Leden rechtse studentenvereniging GNSV gewond bij vechtpartij op campus

21 aug 2023

Leden van de rechts-nationalistische studentenvereniging GNSV zijn vanochtend gewond geraakt bij een vechtpartij op de introductiemarkt. Een dag later zitten nog twee mannen vast. De universiteit noemt het voorval 'schandalig en triest'.

Ten minste twee leden van de Groot Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) zijn vanochtend gewond geraakt bij de voorbereidingen op de introductiemarkt. Ze werden volgens een ooggetuige aangevallen door een groep en liepen daarbij verwondingen aan het gezicht op.

Het incident gebeurde rond 11.00 uur bij het kraampje van de nieuwe rechts-nationalistische vereniging, vlakbij het Maria Montessorigebouw. Weinig studenten hebben er daarom iets van meegekregen. Meerdere politiewagens en de campusbeveiliging kwamen ter plaatse. De politie heeft drie aanhoudingen verricht. Het gaat om een 38-jarige man uit Nijmegen, een 18-jarige man uit Oegstgeest en een derde persoon van wie de identiteit onbekend is.

Rake klappen

De ooggetuige, die anoniem wil blijven, zag een flinke groep bij het kraampje staan. ‘Ik zag dat er rake klappen werden uitgedeeld en dat ze door het gras aan het rollen waren. Even later kwam de portier naar buiten gerend om het gevecht te doen stoppen, daarna kwamen ook de politie en beveiliging vrij snel aangereden.’

Een tweede ooggetuige vertelt dat zij verschillende mensen met elkaar op de vuist heeft zien gaan. De aanleiding van de vechtpartij hebben beide ooggetuigen niet meegekregen.

De GNSV-leden zijn na de aanval door medewerkers van de universiteit opgevangen in het Maria Montessorigebouw. Eén van hen had een blauw oog en de ander een bebloed hoofd. Via X (voorheen Twitter) laat de GNSV weten dat de leden alsnog willen terugkeren naar hun kraampje. Vooralsnog is het kraampje onbemand.

Groot-Nederlandse gedachte

De GNSV presenteert zich als een conservatief-nationale levensbeschouwing. In een artikel in De Stormlamp, het blad van de rechts-radicale Geuzenbond, presenteert de Leidse afdeling van GNSV zich als een politieke vereniging voor “rechtse studenten die met een kritisch oog naar de maatschappij kijken” en die “de linkse leerstof in de collegezalen zat zijn.” De vereniging huldigt de Groot-Nederlandse gedachte, namelijk het samensmelten van Vlaanderen met Nederland. Om die reden zoekt GNSV naar eigen zeggen contact met gelijkgestemde groepen in Vlaanderen.

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit ontving de afgelopen dagen vragen en opmerkingen over de aanwezigheid van de vereniging op de introductiemarkt. Het besloot daarop vanochtend een statement te publiceren, waarin staat dat iedereen welkom is op de markt, maar dat uitingen van seksisme, racisme, discriminatie of (fysieke) bedreigingen voor de Radboud Universiteit onaanvaardbaar zijn.

In een nieuw bericht op ru.nl noemt de Radboud Universiteit het vandaag ‘schandalig en triest’ dat de leden van de GNSV geconfronteerd zijn met geweld. ‘Geweld mag nooit een oplossing zijn’, schrijft een woordvoerder namens het college van bestuur.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

18 reacties

 1. Een rechtenstudent schreef op 21 augustus 2023 om 14:28

  De Radboud had deze prinsenvlag-dragende jongens in uniformen, die omvolkingstheorieën verkondigen (zie hun telegramgroepen en clubblaadje) in de eerste plaats niet toe moeten laten.

  • Alumnus schreef op 21 augustus 2023 om 14:53

   “Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid leer je wat mensen, bedrijven en instituten ten opzichte van elkaar mogen. Je verdiept je in wetten, je leert mensen te helpen om hun zaken juridisch goed te regelen en om te bemiddelen bij conflicten.”

   Alhoewel ik het pertinent oneens ben met alle denkbeelden van deze vereniging vind ik het echt betreurenswaardig dat dit juist op mijn universiteit moet gebeuren. Geeft te denken…

  • Thomas schreef op 21 augustus 2023 om 16:45

   Mijn inziens is een Universiteit bij uitstek een plek waar vrijheid van meningsuiting belangrijk is. Dit geldt ook voor meningen waar je het pertinent mee oneens bent, zolang men binnen het juridische kader blijft. Bediscussieer maar ga het niet censureren.

