‘Insecten eten moet meer zijn dan een trend’

25 apr 2017

De Refter is één van de eerste plekken in Nederland die het aandurft om insecten op het menu te zetten. Student Evelien Donkers vertegenwoordigt het internationale bedrijf dat achter deze insectenrepen zit vanuit Nijmegen. Zij vertelt graag waarom we allemaal aan de meelwormen en krekels moeten.

‘Het is heel simpel’, zegt Evelien Donkers. ‘We moeten insecten eten om de planeet te redden.’ Donkers is student aan Wageningen University en studeerde vroeger in Nijmegen, waar ze nog steeds woont. ‘Ik studeer Food & Technology en moest stage lopen. Eerder had ik al eens geprobeerd een bedrijfje in insectenproducten te beginnen met een vriendin. Daarom vond Jimini’s mij.’ Ze liep stage bij het Franse bedrijf, dat insectenrepen en -snacks maakt. Na haar stage werd ze de Nederlandse vertegenwoordiger van het bedrijf, vanuit Nijmegen.

Evelien
Evelien Donkers

Volgens Donkers eten wereldwijd al 2 miljard mensen insecten. Insecten bevatten veel eiwitten, meer dan kip en rundvlees, en net zoveel Omega 3 en 6 als vis. 80 procent van een insect is eetbaar en ze hebben minder voedsel, water en ruimte nodig dan andere dieren die we eten. De insecten worden gekweekt in Nederland en worden daarna gevriesdroogd, ze vallen door de kou in slaap en gaan daarna dood. ‘Het is humaan en effectief’, zegt Donkers. ‘We produceren de repen en de andere producten in Frankrijk, dus nadat ze zijn gevriesdroogd, worden ze daarheen vervoerd. Dat is niet ideaal, dat weten we, maar dat kan nu helaas nog niet anders. Daar moeten we eerlijk over zijn.’

Insectenpasta
‘De Radboud Universiteit is de enige universiteit die het aandurft om deze repen op grote schaal te verkopen’, zegt Donkers. ‘Wageningen verkoopt ze alleen in een van de kleinste kantines.’ De Nijmeegse universiteit is misschien zelfs geïnteresseerd in het verkopen van pasta gemaakt van insecten op maandagen. ‘Maar dat is nog niet zeker, vanwege Meatfree Monday. Dat gebeurt vaak, dat mensen die geen vlees eten niet weten wat ze met de insecten aan moeten’, legt ze uit. ‘Maar alleen maar planten eten sluit dierenleed ook niet uit. Konijnen en vogels sterven als boeren oogsten, en het verbouwen van groente zorgt ook voor veel uitstoot.’

‘Sushi vonden mensen in het begin ook eng, maar nu eet iedereen het.’

Omdat het eten van insecten nieuw is voor veel Nederlanders, moet Donkers steeds andere manieren vinden om ze minder ‘eng’ te maken voor mensen. ‘Als ik mensen een stukje van een reep aanbied om te proeven, is er een kans van ongeveer 50 procent dat ze het aannemen. Het is het moeilijkst voor mensen als ze nog kunnen zien dat het een insect is’, zegt ze. ‘Ik denk er nu over om een insectenbiertje te gaan maken. Het invoegen van insecten in ons dieet moet geen trend zijn, maar het moet normaal worden. Het is hetzelfde als met sushi, mensen vonden dat eerst ook eng, maar nu eet iedereen het.’

2 reacties

  1. Nina schreef op 28 april 2017 om 08:53

    We eten al heel lang insecten: de roze kleurstof die bijvoorbeeld in roze koeken worden gebruikt. 😉

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!