D66 aan kop, Wilders op nul

15-03-2017, 16:57

Studenten stemmen in de Refter. Foto: Dick van Aalst

Het stembureau in de Refter stroomt vandaag vol met jonge D66-stemmers. Dat blijkt uit een exitpoll van Vox onder studenten die voor het eerst mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV krijgt - in de Vox-poll - geen enkele stem.

De rij bij Stembureau 40, in de Refter, is op veel momenten vandaag langer dan die van menig Efteling-attractie in de meivakantie. Heeft de campagne van Tim Hofman dan toch succes?

Onder de eerste-generatie-stemmers op de Nijmeegse campus is D66 veruit het populairst. 42 procent van de in totaal tweehonderd deelnemende studenten, kiest voor de democraten. GroenLinks scoort als tweede met 26,5 procent. Het gat met de rest is groot: de VVD komt als derde uit de bus met 7,5 procent van de stemmen.

Taboe
Opvallend is het aantal uitgebrachte stemmen voor de PVV, of beter, het uitblijven daarvan. Geen enkele student geeft aan op de partij van Wilders te hebben gestemd. Ofwel toegeven dat je dat wel hebt gedaan, is een taboe, ofwel de PVV wordt genegeerd op de Nijmeegse campus.

Een andere verliezer is de PvdA, die in 2012 nog de meeste stemmen kreeg in hetzelfde Stembureau. De sociaaldemocratische partij krijgt 2,5 procent van de stemmen.

Aan de poll deden 125 vrouwen mee en 75 mannen. Onder beide groepen is D66 het populairst. Wel opvallend is dat het verschil tussen D66 en GroenLinks bij de vrouwen veel kleiner is. Bij de vrouwen kreeg GroenLinks 30 procent van de stemmen (ten opzichte van 38 procent voor D66) en bij de mannen kreeg GroenLinks 20 procent van de stemmen (ten opzicht van 48 procent voor D66). Het Klaver-effect?

De volledige uitslag van de exitpoll zie je hieronder.

Met medewerking van Thijs van Beusekom, Niels Kramer en Auke Roos.

Geef een reactie