[in de prijzen] Vier vrouwen krijgen prijs van Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

08 mrt 2012

Vier veelbelovende vrouwelijke wetenschappers kregen vanmiddag – vrouwendag – elk duizend euro en een oorkonde van het jarige Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Netwerk Vrouwelijke hoogleraren bestaat 10 jaarWie bedenkt zo’n prijs? Het Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Waarom? Dit jaar bestaat het netwerk tien jaar. Ze trakteert. Met de prijs wil ze aanstormend vrouwelijk talent in de schijnwerpers zetten.

Hoe kun je winnen? Door een veelbelovende vrouwelijke onderzoeker te zijn.

En de winnaars zijn? Laura van Niftrik, universitair docent microbiologie, Marloes Kleinjan, universitair docent gezin en gedrag, Corien Bary, universitair docent taal en cognitie en Anna Simon en universitair hoofddocent immuundeficiëntie.

En wat doen zij?

Laura van Niftrik
(1979) doet binnen het instituut voor Water and Wetland onderzoek naar de anammoxbacterie. Van Niftrik promoveerde cum laude in 2007 en ontving in 2009 een Veni-subsidie voor haar onderzoek. Eerder kreeg ze een Frye Stipendum en de Van Nieuwenhoven award. Van Niftrik was onder meer postdoc aan de Universiteit Utrecht en gastonderzoeker aan de Technische Universiteit Delft en de University of Queensland, Australia.

Haar collega Marloes Kleinjan (1981) doet bij het Behavioral Science Institute onderzoek naar beginnende rookverslaving bij jongeren. Sinds twee jaar verricht Kleinjan vanuit het Trimbos Instituut effectiviteitsonderzoek naar verschillende preventieprojecten op het gebied van middelengebruik bij jongeren. Kleinjan heeft twintig publicaties in peer reviewed journals op haar naam staan, waaronder vijftien in internationale vaktijdschriften. In 2009 haalde ze de tweede plaats bij de Nationale Volksgezondheidsprijs.

De derde prijswinnaar is Corien Bary (1981). Zij is gespecialiseerd in de klassieke taalkunde en hedendaagse formele semantiek. Ze paste de theorie van contextafhankelijkheid toe op verschijnselen uit het Oudgrieks. Vakgenoten omschrijven haar werk als een unieke prestatie van een topwetenschapper. Corien Bary promoveerde in 2009 cum laude in de filosofie. In 2009 ging ze met een Rubiconsubsidie van NWO voor onderzoek naar Oslo. In datzelfde jaar kreeg ze een Veni-subsidie.

Anna Simon, (1974) werkt als internist-infectioloog, universitair hoofddocent immuundeficiëntie en autoinflammatie en junior principal investigator bij de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud. Ze doet onderzoek naar verschillende aspecten van ontsteking, in het bijzonder bij zogenaamde autoinflammatoire ziekten. Simon kreeg onder meer de dr. C.J. Roos Prijs voor het beste klinische proefschrift op het gebied van de interne geneeskunde in 2004 en de Young Investigator Award in 2005.

Wat krijgen ze eigenlijk? Per persoon duizend euro en een oorkonde.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!