  • Thomas V schreef op 21 augustus 2023 om 20:53

   Wat u hiermee feitelijk betoogt, is dat we moeten buigen voor fascisten en fascisme moeten gehoorzamen.
   Want dat zijn de daders achter deze georganiseerde aanval, en dat is hun doel.

   Niks van wat u beweert is overigens terug te vinden op hun website of Telegram-pagina en de tijdlijn daar is intact. Het lijkt er dus op dat u liegt.

  • Een rechtenstudent schreef op 21 augustus 2023 om 22:43

   @Thomas V
   Ingaande op uw tweede alinea: dan heeft u niet goed gekeken.

   Op hun telegramkanaal en instagramkanaal is de prinsenvlag, evenals de vlag van het Duitse keizerrijk met gothische rune te zien, en zo ook hun uniformen. Ik zal niet naar de verwerpelijke inhoud linken, maar het betreft o.a. foto’s van het “Groot-Nederlands Jongerencongres”.

   M.b.t. de omvolkingstheorieën: zie bijvoorbeeld jaargang 3 nummer 8 van “De Stormlamp” waar wordt gerept over dat “de bevolking van Nederland in het jaar 2050 tussende 30 en 40% bestaan uit mensen die hier niet vandaan komen … Deze voorspellingen schetsen een zeer duister beeld voorjonge mensen die geven om de toekomst van het Nederlandse volk”

   Misschien volgende keer voorzichtiger zijn voor u iemand van leugens beticht.

 2. Johan des Broeke schreef op 21 augustus 2023 om 15:51

  De Voxredactie zou de normaliserende term “rechts” niet moeten gebruiken voor deze groep. Ze zijn daadwerkelijk extreemrechts. Één blik op de inhoud van hun blad “De Stormlamp” zou dit echt duidelijk moeten maken.

  Er heeft evident iemand bij de organisatie van de intromarkt zitten slapen bij de goedkeuring van hun aanwezigheid.

  • Bezorgde_student schreef op 21 augustus 2023 om 18:43

   Ik kan het alleen maar met u eens zijn. Deze situatie had volledig voorkomen kunnen worden als de GNSV van de intromarkt was geweerd.

 3. Pieter Monté schreef op 21 augustus 2023 om 16:56

  Over komen waaien vanuit Leiden. Zijn daar ook gevallen bekend van geweldadigheden?

 4. Bezorgde_student schreef op 21 augustus 2023 om 18:42

  Ik ben het niet eens met het gebruik van geweld door de tegenstanders van de GNSV, maar de leden van GNSV waren de agressors in deze situatie. Vele ooggetuigen hebben gezien dat zij begonnen met duwen en klappen uitdelen. Als u het mij vraagt, moet dit extreemrechtse, agressieve geluid nooit toegestaan zijn op de campus van een universiteit waar iedereen zich thuis hoort te voelen. Het bestuur had deze vereniging simpelweg moeten verbieden. Tevens vind ik het uiterst kwalijk dat de redactie van Vox het frame van de GNSV overneemt, die zich proberen af te schilderen alsof zij de slachtoffers zouden zijn. Waar is het interview met de andere kant? Ik wil beide kanten van het verhaal horen, niet alleen de kant van de agressor.

  • Peter Visser schreef op 21 augustus 2023 om 20:29

   Als zij de agressor waren, waarom zouden zij dan niet zijn vastgezet? Lijkt mij dat de politie niet zomaar iemand arresteerde. Het getuigd niet van een onpartijdige kijk om ze zo af te schilderen als daders. Gelukkig hoeven we het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar agressie is nooit goed te praten. Uitsluiten overigens ook niet.

  • Thomas V schreef op 21 augustus 2023 om 21:02

   De politie geeft de leeftijd van de gearresteerde bendeleden op 38 en 18, beiden kunnen daarom bijna geen student zijn. Het 18 jarige bendelid komt uit Oegstgeest en is het hele land doorgereisd om in Nijmegen te zijn om deel te nemen aan de aanval. Dat geeft aan dat dit mensen zijn die van zichzelf niet op de universiteit komen, en specifiek daar naartoe zijn gegaan om deze aanval te plegen.

   Dat zijn dus duidelijk de agressors geweest.

   Uit het regelmatig lezen van de AIVD jaarberichten kan ik u overigens al schetsen wat de agressors zullen verklaren: ‘Ze zijn anders dan wij, en minder extreem-links dan wij, dus dan moeten we wel geweld gebruiken’.

  • Anoniem schreef op 22 augustus 2023 om 07:07

   Als reactie op Thomas,
   Allereerst is klappen uitdelen aan mensen waar je het oneens mee bent natuurlijk fout.
   Maar de conclusie dat een iemand uit oestgeest hier geen student kan zijn en dus bewust hier is gekomen om iemand in elkaar te slaan is onzin, ik studeer ook aan de RU en er staat toch echt leiden op mijn idkaart!

