Dertig dagen droog (slot): Fitter dan ooit

17-03-2017, 14:59

Foto: Gerard Verschooten

Student Auke is helemaal klaar met de hoofdpijn en kurkdroge tong in de ochtend. Hij drinkt een maand geen alcohol en doet daarvan verslag op voxweb.nl. Het slot: 'Ik zeg proost!'

De laatste week doet zijn intrede en ik ben fitter dan ooit, slaap beter dan ooit en zie nog steeds het meisje van drie weken geleden. Het kan dus toch; niet zuipen, wel versieren. Toch is het niet zo dat het van een leien dakje gaat. De voorjaarszon schijnt. Het is warm buiten. Ik wil op een terras zitten met biertjes en vrienden om de dagelijkse beslommeringen van het studentenleven te bespreken. Ik wil onbezonnen op mijn rug in het gras liggen terwijl ik boven mij vliegtuigstrepen zie vervagen in de lucht. Ik grijp links van mij naar een ijskoude Corona met een limoentje in de hals.

Ik wil op een balkon zitten met uitzicht op het zuiden waarbij ik dan een voetsteun heb gemaakt van twee bierkratten die ondersteboven op elkaar zijn gestapeld. Hier wil ik dan ieder kwartier als een oude vent mijn benen luidkeels vanaf halen om naar de koelkast te lopen terwijl ik aan mijn onderrug voel alsof ik een hernia heb. Ik wil de lente en de zomer tegelijk, en daar hoort een biertje bij. Maar ik zit in mijn laatste week en de weergoden hebben bepaald om halverwege maart dit zomerse seizoen al te starten. Ik word op de proef gesteld.

Het is dag 29 en heel Nijmegen staat in de rij om op GroenLinks te stemmen. Ik wil een glimp opvangen van deze dag maar word constant geconfronteerd met de mensen die na het stemmen terrassen bezetten met blonde bieren. Ik wil ook druk discussiëren over mogelijk coalitievormingen onder het genot van een witbier. Helaas, vandaag nog even niet.

Dag 30. Ik word wakker. Het populisme heeft niet gewonnen en mijn alcoholloze bestaan zit erop. Het rantsoen heeft me zowel fysiek fitter als mentaal stabieler gemaakt, er zijn geen moodswings meer en mijn studiediscipline is aanzienlijk verbeterd. Mijn hoofd zegt door te gaan met vasten, maar er is ook nog een hart, en dat richt zich vandaag tot het heerlijk zonnetje buiten met vliegtuigstrepen getekend tegen de blauwe hemel. En tot de koelkast, waar ik de Corona met limoen al koud had gelegd. Ik beloof minder te gaan drinken, maar nu even niet. Ik zeg proost!

Geef een reactie