Introfestival bij Klooster Graefenthal nog onzeker na politie-inval

17 nov 2020

Of het introductiefestival van de Radboud Universiteit volgende zomer weer plaatsvindt bij het Graefenthal Klooster is onzeker. Afgezien van of er met corona überhaupt een fysieke introductie mogelijk is, speelt ook de affaire rondom de omstreden Orde der Transformanten een rol.

Deze religieuze groepering is eigenaar van het klooster in Goch, waar 2018 en 2019 nog duizenden eerstejaars Radboudstudenten feest vierden. Vorige maand deed de Duitse politie er een inval. Daarbij bevrijdde de politie een 25-jarige vrouw, die tegen haar wil zou worden vastgehouden door de Orde der Transformanten. Ook werd de 58-jarige voorganger Robert B. gearresteerd. In de weken daarop kwam er steeds meer naar boven over het omstreden verleden van de orde.

Zo wordt de gearresteerde B. onder andere verdacht van meerdere zedenmisdrijven, twee verkrachtingen en vrijheidsberoving. Ook blijkt dat ordeleden in het verleden betrokken waren bij aanslagen op critici. Zo werden twee leden in 2008 verdacht van een liquidatiepoging op zakenman Frits Bebelaar. Beiden werden in 2012 uiteindelijk vrijgesproken na hoger beroep. Daarnaast werd in 2014 ordelid Erwin S. veroordeeld voor het neersteken van ex-lid Jeroen van Hasselt, die zich nadrukkelijk negatief uitliet over de orde. Na het uitzitten van de straf keerde S. terug bij de orde.

Jaloerse praat

Directeur van het klooster Camiel Engelen doet de meeste verhalen af als valse en jaloerse praat of overdreven spookverhalen. Volgens Engelen, zelf ook lid van de orde, zou S. alleen hebben willen praten met Van Hasselt, maar liep dat gesprek uit de hand. De recente inval heeft volgens Engelen te maken met een stukgelopen liefdesaffaire.

De Radboud Universiteit huurde het Graefenthal Klooster, dat door de Orde der Transformanten wordt geëxploiteerd als evenementenlocatie, voor de introductiefestivals van 2018 en 2019. Afgelopen jaar kon de introductie niet doorgaan zoals de jaren ervoor en werd het festival helemaal geschrapt. Of er in de toekomst nog een festivalweekend komt in het Duitse Goch, is dus nog maar de vraag.

‘Geen afspraken met de uitbaters van het Graefenthal Klooster’

De universiteit laat in een korte reactie weten dat zij via de media op de hoogte is van het onderzoek dat de Duitse justitie doet naar iemand die betrokken is bij de Orde der Transformanten.

‘We hebben vooralsnog geen afspraken met de uitbaters van het Graefenthal Klooster, ADG Management Group Gmbh (kloosterdirecteur Camiel Engelen is hoofd hiervan, red.), over de intro van 2021′, laat een woordvoerder optekenen. ‘Begin 2021 gaan we kijken of en zo ja waar we een introductiefestival kunnen gaan organiseren. Daarbij staan alle opties open. Als er aanleiding voor is zullen we ons tegen die tijd laten informeren door de Duitse autoriteiten.’

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!