Groen licht voor verhuizing Phocas naar Spiegelwaal

14 mei 2020

De roeiers, zeilers en surfers van studentenverenigingen Phocas, de Loefbijter en Aeolus kunnen zich opmaken voor een verhuizing naar de Spiegelwaal. De gemeenteraad stemde gisteren in met een bestemmingsplan dat de inrichting van het Bastion tot watersportcentrum mogelijk maakt.

De laatste bureaucratische hobbel op weg naar het watersportcentrum in het Bastion, op stadseiland Veur-Lent, lijkt genomen. Door in te stemmen met een nieuw bestemmingsplan maakte de gemeenteraad gisteravond de weg vrij voor de inrichting van het Bastion, de grote ruimte onder de Waalbrug, die al jaren leegstaat.

‘Het is zo’n belangrijke stap voor Phocas, dat het toch spannend was’

‘Bij ons heerst een jubelstemming’, reageert Sophie de Kort. Ze is bestuurslid van Phocas, de roeivereniging die al heel lang wacht op een nieuwe plek. Nog altijd huizen de studenten in het vervallen botenhuis aan het Maas-Waalkanaal. ‘We voelden wel aan dat de gemeenteraad zou gaan instemmen met het nieuwe bestemmingsplan. Maar het is zo’n belangrijke stap voor Phocas, dat het toch spannend was.’

Volgens De Kort wordt nu op korte termijn een huurovereenkomst getekend met de gemeente. Phocas is, samen met de andere toekomstige bewoners van het Bastion, in gesprek met de gemeente over de inrichting. De Kort: ‘We werken nu de details uit.’

Opnieuw om de tafel

Het oorspronkelijke plan was dat zes verenigingen samen het watersportcentrum in het Bastion zouden betrekken. Naast Phocas, de Loefbijter en Aeolus zouden de Nijmeegse Reddingsbrigade en burgerverenigingen De Batavier en RV De Waal een plekje krijgen in het gebouw.

Die laatste, roeivereniging De Waal, haakte twee jaar geleden af als toekomstige huurder, waardoor de gemeente en de verenigingen opnieuw om de tafel moesten over het financiële plaatje. Dat De Waal uit het watersportcentrum stapte, had volgens de vereniging onder andere te maken met te hoge huurkosten. Ook zou het voor de veelal oudere leden van De Waal moeilijk zijn de boten via de steile helling vanaf het Bastion te water te laten.

‘We hopen in het najaar van 2021 te kunnen verhuizen’

De Waal kocht daarom een drijvende loods, die de vereniging in de Spiegelwaal wil leggen om er boten in op te slaan. Maar daarin voorziet het nieuwe bestemmingsplan, waar gisteren mee is ingestemd, niet. Omdat de gemeente niet akkoord ging met een voorlopige vergunning voor het plaatsen van de loods, speelt nu zelfs een rechtszaak tussen beide partijen. Vanuit de gemeenteraad werd gisteravond echter druk uitgeoefend op de wethouder om ook De Waal een structurele plek te geven op de Spiegelwaal, buiten het watersportcentrum om.

Geen vertraging

Volgens De Kort staat Phocas daar positief tegenover. ‘Maar het laatste wat wij willen is dat die procedure weer zorgt voor vertraging van onze verhuizing.’ Ook moet onderzocht worden of de sporters van de verschillende verenigingen elkaar niet in de weg zullen zitten met een aparte loods voor De Waal op het water. ‘Als dat niet zo is, vinden wij het alleen maar mooi als De Waal ook een ruimte krijgt.’

De verwachting is dat het ingerichte Bastion volgend jaar zomer opgeleverd kan worden. ‘Wij hopen in het najaar van 2021 te kunnen verhuizen’, aldus De Kort. De sociëteit van Phocas blijft gevestigd aan de Van Schaeck Mathonsingel.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!