Grote zorgen dat studenten met klachten naar campus komen voor tentamen

14 dec 2021 ,

Studenten en docenten vrezen dat studenten met corona of coronagerelateerde klachten toch naar de campus komen om tentamens te maken. Doen ze dit niet, dan dreigen ze immers een tentamenkans te verliezen. 'We moeten ervan uitgaan dat studenten de coronaregels vrij massaal aan hun laars zullen lappen.’

Studenten die zich vanwege corona uitschrijven voor een fysiek tentamen verliezen volgens de regels van de Radboud Universiteit een tentamenkans. Ook als zij dit doen uit voorzorgsmaatregel bij klachten. In de hoop een extra tentamenkans te krijgen, kunnen de studenten in kwestie nog wel naar de examencommissie stappen, maar een positieve uitkomst van zo’n verzoek is op voorhand niet zeker.

Zowel studenten als docenten vrezen daarom dat zij alsnog naar de campus zullen komen om hun tentamen af te leggen. Tot het begin van de kerstvakantie hebben veel faculteiten tentamens, net als in de eerste weken van januari.

Frustrerend

“Als algemene regel geldt dat indien u positief bent getest op het COVID-virus en/of met COVID-gerelateerde klachten kampt, u thuis moet blijven, óók als u daardoor een tentamen niet kunt maken.” Dit bericht verscheen afgelopen vrijdag op een Brightspace-pagina van een vak bij rechten. Het tentamen in kwestie vond gisteren plaats.

Foto ter illustratie: Dick van Aalst

Frustrerend, vindt rechtenstudent Benjamin (niet zijn echte naam, red.). ‘Ik maak mij zorgen over studenten met covid-klachten die alsnog een tentamen komen doen op de campus. Als je geen studievertraging wilt oplopen, is naar tentamen gaan de enige optie. Of je moet erop hopen dat je herkansing goed gaat.’

Zelf is Benjamin heel voorzichtig, hij wil geen corona krijgen. Toch heeft hij naar eigen zeggen geen andere keuze dan deelnemen aan fysieke tentamens. ‘Hopelijk word ik niet besmet.’

Ernstig genoeg

De zorgen leven breder dan de rechtenfaculteit, weet Roel Veenstra van de Universitaire Studentenraad (USR). Hij kent vergelijkbare discussies bij de management- en de letterenfaculteit. ‘En studenten van de sociale faculteit kregen in de eerste tentamenperiode van dit collegejaar een brief waarin stond dat ze zich moesten afvragen of hun covid-klachten wel ernstig genoeg waren. Als dat niet zo was, dan konden ze hun tentamen fysiek op de campus maken. Anders moesten ze zich inschrijven voor de herkansing.’

Erg zorgelijk, noemt Veenstra die boodschap. Wie zich uitschrijft moet vrezen voor studievertraging. Tegelijkertijd draagt de brief bij aan een gevoel van onveiligheid onder studenten. Want neemt iedereen een weloverwogen keuze om al dan niet thuis te blijven?

Al op 5 november schreef de studentenraad daarom een brief naar het college van bestuur, met de vraag om in meer alternatieven voor tentamens op de campus te voorzien. In diezelfde brief vroeg de USR het college duidelijker te communiceren over het beleid rondom tentamens tijdens een pandemie.

Een oplossing hoeft niet ingewikkeld te zijn, volgens Veenstra. ‘Een derde tentamenkans kan veel oplossen. Of als studenten niet naar een mondeling examen kunnen komen, laat ze dan online aanschuiven. Als opleidingen deze alternatieven niet willen gebruiken, zouden ze moeten aangeven waarom die voor hen niet werken.’

Rechtenstudent Benjamin is het daarmee eens. ‘Geef een extra kans aan studenten die door klachten of een quarantaineplicht niet naar het tentamen kunnen komen. Of bied een online tentamenmogelijkheid aan, zoals vorig jaar. Ik vind het apart dat er niet voor gekozen wordt om deze infrastructuur opnieuw te benutten (zie kaderstuk onderaan over proctoring, red.).’

