Dossier

Biniam uit Heumensoord nieuwe columnist Vox

22 okt 2015

Vox heeft een nieuwe columnist: de 27-jarige Biniam. Biniam woont als asielzoeker in Heumensoord. De Eritreeër volgt colleges op de Radboud Universiteit en zal de komende weken schrijven over zijn ervaringen.

Bij de poort van opvanglocatie Heumensoord ontmoeten vluchtelingen 'gewone' Nijmegenaren. Foto: Erik van 't Hullenaar
Bij de poort van opvanglocatie Heumensoord ontmoeten asielzoekers ‘gewone’ Nijmegenaren. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Voor Vox schrijft Biniam over het dagelijks leven in Heumensoord, over zijn ervaringen als asielzoeker in Nijmegen en over Eritrea, het land waar hij vandaan komt. In zijn eerste column beschrijft Biniam zijn aankomst op Heumensoord, drie weken geleden. ‘We waren allemaal heel opgewonden over ons nieuwe thuis. Toen de bus stopte, stonden daar veel Nijmegenaren op ons te wachten.’ Pas later ontdekte Biniam, die daarvoor in het asielzoekerscentrum in Middelburg opgevangen werd, dat het kamp plaats zal bieden aan drieduizend mensen. ‘Dat was een schok. Zoveel mensen in één kamp.’

Dienstweigeraar
Biniam ontvluchtte Eritrea ongeveer een jaar geleden. Dit Oost-Afrikaanse land gaat gebukt onder een strenge dictatuur. ‘In ons land geldt een militaire dienstplicht’, vertelt Biniam. ‘Op papier slechts voor anderhalf jaar, maar in de praktijk voor onbepaalde tijd. Ik wilde niet in het leger vechten.’ Wie dienst weigert, wordt in Eritrea gevangen gezet.

Biniam. Foto: Dick van Aalst
Biniam. Foto: Dick van Aalst

In Asmara, de hoofdstad van Eritrea, gaf Biniam aardrijkskundeles aan kinderen. Maar hij begrijpt dat zijn Eritrese diploma in Nederland weinig waard is. Daarom nam hij via Vox contact op met de afdeling geografie, planologie en milieu van de Radboud Universiteit. Daar werd hem het aanbod gedaan colleges bij te wonen, hoewel hij zich nog niet officieel kan inschrijven omdat hij nog geen verblijfsstatus heeft. ‘Ik ben benieuwd hoe hier college wordt gegeven en het is goed om bezig te blijven.’ Als hij een verblijfsvergunning krijgt, wil Biniam in Nederland een studie geografie oppakken.

Ter bescherming van zijn privacy is de naam Biniam een pseudoniem en zal hij niet herkenbaar in beeld komen. De Nederlandse taal is Biniam (nog) niet machtig, dus de columns verschijnen in het Engels. / Mathijs Noij

Lees de eerste column van Biniam hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!