Geen verandering in short stay-contracten: ‘We zijn hier nog niet over uitgepraat’

22 dec 2021

De regels van de short stay-contracten van de SSH& gaan niet veranderen. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA Nijmegen. Ook de Radboud Universiteit ziet – ondanks de kritiek – geen directe noodzaak in aanpassingen.

Contracten die maar één jaar duren, geen mogelijkheid om tussentijds een contract op te zeggen en onderhuur is verboden: internationale studenten voelen zich door de regels van de short stay-contracten van de SSH& benadeeld. Studentenpartijen AKKUraatd, asap én enkele internationale studenten vinden dat het tijd is voor andere regels.

Al eerder signaleerde ook de PvdA Nijmegen hetzelfde probleem. Op 5 november diende de partij schriftelijke vragen over de kwestie in bij het college van burgemeester en wethouders (B&W). De PvdA vroeg onder andere aandacht voor de kwetsbaarheid van internationale studenten en wenste dat het stadsbestuur ingreep.

Niet onwenselijk

Uit de antwoorden van het gemeentebestuur blijkt nu dat een verandering in de contracten er – als het aan het stadsbestuur ligt – niet in zit. ‘Wij vinden het niet onwenselijk dat kamers met een jaarcontract worden verhuurd aan exchange studenten die voor een korte periode onderwijs volgen’, valt er onder andere te lezen in de openbare brief van het college aan de PvdA.

Student Mika Kraft, die als fractievolger bij de PvdA samen met lijsttrekker Charlotte Brand de vragen indiende, baalt daarvan. ‘Het is zonde, want internationale studenten vallen nog steeds tussen wal en schip met deze contracten,’ stelt Kraft, tevens student culturele antropologie. ‘Naar ons idee moet het beleid écht beter worden afgestemd.’

‘We gaan motiveren dat we hier verder over moeten praten’

Het college van B&W heeft wél aangegeven dat de gemeente, SSH& en hogeronderwijsinstellingen met elkaar in gesprek zijn over de contracten. Fijn, vindt Kraft, maar: ‘Ik heb het gevoel dat de prioriteit van die gesprekken niet goed ligt. Uit de reactie van het college maak ik op dat het vooral gaat over het vergroten van het aanbod kamers. Dat is ook nodig, maar we hebben op dit moment een concreet plan nodig voor het probleem rond de tijdelijke contracten.’

Agenderen

Al eerder liet de SSH& weten niet van plan te zijn de contracten op korte termijn aan te passen. Ook de Radboud Universiteit ziet na klachten van internationale studenten geen noodzaak in aanpassingen van de contracten. Een universiteitswoordvoerder geeft wel aan dat er met de gemeente gesproken wordt over de woningnood onder studenten, maar kan inhoudelijk niet ingaan op de kwestie van de tijdelijke contracten.

Hoe nu verder? De PvdA gaat volgens Kraft de vragen agenderen. ‘Dat houdt in dat we gaan motiveren dat we hier verder over moeten praten,’ zegt hij. ‘Daarna komt er een gespreksronde met het college van B&W en de andere partijen om nogmaals over het onderwerp te discussiëren. Dat is wel pas in februari, maar in de tussentijd blijven we hier zeker mee bezig. We zijn hier nog niet over uitgepraat.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!