Studentenpartij asap gaat toch door

03 sep 2020

Studentenpartij asap, die met vier zetels in de Universitaire Studentenraad zit, heft zichzelf toch niet op. Tijdens de algemene ledenvergadering van gisteravond bleken voldoende leden nog toekomst te zien voor de partij.

Studentenpartij asap kampt met een gebrek aan actieve leden. Ook wordt het elk jaar moeilijker de kieslijst voor de verkiezingen te vullen. Daarom besloten de partijleden in juni dat er gestemd moest worden over de toekomst van asap.

Geen meerderheid

Die stemming vond gisteravond plaats. Te kiezen viel voor een doorstart, waar een groep leden een plan voor had geschreven, of een ontbinding van de partij. In dat laatste geval zou asap niet meer meedoen aan de verkiezingen van volgend jaar en daarna ophouden te bestaan.

Voor een ontbinding was een tweederde meerderheid nodig. Die is tijdens de stemming van gisteravond niet behaald. De zogenoemde doorstartstrategie, die antwoord geeft op de problemen waar de partij mee te maken heeft, kreeg wel het vertrouwen van een meerderheid, laat het bestuur weten.

Een van de auteurs van die strategie is voormalig fractievoorzitter Xander van Ulsen. Hij denkt dat, met een andere benadering, studenten nog wel warm te maken zijn voor een actief lidmaatschap bij asap. Hij denkt bijvoorbeeld aan het organiseren van thema-avonden en brainstormsessies. Ook het aanhalen van de banden met de studentenverenigingen zou soelaas kunnen bieden. ‘Maar de concrete invulling is aan het nieuwe bestuur’, zegt Van Ulsen.

Binnenkort zal dat nieuwe bestuur worden gevormd, waarna de structuur van de vereniging op de schop gaat. ‘Maar de visie en doelstellingen van asap zullen onveranderd blijven’, laat het huidige bestuur weten. Asap ziet het opkomen voor de actieve student als een van haar belangrijkste speerpunten.

Partijlidmaatschap beëindigd

Niet iedereen kan zich vinden in de beslissing om een doorstart te maken. Voormalig voorzitter van de Universitaire Studentenraad Hans Kunstman laat weten dat hij, en een hoop van zijn voormalige partijgenoten, zijn partijlidmaatschap heeft beëindigd naar aanleiding van de stemming. ‘Ik geloof niet in de oplossingen die zijn voorgesteld. Het lijkt mij zuiver om ruimte te maken voor iets nieuws.’

Asap bezet al jaren vier van de acht gekozen zetels in de Universitaire Studentenraad, evenveel als concurrent AKKUraatd.​

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!