Nieuwe cursussen moeten ook HOVO-publiek warm maken voor Radboud Academy

27 sep 2021

Vanaf oktober biedt Radboud Academy ook cursussen aan voor een breed publiek. Daarmee springt de organisatie in het gat dat ouderenonderwijsorganisatie HOVO achterliet.

Radboud Academy is een overkoepelend centrum voor (na)scholing van externe professionals (zie kaderstuk). Vanaf dit najaar organiseert het vijf cursusreeksen voor een breed publiek.

De zogenoemde For the Curious-reeksen behandelen een bonte verzameling onderwerpen die de breedte van de universiteit weerspiegelen: variërend van de ideeën van kerkvader Augustinus en religie in het publieke domein tot de nieuwste inzichten over het brein, kunstmatige intelligentie en de feiten en fabels over geneesmiddelen.

Toegankelijk

De cursusorganisatie richt zich op een even bonte mix aan cursisten. Jong en oud, en ongeacht werkervaring en opleidingsniveau, iedereen is welkom. De cursussen zijn op bachelorniveau, maar voorkennis over de thema’s is geen vereiste, vertelt Janneke van der Leest, programmamaker bij Radboud Academy.

De aanleiding om ook brede cursussen aan te bieden is tweeledig, vertelt Van der Leest. Ten eerste vanwege de maatschappelijke functie van de universiteit. ‘De nieuwe cursusreeksen worden gegeven door docenten van de Radboud Universiteit. Zo maken we de kennis en inzichten uit ons wetenschappelijk onderzoek toegankelijk voor een groter publiek.’ Daarnaast hoopt de organisatie met de For the Curious-cursussen deels ook het gat te dichten dat HOVO achterliet.

Vorig najaar trok de universiteit de stekker uit HOVO – het instituut voor ouderenonderwijs dat zich richtte op vijftigplussers – vanwege afnemende belangstelling en financiële problemen. Radboud Academy moest voortaan dé aanbieder zijn van post-initieel onderwijs.

Jonger en breder publiek

Dat zeer ten spijt van oud-cursisten. Zij vreesden dat ze niet meer tot de doelgroep zouden behoren, omdat Radboud Academy zich primair richt op  (na)scholing van professionals. Daarop besloten HOVO-organisaties in Brabant en Utrecht, buiten de Radboud Universiteit om, ook cursussen aan te bieden in Nijmegen – twintig in totaal – voor ‘nieuwsgierige vijftigplussers’.

Met de nieuwe cursussen maakt Radboud Academy haar belofte waar dat ze ook het HOVO-publiek wil blijven bedienen, aldus Van der Leest. Dat betekent overigens niet dat Radboud Academy de concurrentie met HOVO wil aangaan. ‘Wat wij aanbieden is juist een mooie aanvulling op de cursussen die HOVO Brabant en Utrecht in Nijmegen organiseren. Onze cursusreeksen zijn interactief, en in de avonduren waardoor ook werkenden kunnen deelnemen. Ook richten we ons op een breder en jonger publiek dan HOVO. Bovendien zijn de cursussen specifiek gebaseerd op onderzoek aan de Radboud Universiteit. Bij HOVO maken ze ook gebruik van docenten van buiten.’

‘Onze cursusreeksen zijn interactief en in de avonduren, waardoor ook werkenden kunnen deelnemen’

Of beide organisaties toch uit dezelfde vijver vissen is vooralsnog moeilijk te bepalen. ‘Voor de HOVO-cursussen in Nijmegen dit najaar hebben we al 350 aanmeldingen. 17 van de 20 gaan sowieso door’, zegt Petra van Ruiten, directeur van HOVO Brabant desgevraagd. Bij Academy loopt het nog geen storm. Op moment van schrijven hebben twee van de vijf cursussen voldoende aanmeldingen. 22 mensen in totaal. En dat zijn zeker niet allemaal ouderen. Van der Leest: ‘Het is een diverse groep, qua achtergrond, werk en leeftijd. Van gepensioneerden tot studenten en alles wat daartussen zit. Precies wat we beogen. We hopen op nog wat meer animo, maar de wervingscampagne is ook pas net begonnen.’

Meer informatie over de HOVO-cursussen die in Nijmegen van start gaan is te vinden op de site van HOVO Brabant en Utrecht. Het aanbod van Radboud Academy is hier te vinden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!