Cultuurcafé biedt plek aan Avatar-beweging

22 mei 2019

Twee ‘masters’ van de Avatar-beweging zijn deze week tijdens de middagpauzes aanwezig in het Cultuurcafé. Opmerkelijk, omdat op de campus normaal geen commerciële partijen worden toegelaten om te flyeren of activiteiten te organiseren. Maar, zo zeggen de masters zelf, ze komen dan ook niet om reclame te maken.

Avatar is een beweging die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het bedrijf dat erachter zit, Star’s Edge, werd in de jaren tachtig opgericht door Harry Palmer, die daarvoor een hoge positie bekleedde binnen de geestelijke beweging – volgens critici: sekte – Scientology. Avatar leidt via betaalde cursussen zogenoemde masters op, die vervolgens zelf cursisten kunnen inleiden in het gedachtegoed van Avatar.

Denkstormen

Jaap Jan Huisman en Wendy Wes zijn van die masters. Tijdens de pauze dinsdagmiddag in het Cultuurcafé vertellen ze dat ze deze week in Berg en Dal verblijven om trainingen te geven aan Avatar-cursisten. Huisman: ‘Het leek ons leuk om dan ’s middags ook even op de universiteit langs te komen om studenten kennis te laten maken met denkstormen.’ Tot en met vrijdag zijn ze nog elke dag in het Cultuurcafé te vinden.

Een ‘denkstorm’ is een techniek die binnen Avatar vaak wordt toegepast en waarin leden van een groep leren om samen tot een gemeenschappelijk antwoord te komen op een bepaalde stelling of vraag. Het doel, volgens Wes, is ‘minder welles-nietes’ en nader tot elkaar komen. Tijdens een ronde door het Cultuurcafé nodigen ze studenten uit deel te nemen – deze dinsdag zonder succes.

Volgens Huisman zijn ze niet in het Cultuurcafé om zieltjes te winnen voor Avatar. ‘Dan zou ik hier met een heel raar gevoel staan’, zegt hij. Wes vult aan dat ze hier zijn om studenten te laten ervaren hoe de denkstorm werkt, en als hun aanwezigheid een positief beeld geeft over Avatar is dat mooi meegenomen.

Commercieel belang

Het is beleid van de universiteit dat commerciële partijen op de campus geen activiteiten mogen organiseren of flyers mogen uitdelen. Vincent Barendregt, teamleider van het Cultuurcafé, ziet geen direct commercieel belang bij de aanwezigheid van Huisman en Wes en gaf daarom toestemming voor de denkstorm. ‘Op de universiteit zijn bezoekers mondig genoeg: als ze geen behoefte hebben om mee te doen, laten ze dat wel merken.’ Dat Huisman en Wes als Avatar-masters ook betaalde cursussen aanbieden ziet hij niet als een groot probleem.

Avatar kwam vorig jaar negatief in het nieuws. Tv-programma De Monitor openbaarde dat de beweging geïnfiltreerd zou zijn op democratische scholen. NRC schreef ook over invloeden van de beweging binnen gemeenten en politie. Jaap Jan Huisman kent de verhalen en doet ze grotendeels af als onzin – hij wijst erop dat de Raad voor Journalistiek De Monitor een tik op de vingers gaf wegens onzorgvuldig werk. ‘En dat verhaal van NRC had maar één doel en dat was het doorzagen van de knieën van die gemeentesecretaris.’

Er zijn honderden, misschien wel duizenden Avatarmasters in Nederland, schatten Huisman en Wes. Niet zo gek dus dat er ook aanhangers te vinden zijn bij gemeenten en politie. Zelf steken beide masters – hij is adviseur in de energietransitie, zij zit in het management – hun positie binnen Avatar niet onder stoelen of banken. Hun collega’s weten er gewoon van.

3 reacties

  1. R.W. schreef op 23 mei 2019 om 17:06

    De universiteit en het CC moeten dit niet willen. Indirect is het gewoon een sektarische commerciële organisatie. Daar moet de universiteit ver van blijven.

    • Drs Wim Heezen schreef op 3 september 2019 om 11:50

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!