  • Student bezorgd over rood geweld schreef op 24 augustus 2023 om 14:32

   Deze ‘bezorgde student’ lijkt eerder deel te nemen in het georganiseerd verspreiden van desinformatie. De verdachten zijn Antifa en er was een getuige te zien op televisie die dat verhaal bevestigde. De extreemlinksen begonnen met het proberen te vernielen van een infokraampje en deelden vervolgens de eerste klap uit toen GNSV’ers hun spullen terugpakten.

   Dat de rechtse studenten begonnen is ook volledig onlogisch. Zij stonden er om hun vereniging te presenteren aan nieuwe studenten. Waarom zouden zij dan voor de markt überhaupt begonnen is mensen aanvallen?

   Erg verdacht hoe opeens mensen het narratief proberen om te draaien. Hopelijk trappen journalisten en de universiteit er niet in.

 5. Mienke de Wilde schreef op 21 augustus 2023 om 19:15

  Triest dat deze mensen vanwege een andere mening worden aangevallen en dat het in de reacties vooral gaat over de moraliteit van hun mening, terwijl zij toch niets gewelddadigs hebben gedaan. Inclusiviteit en diversiteit toch? Die inclusiviteit en diversiteit van meningen lijkt me juist het belangrijkst aan een universiteit. Praat gewoon met elkaar en leer elkaars standpunten en argumenten écht kennen. Verschrikkelijk dat dit nota bene uit naam van “moraliteit” gebeurt en genormaliseerd wordt. Aan een universiteit ook nog. Stelletje onwetenschappelijke malloten. Ik hoop dat iedereen die dit goedkeurt ook wordt aangesproken op het creëren van een onveilige studie- en werkomgeving.

  • Vollenbroekftw schreef op 21 augustus 2023 om 21:03

   Een andere mening is een ding. Maar je gaat niet met extreem-rechtse mensen thee leuten en naar “hun verhaal” luisteren. Wat een larie. Geweld moeten we niet normaliseren, ben ik ’t met je eens. Maar als jouw mening inherent anti-inclusief is, dan hoef je echt niet te verwachten dat je zelf wel het privilege van inclusie mag genieten. En we kunnen dom gaan lopen doen, maar we weten dat extreem-rechts en anti-inclusief geluid ook uitmonden in intimidatie en geweld. Dus dit keer zijn ze onschuldig ja. Maar verder is er niets onschuldig aan.

   Het punt dat de meeste comments hier maken is niet dat het normaal is dat ze in elkaar geslagen worden, maar dat de universiteit geen stem moet geven aan anti-inclusieve meningen, nota bene om het mom van zogenaamde inclusiviteit.

  • Mienke de Wilde schreef op 21 augustus 2023 om 22:36

   @Vollenbroekftw

   Dat theeleuten zou je toch eens moeten proberen. Heb ik ook gedaan als juist activistische linkse student die nota bene student-assistent was bij migratierecht en die haar eigen lezing eerst nog wilde cancelen van een atheisme-bijeenkomst omdat die “enge” Cliteur ook zou komen. Bleken FvD’ers bijvoorbeeld zo ineens helemaal niet anti-inclusief te zijn, maar juist eerder oude hippies die gewoon van alle soorten diversiteit houden en dus ook diversiteit van meningen. Of mensen die gewoon van een echte democratie houden en niet van een systeem dat daarvoor moet doorgaan maar ondertussen 20 procent van de burgers als deplorabel neerzet en buitensluit. Of mensen die vinden dat de islam op dezelfde manier bekritiseerd moet kunnen worden als het christendom. Of linkse mensen die zien dat het logisch is dat mensen gefrustreerd en boos raken als ze constant als untermensch worden behandeld terwijl ZIJ dan ook nog de fascist of nazi genoemd worden. Of mensen die vonden dat de lichamelijke integriteit tijdens corona toch wel echt in het geding kwam. Ik schrok me een hoedje hoezeer ik zelf vol zat met foute oordelen.

   Misschien is het wel een hele diverse groep met meningen waar je het niet noodzakelijkerwijs mee eens bent, maar die op punten toch echt heel leerzaam zijn. Maar dat weet je dus niet als je je te goed voelt om “thee te leuten” met mensen die jij als extreem-rechts of radicaal ZIET, maar die dat dus misschien wel helemaal niet zijn.