Surveillance

Niet alleen studenten, ook hoogleraren en andere docenten uiten tegenover Vox hun ongenoegen over de onduidelijkheid rondom tentaminering. ‘Als er geen alternatief is voor on-campus-only tentamens moeten we ervan uitgaan dat studenten de coronaregels vrij massaal aan hun laars zullen lappen’, mailt een docent die anoniem wenst te blijven.

In tegenstelling tot de studenten is de docent zelf geen voorstander van een derde tentamenkans. Dat zou meer werkdruk opleveren voor docenten, mogelijk zelfs in de kerstvakantie. ‘De Radboud Universiteit zou niet moeten willen dat ze (de docenten, red.) in hun tweede week alsnog aan de slag moeten om een alternatief tentamen te bedenken.’

En zomaar een streep zetten door een van de tentamenkansen, dat vindt de docent ook geen goed idee. ‘Dat kunnen we ze niet aandoen’, klinkt het in de mail.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

10 reacties

  1. Robin schreef op 14 december 2021 om 16:59

    Als ik RTL nieuws mag geloven is de beveiliging van je gegevens bij Proctorio zo lek als een mandje. Wat een geluk dat wij hier niet aan meedoen.

  2. GRS schreef op 15 december 2021 om 09:44

    Gisteren hebben wij van de opleiding Psychology aan de UvA een zelfde brief opgestuurd aan het bestuur. Het is merkwaardig dat de UvA zich zo onverantwoordelijk gedraagt in deze corona-golf. Het merendeel bij mij in de klas is een internationale student die na de toets naar huis vliegt om familie te zien met kerst, en een tentamen moeten herkansen in de zomervakantie omdat je mogelijk klachten hebt werkt niet stimulerend om aan de voorschriften te houden. Wat ook bijzonder is, is dat alle colleges wel online waren vanwege corona, dat er voor het betreden van de college zaal geen vereisten als een QR code of covidtest-uitslag nodig zijn en dat andere vakken en disciplines er wel voor hebben besloten de tentamens online te doen. De initiële reactie van het bestuur was niet bevredigend, maar wellicht draaien ze nog bij.

  3. Gekkigheid schreef op 15 december 2021 om 11:11

    ‘In tegenstelling tot de studenten is de docent zelf geen voorstander van een derde tentamenkans. Dat zou meer werkdruk opleveren voor docenten, mogelijk zelfs in de kerstvakantie.’

    Want stel je voor dat ze enigszins de moeite doen om de studenten tegemoet te komen, dat moet je inderdaad niet willen nee… Hoe ver van de realiteit kan je staan man.

    • Piet schreef op 17 december 2021 om 08:23

      Kijk even verder dan je eigen situatie. Die luie docenten zijn vaak al overwerkt, en goede tentamenvragen bedenken kost ook weer extra tijd. Andersom zou het zijn alsof ze zeggen “want stel je voor dat ze enigszins de moeite doen om te leren voor het tentamen zodat ze geen herkansing nodig hebben… De docenten tegemoet komen, nee dat moet je niet willen.”. Ik begrijp je frustratie maar docenten zijn ook maar mensen die graag een paar dagen vrij willen met de feestdagen.

    • L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 19 december 2021 om 13:11

      Piet dank voor je begrip voor ‘ons’ docenten.

      @Gekkigheid:
      Een docent die al voor de zomer voor een kennis-toets met multiple choice heeft gekozen, kan die niet vervangen door online zonder proctorio. Die zou last-minute een geheel andere toetsvorm moeten maken (als ExCie dat goedkeurt), in de kerstvakantie.

