Nieuwe fietsparkeerplekken in aantocht

16 jan 2013

Veertienhonderd nieuwe fietsparkeerplaatsen. Dat is het antwoord van het Universitair Vastgoed Bedrijf op de – op sommige plekken – overvolle stallingen op de campus. Nog voor de zomer komen er tweehonderd bij naast het Erasmusgebouw. Vox deed vorige week een test: waar kun je het gemakkelijkst je fiets stallen? Bij het Gymnasion, zo bleek. Huygens en Medische faculteit kwamen er niet best af. Het was er een zootje. Wat betreft de laatste, daar kan Michel ter Berg, adjunct-directeur van het Vastgoed Bedrijf, niets aan doen, die valt onder verantwoordelijkheid van het UMC. En helaas, het Huygensgebouw staat niet op de nominatie voor een uitbreiding. ‘Vooralsnog hebben we geen plannen, maar we gaan de situatie nader bekijken’, belooft Ter Berg. Meer beweging Vorige week kwamen wèl tweehonderd nieuwe stallingen bij het CC. Nog vóór de zomer komen er ook tweehonderd bij tussen Erasmus en UB. Ter Berg hoopt dat daarmee de druk op de campus wat afneemt. ‘De oorzaak van de drukte is niet het aantal toegenomen studenten, want daar is geen sprake van. We denken dat het te maken heeft met de onderwijsintensivering. Er zijn meer studenten op de campus die meer bewegen tussen de gebouwen.’ In 2014 komen bij het nieuwe Grotiusgebouw ook duizend nieuwe fietsparkeerplekken. Uitbreiden is niet de enige maatregel tegen de chaos op bepaalde plekken. Ter Berg denkt ook aan ‘opvoeden’. ‘Als het nieuwe studiejaar begint, willen we weer een actie doen. Eerstejaars erop wijzen dat fietsen in de stallingen horen te staan en niet daarbuiten.’ Er zullen ook wrakken verwijderd worden en fietsen die buiten de stalling staan, kunnen worden verwijderd. Duidelijke borden bij fietsenkelders waar nog plek zat is, zijn ook een optie. Eind 2012 is in het Gymnasion een proef gehouden met een nieuw soort stalling. Het gaat om een tweelaags-systeem zoals de meeste stallingen bij stations ook hebben. De reacties van parkeerders waren goed. Het Vastgoed Bedrijf kijkt even hoe ‘de situatie zich ontwikkelt’ en beslist dan of het systeem wordt ingevoerd in de bestaande kelderstallingen. En is er verbetering te verwachten bij de Medische faculteit? Ja en nee. Ja, omdat er behalve de kelder een nieuwe, grote fietsenstalling achter het Studiecentrum is. ‘Een ruime stalling met plek voor vierhonderd fietsen’, aldus een woordvoerder van het UMC. ‘Studenten parkeerden hun fietsen voorheen altijd bovenop het terrein (op de bezoekersparkeergarage).  Deze stalling bestaat sinds kort niet meer. Van de nieuwe stalling wordt nog te weinig gebruik gemaakt.’ Nee, omdat studenten veelal de kortste weg naar de collegezaal nemen en hun fiets dus toch in het kleine, volle keldertje – ooit bedoeld voor medewerkers – blijven proppen.  / Annemarie Haverkamp

0 reacties

  1. Willem v.d. Kuijlen schreef op 18 januari 2013 om 11:03

    Ik verbaas me er over dat er 200 plaatsen bij komen TUSSEN Erasmus en UB. Het staat daar -voor zover als mogelijk- al tjokvol met stallingen. Daar heb ik me bij de inrichting van dit stuk campus al over verbaasd (om niet te zeggen “aan geërgerd”). Waarom zijn daar überhaupt stallingen neergezet? Wie heeft dat bedacht? De ingang tot dit deel van de campus (Erasmusplein en Th. v. Aq.straat) is volgeplempt met fietsen. De toegang tot vier faculteiten (vanuit het oosten) is een fietsenstalling (en een fietspad, en een rare heg). Echt waar, ga er eens kijken met ogen van een nietsvermoedende bezoeker. Hier stond eerst Erasmus (waarom moest die naar de UB?).
    Waarom niet het stuk tussen Erasmusgebouw en Heijendaalseweg als locatie voor fietsenstallingen benut? Veel meer plek. Logistiek in alle opzichten (fietsers, buspassagiers, HAN’ers, bezoekers) 10 keer beter (en dan kan Erasmus weer gewoon komen te staan waar hij thuishoort; bij het Erasmus).

    Willem v.d. Kuijlen
    studieadviseur wijsbegeerte

  2. Christiaan schreef op 21 januari 2013 om 13:59

    Ik ben het geheel met Willem eens. Niet alleen zijn de fietsenstallingen ronduit lelijk, maar dat ze overvol zijn heeft mijsn inziens ermee te maken dat fietsen weken/maanden blijven staan.

    De fiets is een onderdeel van de consumptiemaatschappij geworden, een voorwerp dat weinig waarde vertegenwoordigd en bij het stuk gaan achteloos wordt neergesmeten om daar te blijven staan.

    Tijdens dejaarwisseling stonden er in de gezamelijke stallingen honderden fietsen, in de zomervakantie zullen het er vast nog meer zijn. In “mijn” Huygensgebouw stalling staan er ook tinetallen. Fietsen die niemand meer gebruikt (met zulke platte banden, een kapotte ketting, of een missend wiel kun je niet fietsen) maar verwijderen duurt te lang. Ik weet in ieder geval twee fietsen hier in het Huygens die er al meer dan een jaar staan.

    Waar komen al die wrakken vandaan, en waarom gaan studenten zo achteloos met hun bezit om? Van mij zouden ze minstens twee keer in het jaar de hele stalling leeg mogen halen. Twee maanden, twee weken, en twee dagen tevoren waarschuwingen gaan geven en het overal aankondigen. En dan de slijptol in de kettingen die de wrakken en afgedankte fietsen op hun plaats houdt.

    Ruimtetekort is het probleem niet, het is de mentaliteit van de fietseigenaren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!