Nieuw, onafhankelijk onderzoek naar in opspraak geraakte hoogleraar Psychologie

27 sep 2023 ,

Er komt een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de hoogleraar Psychologie die zich tussen 2017 en 2020 grensoverschrijdend heeft gedragen tegen een masterstudente. Aanleiding zijn nieuwe meldingen en signalen over de hoogleraar die zijn binnengekomen bij het faculteitsbestuur.

Er komt een nieuw onderzoek naar de in opspraak geraakte hoogleraar Psychologie, vertelt decaan van de faculteit der Sociale Wetenschappen Evelyn Kroesbergen tegen Vox. ‘Vanuit de faculteit hebben we nieuwe signalen en meldingen ontvangen over de betrokken hoogleraar.’

Wie het onderzoek zal uitvoeren is nog niet bekend. ‘Maar het zal zorgvuldig worden vormgegeven en uitgevoerd met oog voor alle betrokken’, aldus de decaan. De in opspraak gekomen hoogleraar en de melders zijn inmiddels op de hoogte.

Vorige week onthulde radioprogramma Argos dat een hoogleraar Psychologie zich tussen 2017 en 2020 grensoverschrijdend heeft gedragen ten opzichte van een masterstudente. Voor zijn gedrag kreeg de hoogleraar een officiële waarschuwing, die als een gele kaart werd toegevoegd aan zijn personeelsdossier.

Enorme onrust

Ombudsfunctionaris Nancy Viellevoye riep eerder al op tot een nieuw en extern onderzoek naar de betrokken hoogleraar. ‘Er is op dit moment een enorme onrust binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen’, zegt Viellevoye. ‘Veel mensen voelen zich onveilig. Er leven veel terechte vragen, ook naar de gevoerde procedure destijds. Volgens mij kan je dat alleen maar wegnemen door een goed onafhankelijk onderzoek. Dat kan duidelijk maken wat er heeft plaatsgevonden en op welke manier dit vervolgens goed aangepakt moet worden.’

Update (27 september, 15.00 uur): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ombudsfunctionaris overwoog om een nieuw, onafhankelijk onderzoek te voeren naar de in opspraak geraakte hoogleraar Psychologie als het faculteitsbestuur of het college van bestuur dat niet zouden doen. Inmiddels heeft de faculteit het onderzoek zelf dus ook bevestigd. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!