Leden studentenpartij asap gaan stemmen over opheffing

25 jun 2020

Tijdens de algemene ledenvergadering van studentenpartij asap heeft een meerderheid van de aanwezige leden woensdag gestemd voor het opstellen van een opheffingsplan. Volgens het bestuur is het steeds lastiger voldoende actieve leden te werven.

Sinds de oprichting van studentenpartij asap tien jaar geleden is de partij een vast gezicht in de Universitaire Studentenraad. Werden er de eerste twee jaar nog twee zetels behaald, in alle opvolgende jaren werden vier van de acht verkozen zetels bemachtigd.

Of de partij in de toekomst nog een belangrijke rol blijft spelen, is de vraag. Tijdens de algemene ledenvergadering van woensdag vond een meerderheid van de aanwezigen (64 procent) dat er een plan tot opheffing opgesteld moet worden.

Kandidatenlijst

Volgens Jasper Markesteijn, lid van het partijbestuur, is het voor asap steeds lastiger om genoeg actieve leden te werven. Het kostte dit jaar veel moeite om de kandidatenlijst voor de verkiezingen te vullen. De tijdelijke sluiting van de universiteit door de coronacrisis hielp daar ook niet bij. ‘Daarnaast hebben wij tal van commissies, sommige essentiëler dan andere, van het organiseren van sociale activiteiten tot het schrijven van het verkiezingsprogramma.’ Ook daarbij zijn actieve leden van groot belang.

Het opheffingsplan gaat nu uitgewerkt worden en zal naar verwachting aan het eind van de zomer voorgelegd worden aan de leden. Tijdens de ledenvergadering die dan belegd wordt, is een twee derde meerderheid nodig om de opheffing te bekrachtigen.

AKKUraatd

Bij de laatste verkiezingen behaalde asap net als de vorige jaren weer vier zetels in de studentenraad, tegenover vier zetels voor AKKUraatd. Of de opheffing nu doorgaat of niet, de gekozen leden zullen gewoon zitting nemen in de raad. Een eventuele opheffing zou pas na het volgende collegejaar plaatsvinden.

Volgens Markesteijn hebben de botsingen die zich de laatste jaren hebben voorgedaan tussen de fracties van asap en AKKUraatd geen direct verband met de stemming tot opheffing van asap. Wel rept de partij in haar persbericht van een ‘medezeggenschapsklimaat’ waarin asap mogelijk niet meer ‘effectief kan opereren’.

1 reactie

  1. P. Krediet schreef op 2 juli 2020 om 17:03

    Partijbestuur? Tal van commissies, van het organiseren van sociale activiteiten tot het schrijven van het verkiezingsprogramma? Neem jezelf een tikkeltje minder serieus en het zal makkelijker worden om nieuwe raadsleden te vinden. Zoveel stelt de USR nu ook weer niet voor.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!