column

Bruine staking

08 nov 2019

Zouden die boeren die trekkers ook verhuren? Want zonder trekker geen politieke impact, dat is nu wel duidelijk. Parkeer je mestmobiel in de hal van het provinciehuis en je stikstofprobleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Met mijn laserpointer en mijn rode pen krijg ik de deur van het ministerie van OCW niet open. Een jaar acties van het wetenschappelijk onderwijs, met demonstraties op de campus, in Den Haag, ludieke colleges op straat, petities, brandbrieven … Dat had allemaal bar weinig resultaat.

Deze week staakten de leraren ook weer eens, net zo goed vanwege aanhoudende werkdruk. Ze raken bij bosjes overspannen, die meesters en juffen. Het beroep is inmiddels dermate onaantrekkelijk, dat ze de kinderen naar huis moeten sturen. Het heeft nauwelijks effect. De ministers roepen dat ze al gegeven hebben en slaan de deur dicht in je gezicht.

Je krijgt die wetenschappers ook nauwelijks op straat. Als ze gaan staken, zitten ze thuis stiekem toch aan een paper te werken. Deze maand hebben ze een witte staking: in hun e-mail autoreply staat dat ze een maand lang weigeren om over te werken. Ik geloof er niets van. Wedden dat ze toch gewoon tentamens zitten na te kijken, bij hun toetje en de koffie?

Nee, een bruine staking hebben we nodig. We huren de trekker met de mestkar erbij en leggen de shit waar het telt: poep op de Haagse stoep!

Of een fikse vrachtwagen en een shovel, dat kan ook, want als je daarmee op het Malieveld staat, krijg je ook twee pagina’s in de krant en een itempje in het journaal. Nou, dan voelen die politici de kille wind uit het stemhokje wel. Het leidt meteen tot topoverleg over hoe we deze crisis moeten aanpakken. Bovendien: shovels zijn op dit moment vast goedkoper te huren dan trekkers, want de bouw ligt nog wel even stil en de boeren zijn weer druk met gieren.

Ze moeten er dan wel een boer of een bouwvakker bij verhuren, want ik heb geen idee hoe ik die dingen moet besturen. Dan ga ik wel mee als passagier – kan ik ondertussen misschien gauw nog wat tentamens nakijken.

Lees alle columns van Willem Halffman

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!