Sociëteit Phocas verhuist niet mee naar Spiegelwaal

11 jul 2019

Feestjes tot diep in de nacht, aan het water van de Spiegelwaal? Dat vindt de gemeente geen goed idee. De sociëteit van roeivereniging Phocas verhuist daarom niet mee naar het Bastion. Phocas houdt de huidige plek in Villa van Schaeck de komende jaren aan.

Dat roeivereniging Phocas concessies zou moeten doen als ze naar het Bastion aan de Spiegelwaal wilde verhuizen, had praeses Maarten Cornelissen wel verwacht. Maar dat er ’s avonds maar tot 12 uur geborreld zou mogen worden, kwam als een verrassing. ‘Dat is echt te vroeg. Veel te vroeg voor onze open feesten, bijvoorbeeld.’

Onder één dak

Cornelissen sprak aan het begin van dit collegejaar de hoop uit dat onder zijn voorzitterschap eindelijk duidelijkheid zou ontstaan over de verhuizing van Phocas naar het Bastion. Het sterk verouderde botenhuis van de roeivereniging ligt nu nog in het Maas-Waalkanaal, en de sociëteit aan de Van Schaek Mathonsingel. Bedoeling én wens van Phocas was om die onder één dak samen te brengen in het Bastion.

Tijdens de bespreking van het bestemmingsplan dit voorjaar werd echter duidelijk dat de gemeente geen vrije openingstijden van het Bastion zou toestaan. Dat was een tegenvaller voor Phocas, want daarmee is de verhuizing van de sociëteit naar stadseiland Veur-Lent van de baan. Alle feestjes om 12 uur afkappen is immers geen optie voor de vereniging.

Phocas houdt daarom haar plek aan de Van Schaek Mathonsingel aan, ook als het botenhuis straks is verhuisd naar Lent. Wel wil de vereniging zich gaan oriënteren op een nieuwe plek voor de sociëteit. ‘We houden alle opties open’, zegt Cornelissen.

Financiële gevolgen

Het is nog niet duidelijk wanneer de boten van Phocas verhuizen naar de Spiegelwaal. De gesprekken met de andere toekomstige huurders van het Bastion en de gemeente over wie welke ruimte precies krijgt, lopen nog steeds. Nu Phocas haar sociëteit in de binnenstad aanhoudt, zal ze minder ruimte nodig hebben, wat de indeling in het Bastion weer verandert.

Dat de verhuizing voor Phocas er nu anders uit komt te zien, en de vereniging haar sociëteit in de Villa van Schaeck aanhoudt, heeft ook financiële gevolgen. Rob Cuppen, directeur van het Radboud Sportcentrum, laat weten dat de gemeente heeft berekend dat er een ‘gat in de business case van Phocas’ ontstaat à 250.000 euro over een periode van tien jaar. Op verzoek van de gemeente heeft de universiteit besloten garant te staan voor dat bedrag.

Of de universiteit dat bedrag ook daadwerkelijk zal moeten ophoesten, is niet duidelijk. Rob Cuppen, directeur van het Radboud Sportcentrum: ‘Het zou veel te ver gaan om dit in detail verder uit te leggen. De daadwerkelijke impact van deze wijziging zal pas duidelijk worden, als het ontwerp van het Bastion en de alternatieve locatie van de sociëteit van Phocas duidelijk worden.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Daan schreef op 11 juli 2019 om 11:09

    Bestuurders schaam jullie!
    Het Bastion is al jaren geleden opgeleverd en nog altijd gebeurt er niks. Dit nieuws betekent dat alle betrokken partijen wéér terug moeten naar de tekentafel.
    Wat een verschrikkelijk voorbeeld van uit de hand gelopen bureaucratie.
    Stelletje boevekoppen!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!