      Wie toch al vaardigheden en inzicht wilde toetsen o.b.v. cases, kan zo’n on-campus papier&pen of Cirrus-tentamen, vrij makkelijk naar een Brightspace-assignment +plagiaatcheck omzetten. Dit soort tentamens bedenken en vooral nakijken kost zoveel tijd dat je dan niet graag een 3e gelegenheid wil hoeven aan te bieden (overigens meestal in augustus). En al helemaal niet als die veroorzaakt wordt door de RU-bureaucratie met haar weinig realistische uitgangspunt dat studenten wel braaf thuis zullen blijven vanwege coronaregels!
      Dus ik ben wel blij dat de Jan Massinkhal waar het case-tentamen van mijn vak gepland was een priklocatie wordt: mijn tentamen moet/kan nu online en mijn studenten komen gelukkig niet voor dat akelige dilemma te staan.

  4. Onzin schreef op 16 december 2021 om 09:00

    Wat een slappe smoes van de Universiteit. Er zijn/waren hartstikke veel online tentamens zonder het idiote proctorio te gebruiken, maar nu de uni te lui is om een alternatief te bieden voor studenten die thuis móeten blijven, geven ze gauw de schuld aan de USR en hun terechte weigering door te gaan met die spionagesoftware. De uni moest zich schamen.

  5. Rene Tabak schreef op 16 december 2021 om 11:22

    Studenten gescheiden houden door alle studenten met klachten in een andere ruimte het tentamen te laten maken?

  6. Piet Lut schreef op 17 december 2021 om 21:11

    Ik vind dat we het coronavirus iets meer moeten relativeren. Het is voor studenten in 99,9% van de gevallen niet erg als er iemand met het virus wordt besmet. Ook is het zo dat het vrijwel onmogelijk is om het virus door te geven als er afstand wordt gehouden en als de ventilatie goed is (mondmaskers dragen hier overigens niet tot nauwelijk aan bij, zie ook de website van het RIVM hierover). Asymptomatisch besmetten is evenen vrijwel onmogelijk. Wel deel ik de afkeer tegen mensen die symptomatisch naar de Universiteit komen. Als je klachten hebt, blijf je thuis; zo hebben we het immers ook altijd bij andere infectieziekten gedaan en die oplossing bleek telkens het meest effectief.

    Er van uitgaande dat we ons niet zo extreem moeten blijven aanstellen over een virus dat gevaarlijker wordt gepresenteerd dan het in werkelijkheid is, moeten we ook niet blijven verwachten dat de Universiteit en de docenten de student een oneindig pallet aan vervangingsopties aanbieden. In de normale situatie had je ook pech als je ziek was. Pech hoort bij het leven, deal with it.

    • Dan Maar Piet Lut schreef op 19 december 2021 om 00:13

      Benieuwd of Piet Lut de 600+ aanstellers weleens op de IC heeft zien liggen. Of de 1000en kankerpatiënten die alweer moeten wachten op een behandeling. En of Piet Lut weleens heeft beseft dat niet alle (deeltijd)studenten 20+ zijn. Gelukkig is het RIVM zijn heilige graal, wiens directeur in oktober 2021 zei dat we nooit meer een lockdown zouden meemaken.

    • L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 19 december 2021 om 12:55

      In het zinnetje ‘Als je klachten hebt’ zit m.i. het venijn: veel mensen hebben helemaal geen klachten terwijl de coronaregels toch tot thuisblijven ‘dwingen’.
      Wie pre-crona ‘een beetje grieperig’ was ging ook gewoon naar het tentamen; als je hoofd nog redelijk ‘werkt’ en je hebt je redelijk tot goed voorbereid, dan laat je niet zomaar een kans lopen.
      Wie echt te ziek is om op te staan snapt zelf ook wel dat dat pech is.

      Al te makkelijk stelt de RU nu dat uitstel niet zo’n probleem is: het komt onder studenten van mijn vak regelmatig voor dat het het enige en laatste onderdeel van hun bachelor of premaster is. Uitstel betekent bij de bachelors niet aan een master met februari-start kunnen beginnen. Bij premasters, die nu met zachte coronaknip ain de master zitten is het langer in de stress: want wat als ze het (weer) niet halen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!