren en uitgerangeerde hoogleraren kan ik me nauwelijks voorstellen. Dan mag er van mij zelfs nog een voortijdig vertrokken rector in. Als dat geen afterparty van de democratie gaat worden, dan weet ik het niet meer.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!