AKKUraatd en asap verdelen opnieuw de zetels

04 jun 2021

Voor het vierde jaar op rij nemen beide studentenpartijen vier zetels in van de Universitaire Studentenraad. Asap mag zich tot winnaar kronen, met 155 stemmen meer dan AKKUraatd. Het opkomstpercentage ligt lager dan vorig jaar, mogelijk door technische problemen.

Het lijkt een zekerheidje bij verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad: een 4-4 gelijkspel. Ook dit jaar verdelen AKKUraatd en asap de zetels. Dat maakte de universiteit vanmiddag in een livestream vanuit het Berchmanianum bekend. Asap overtuigde de meeste studenten: de partij haalde 2.088 stemmen, tegenover 1.933 stemmen voor AKKUraatd.

Het is een opmerkelijke wederopstanding voor asap, waar deze zomer nog gestemd werd over het opheffen van de partij. In een reactie laat asap-lijsttrekker Marie-Sophie Simon weten ‘ontzettend trots’ te zijn met het resultaat. ‘We hebben de afgelopen weken erg ons best gedaan. Het is mooi om te zien hoe dat zich heeft uitbetaald.’

Lijsttrekker Isabelle Kik van AKKUraatd zegt tevreden te zijn met de uitslag. ‘Het is jammer dat we niet de grootste zijn, maar we zijn tevreden met het zetelaantal. Als fractie zijn we erg enthousiast om ons volgend jaar in te zetten voor studenten.’

Commotie

De verkiezingsweek was niet zonder controverse: leden van AKKUraatd en asap klaagden dat het stemsysteem met storingen kampte. Ambtelijk secretaris Betty Maessen stipte de problemen in de livestream kort aan. ‘De verkiezingen zijn niet echt vlekkeloos verlopen, maar we hebben getracht ze zo goed mogelijk door te laten lopen. Over de oorzaak hopen we later uitsluitsel te krijgen.’

Feit is dat dit jaar het opkomstpercentage met 23,7 procent beduidend lager ligt dan bij de vorige verkiezingen (26,6 procent). Asap-lijsttrekker Simon wil niet te lang bij de storing blijven stilstaan. ‘Het is niet goed hoe deze verkiezingen verlopen zijn, maar het is nou eenmaal gebeurd.’ Kik van AKKUraatd verwacht dat de studentenraad van dit jaar nog vragen over de kwestie gaat stellen. ‘Want het is heel jammer dat hierdoor minder studenten gestemd hebben.’

4 reacties

 1. Student die wél heeft kunnen stemmen schreef op 4 juni 2021 om 19:02

  ‘Want het is heel jammer dat hierdoor minder gestemd hebben.’ Tip voor de lijsttrekker van AKKUraadt voor volgend jaar, correlatie en causaliteit zijn iets anders. Vanaf maandagochtend tot en met donderdag 12.00 uur was het mogelijk om te stemmen, goed de site heeft er een aantal kuren vertoont, dat heeft misschien een paar stemmen gekost, maar het is niet zo dat er maar één moment in de week gestemd kon worden. Ik vraag me af hoe veel studenten die echt hadden willen stemmen niet op een later moment nog een succesvolle poging hebben gedaan. Het lagere opkomstpercentage kan ook zijn oorzaak vinden in de beperkte openstelling van de campus het afgelopen anderhalf jaar. De betrokkenheid bij de universiteit van met name eerstejaars zou wel eens minder kunnen zijn, net als de kennismaking met de medezeggenschap. Er is immers ook al twee jaar geen fysieke campagne geweest die de medezeggenschap even in de kijker zet.

 2. M schreef op 5 juni 2021 om 09:40

  Er zijn 3 zekerheden in het leven: de dood, belastingen, en 4 zetels voor AKKUraatd en asap in de USR. Hopelijk kan een nieuwe partij volgend jaar eens voor wat leven in de brouwerij zorgen.

 3. Verbaasde student schreef op 7 juni 2021 om 13:05

  Interessant dat de blancostemmers op enkele stemmen na een zetel zouden hebben gekregen. Een duidelijk signaal, zou ik zeggen.

  • Tim schreef op 7 juni 2021 om 16:38

   Oude uitslagen van verkiezingen zijn niet meer terug te vinden op de website. Maar, dit is volgens mij (helaas) tamelijk gangbaar.

   Percentage blanco:
   2016: 12%
   2017: 9%,
   2018: 11%

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!