   Wat als je zelf per ongeluk met goede bedoelingen degene bent met een anti-inclusieve mening onder het mom van inclusiviteit en dat je dat nooit zal ervaren juist ómdat je die mensen als nazi blijft behandelen? Wat als iedereen zo meegaat in dat “vanzelfsprekende” goedbedoelde buitensluiten dat iedereen zichzelf de kans ontneemt om te zien dat het helemaal niet zo erg is als overal nagepapegaait wordt, dat de meeste mensen gewoon blijken te deugen en dat je al die tijd met een gerust hart had kunnen gaan slapen ipv zo onnodig bang te zijn voor je eigen gedachten? Wat als de gedachte dat die mensen daadwerkelijk echte nazi-achtige gedachten hebben eigenlijk de meest mainstream omarmde complottheorie blijkt te zijn?

   In NL zijn er geen extreem-rechtse liquidaties geweest. Wel extreem-linkse. Mede door het soort “vanzelfsprekende” ontmenselijking dat jij hier nu ook laat zien.

  • Pieter schreef op 26 september 2023 om 15:59

   “Een andere mening is een ding. Maar je gaat niet met extreem-rechtse mensen thee leuten en naar “hun verhaal” luisteren. Wat een larie. ”

   Deze gedachtengang komt uit de doos van (de marxistische jood) Karl Popper, een man die min of meer aangeeft dat vrijheid van meningsuiting alleen geldt voor mensen die het met hem eens zijn.

   Kijk, antifa heeft dit al een keer geprobeerd. Wat de meeste mensen niet weten is dat de SA een reactie was op het feit dat mensen als Hitler nergens konden spreken zonder gelijk lichamelijk aangevallen te worden.

   Het ging zelfs zo ver dat in ziekenhuizen zogenaamde ‘nationaal socialisten’ van de ‘extreem linksen’ gescheiden moesten worden omdat de ‘extreem linksen’ gewond vanuit hun ziekenhuisbedden hun tegenstanders aanvielen. Iedereen wist op een gegeven moment dat de SA vocht met knuppels en ‘links’ met messen.

   Het enige wat dit in de lange termijn bereikte is dat het Duitse volk de hypocrisie van links doorzag. We weten allemaal hoe dit verder afliep.

   (ook was het zo dat zogenaamd politiek links openlijk de sociale ongelijkheid steunde (ze werden gefinancierd door extreem rijke joden en bankiers) en stonden achter sexueel misbruik van jonge vrouwen en kleine kinderen. Wilhelm Reich had al een transgenderkliniek geopend waar net als nu kinderen werden geopereerd aan hun ‘gender’.

   Of dit pareltje: “Maar als jouw mening inherent anti-inclusief is, dan hoef je echt niet te verwachten dat je zelf wel het privilege van inclusie mag genieten. ”

   Wat politiek links ‘inclusie’ noemt geldt weer alleen voor mensen die het met ditzelfde marxistische gedachtengoed eens zijn. Het maakt niet uit of je een transgender, kinderverkrachter, moordenaar of pedofiel bent. Zolang je het maar eens bent met de het kartel van links cultuur marxisten en het grote zakenleven ‘hivemind’ kun je door de beugel en is er dus plaats van ‘inclusie’. Anders totaal niet.
   Maakt niet uit of je zoals Mienke de Wilde in haar reactie aangeeft, of je nou een oud-liberaal bent, traditionalist voormalig greenpeaceactivist of hippie. Zodra je tegen de gevestigde orde in gaat ben je per direct een nazi en verdien je geen ’tolerantie’ meer.

   Dit hypocriete gebeuren zag je ook in de CCCP politieke gevangenen waren staatsvijanden terwijl de leden van de boevengilde (professionele raddraaiers en moordenaars) gezien werden als ‘klassevrienden’.

   Kortom:
   Vrijheid van meningsuiting is JUIST voor de mensen waar je het er het minst mee eens bent. Zolang deze uitingen niet direct oproepen tot geweld.
   Als een de ideeën van een bepaalde persoon of ideologie niet deugt dan komt dat toch naar voren via open discussie. De waarheid wint het uiteindelijk altijd van leugens.
   (dit is waarschijnlijk ook de reden waarom hedendaags links zo gek zijn op censuur. In een open dialoog blijft er niets van hun fantasierijke ideologie over.)

 6. Julius schreef op 22 augustus 2023 om 09:51

  ‘Extreem-rechts’ is het etiket dat communisten aan iedereen geven die een andere mening heeft.
  Waarom zijn communisten voorstander van het feit dat blanke mensen binnen één generatie een minderheid worden in hun eigen land? Iedereen kan bedenken dat chaos. strijd en oorlog het gevolg zal zijn.
  Waarom willen de ‘anti extreem-rechts’ activisten zo graag dat Nederland ten onder gaat aan tribale strijd?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!