Gedaan met roken op de campus

06 aug 2020

Een sigaret opsteken in de buitenlucht? Sinds 1 augustus mag het niet meer op de campus van de Radboud Universiteit. Terreincoaches zullen het rookverbod handhaven.

Tot voor kort was buiten roken op de meeste plekken van de campus toegestaan, behalve aan de ingang van het Spinozagebouw, de UB en enkele andere gebouwen. Vlakbij die plekken werden rookzones ingericht, maar die zijn inmiddels verwijderd.

Sinds 1 augustus geldt namelijk een algemeen rookverbod op de terreinen van scholen en universiteiten en die wet is ook op de Radboud Universiteit van toepassing. Indien bij een controle door de overheid blijkt dat er toch nog gerookt wordt op de campus, kan de universiteit daarvoor beboet worden.

De universiteit heeft daarom werkt gemaakt van de communicatie rond het rookverbod op sociale media en via een mail naar medewerkers en studenten. ‘Daarnaast hebben we het Rookvrije Generatie-logo met duurzame verf aangebracht op verschillende tegels op de campus, naast blauwe tegels met datzelfde logo’, zegt een woordvoerder van de universiteit. Ook zijn op de campus en in gebouwen stickers en borden geplaatst, en binnenkort volgen enkele spandoeken.

Terreincoaches

Om het rookverbod te handhaven beschikt de Radboud Universiteit, in navolging van het Radboudumc, over terreincoaches. Deze studenten met een hesje moeten mensen die toch nog een sigaret opsteken op de campus wijzen op het geldende rookverbod, en verzoeken om de sigaret te doven.

‘Bij aanhoudende weerstand kan uiteindelijk de Dienst Beveiliging ingeschakeld worden, zoals bij agressief gedrag in andere gevallen nu ook gebeurt’, aldus de woordvoerder.

Rokers die toch nog een sigaret willen opsteken, kunnen dat doen aan de Erasmuslaan en de Heyendaalseweg. Deze wegen lopen weliswaar over de campus maar gelden als openbare weg, waar het rookverbod niet van toepassing is.

4 reacties

 1. Rik van de Maarsel schreef op 6 augustus 2020 om 20:41

  Gaat de portiers dit nu ook eindelijk handhaven? Vaak staan ze buiten vrolijk mee te roken.

  • Rupke (oren groter dan ’t kupke) schreef op 15 augustus 2020 om 22:53

   Het is “Gaat de portier” of “gaan de portiers”.
   En hoezo eindelijk? Het gaat toch over 1 augustus en daarna? Dan heb je het dus over 2 weken.
   En het zijn geen BOA’s of agenten en kunnen op dat gebied niets meer dan jij.
   Het zijn voornamelijk rokende gasten, studenten en medewerkers in het ALGEMEEN die zich moeten aanpassen in de nieuwe situatie.

 2. Gastheer schreef op 11 augustus 2020 om 16:03

  Sommige portier zijn hier heel allergisch voor en andere zullen mogen afkicken, het zijn net mensen, allemaal weer anders. 😉 Maar zij zijn geen handhavers, voor zover ik weet…

 3. Onbegrip schreef op 13 augustus 2020 om 14:23

  Dat wordt gezellig met z’n allen op de Erasmuslaan en de Heyendaalseweg roken samen met de medewerkers van het UMC en dat is best een mooi gezicht. Dienst Beveiliging komt toch niet hebben ze geen tijd voor en komen ze toch dan heb jij je sigaretje allang op

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!