column

Gwn

22 mrt 2022

De taalvaardigheid van veel studenten laat te wensen over, volgens een recent artikel van Vox. Vooral over de schrijfvaardigheid maken docenten zich volgens het artikel zorgen. Dit blijkt uit een enquête van de universitaire commissie Taalbeleid onder docenten van verschillende faculteiten.

Voor studenten die rechten studeren, is de taalvaardigheid een wezenlijke vaardigheid die op verschillende momenten tijdens de studie wordt getoetst. Taal is het belangrijkste instrument van juristen. Wetten, verdragen, regels, en rechterlijke uitspraken: ze zijn allemaal opgebouwd uit taal.

Toch zie ik ook rechtenstudenten worstelen met taal. Met de ondervraagde docenten constateer ik dat de mondelinge taalvaardigheid beter ontwikkeld lijkt dan de schriftelijke. Bij de begeleiding van masterstudenten bij hun scriptie zeg ik niet zelden ‘zoals je het nu zegt, zo zou je het moeten opschrijven’. Het geschrevene is dan moeilijk te volgen, terwijl ik, als ik de student om mondelinge toelichting van de ‘gewraakte’ tekst vraag, een glashelder betoog krijg!

Mede door covid werd ‘mijn’ vak schriftelijk in plaats van mondeling getentamineerd. Het tentamen werd op de laptops in het Comeniusgebouw gemaakt. Nu las ik, ook weer in lijfblad Vox, dat de spellingscontrole van een aantal van die laptops op hol geslagen was. Dat verklaart misschien de typo’s, die overigens niet tot puntenaftrek leidde. Maar hoe jammer is het dat het sommige studenten niet lukt om in hun beantwoording zinnen te gebruiken. Met de beste wil van de wereld kon ik tijdens het nakijken niet altijd chocolade maken van wat leek op een verzameling van losse ‘kreten’.

De taal weerspiegelt de ziel, zei Seneca. Daar moest ik aan denken toen ik deze zin van een student in het tentamen aantrof: ‘Erfgn vrgt miss gwn toest aan ktr’. Het vergt niet veel moeite te begrijpen dat er wordt bedoeld ‘Erfgenaam vraagt misschien gewoon toestemming aan kantonrechter’. Hoe mooi is de ziel van de student in dit stukje proza blootgelegd: dit kan alleen de ‘pennenvrucht’ van een fervente whatsapper zijn! Taal is toch gwn ook een instrument om elkaar te begrijpen?

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!