Bestuursminor geschrapt wegens gebrek aan interesse

05-09-2017

De minor voor studentbestuurders gaat niet door. Slechts zeven studenten schreven zich in. Volgend jaar beter, hoopt de universiteit.

Het idee achter de bestuursminor is mooi: geef studenten meer bestuurskracht, waardoor studentenorganisaties en medezeggenschap professioneler te werk kunnen gaan. Tegelijkertijd zou het studenten moeten helpen om genoeg studiepunten te verzamelen tijdens hun drukke bestuursjaar. Win-win voor student én universiteit, zou je zeggen. De minor zou dit jaar, als initiatief van de studentenraad, als pilot van start gaan.

De interesse bleek echter te klein: het minimum aantal aanmeldingen van tien werd niet gehaald. Zeven studenten schreven zich uiteindelijk in. ‘Dat aantal is te klein om met de minor te starten’, reageert Ger Boonen, directeur studentenzaken. De organisatie van de minor was in handen van de Honours Academy.

Planning

Volgens Boonen stond de minor, goed voor 24 studiepunten, in de startblokken om te beginnen én sprak de inhoud studenten aan: ‘Wat ik van studenten hoor, is dat de interesse er wel degelijk is.’ Boonen zoekt de verklaring voor het lage aantal aanmeldingen in de planning van studenten. ‘Het is voor studentbestuurders moeilijk om de minor in te passen in hun bachelor. De meesten zitten in hun derde jaar van hun bachelor en hebben nu al andere dingen ingepland.’

Boonen is van plan het komend collegejaar de minor meer onder de aandacht te brengen, zodat de studentbestuurders van de toekomst rekening kunnen houden met de minor in hun studieplanning. ‘Volgend jaar proberen we het opnieuw.’

3 reacties

 1. Richard schreef op 6 september 2017 om 11:41

  Ger Boonen, directeur van de Dienst Studentenzaken, kan nog geen precieze toelatingscriteria geven, maar zegt wel dat er een stevige selectieprocedure aan vooraf zal gaan. ‘Alleen studenten met een flinke bestuursbelasting komen in aanmerking. Daarnaast is voor de pilot een maximum van twintig studenten vastgesteld.’ (Bron: https://www.voxweb.nl/nieuws/speciale-minor-drukke-studentbestuurders)

  Jammer dat er gekozen is voor een invulling waarbij alleen studenten ‘met een flinke bestuursbelasting’ in aanmerking komen. Als men de minor laagdrempeliger had gemaakt, was het mogelijk geweest om aspirant-bestuurders en studenten die wél bestuursambities, maar geen of weinig -ervaring hebben, op te leiden en daadwerkelijk betere bestuurders te maken.

  Je gaat je ook afvragen wat het minimumaantaal deelnemers is. 21 studenten is te veel, 7 kennelijk te weinig.

  • Mathijs Noij schreef op 6 september 2017 om 11:43

   Het minimale aantal deelnemers was tien.

 2. Stijn schreef op 6 september 2017 om 16:47

  Wellicht speelt het ook mee dat de minor uiteindelijk ruim 50.000 euro duurder uit bleek te vallen dan gedacht. Desalniettemin, wat gaat er nu gebeuren voor de zeven studenten die deze minor onverwachts niet meer kunnen volgen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!