Dossier: Promovendi

De promovendus wordt student

11-02-2015

Universiteiten mogen experimenteren met promotieopleidingen waarin promovendi een studiebeurs krijgen in plaats van een salaris. ‘Dat universiteiten weinig geld hebben, moet je niet oplossen met een greep in de portemonnee van de promovendus.’

Lees artikel

‘Een cum laude moet verdiend worden’

22-12-2014

Vrouwen hoeven niet in rokkostuum te verschijnen bij hun promotie. Gevolg: meer kleur in de Aula. Nico Bouwman, pedel en in die functie ceremoniemeester bij de promoties, over de feminisering en de scheefgroei van het aantal cum laudes tussen faculteiten.

Lees artikel

Universitaire richtlijn voor cum laudes?

17-12-2014

Dat de Faculteit der Letteren opvallend meer cum laude promoties heeft, is vooral een kwestie van richtlijnen en traditie, vermoeden onderzoeksdirecteuren bij letteren André Lardinois en Paula Fikkert. ‘Het is misschien niet zo gek om een universitaire richtlijn op te stellen.’

Lees artikel

Cum laude promoveren? Ga naar Letteren!

15-12-2014

Wie cum laude wil promoveren moet werk leveren van ‘excellente wetenschappelijke kwaliteit’, volgens het promotiereglement. Opmerkelijk is dat dat op ene faculteit tot wel drie keer vaker voorkomt dan de andere.

Lees artikel

Promovendus steeds vaker een vrouw

08-12-2014

Tweederde van alle Nederlanders met een doctorstitel op zak is nu nog man. Maar dat verschil loopt snel terug, zo blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Van de promovendi onder de 35 is de meerderheid inmiddels vrouw. Op de Radboud Universiteit ligt het aantal promoties door vrouwelijke onderzoekers al vijf jaar hoger dan het aantal mannelijke promoties.

Lees artikel

Hoe ’t promotietraject er wél uit moet zien

26-11-2014

Promovendi die stevig worden begeleid door promotoren die daarin zijn getraind. Die bij aanvang een warm welkom krijgen én een informatiemap met richtlijnen en tips. Hoe moeilijk kan het zijn, dachten de promovendi in de Ondernemingsraad. Hun visiedocument sturen ze vandaag naar het college van bestuur.

Lees artikel