Nijmegen krijgt waarschijnlijk coronastatus ‘zorgelijk’

23 sep 2020

Gisteren kondigde premier Mark Rutte in de Tweede Kamer aan dat vanwege het aantal coronabesmettingen nog eens acht veiligheidsregio's de status 'zorgelijk' krijgen. Hoogstwaarschijnlijk is ook Gelderland-Zuid, de regio waar Nijmegen onder valt, daarbij.

Afgelopen vrijdag kregen zes regio’s in het Westen de status ‘zorgelijk’. Dit is het tweede risiconiveau, erger dan ‘waakzaam’, maar nog onder ‘ernstig’. Toen ging het om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Voor die regio’s gelden nieuwe regels. Cafés moeten om middernacht stoppen met schenken en om 01.00 uur dicht. Bij borrels en uitjes mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn. Op die 50-personenregel zijn uitzonderingen, zoals begrafenissen, maar die bijeenkomsten moeten worden gemeld.

Maatregelen

De regio’s die naar verwacht worden toegevoegd aan dit lijstje zijn Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland, meldt de NOS. Dit zou deze week nog gebeuren. Het kabinet is met afgevaardigden van deze plekken in gesprek over de maatregelen die worden genomen.

Of die regels hetzelfde gaan zijn als in het Westen is afwachten. Veiligheidsregio’s kunnen ook nog extra regionale maatregelen nemen. Wat wel duidelijk is, is dat de maatregelen geen invloed gaan hebben op de fysieke colleges die nog worden gegeven. ‘Onderwijs is uitgezonderd van de 50-personenmaatregel’, zegt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit.

Uitbraken in cafés

De coronasituatie in Nijmegen verslechterde de laatste weken zichtbaar. Na de introductie sloot burgemeester Hubert Bruls verschillende cafés vanwege uitbraken. Eerst Café van Rijn, waar tijdens de introductie 51 mensen besmet raakten. Als gevolg daarvan zaten meer dan 200 mensen in quarantaine. Daarna volgden ook Bascafé en TweeKeerBellen.

In Gelderland-Zuid, de regio waar Nijmegen in ligt, is het aantal mensen per 100.000 dat besmet is nu 16,4. Dat is meer dan in Utrecht, een regio die al eerder naar ‘zorgelijk’ ging. Het aantal daar is 15.4.

Wie last heeft van klachten als verkoudheid, kortademigheid, koorts of reuk- en smaakverlies, kan zich bij de GGD laten testen via 0800-1202.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Lekker bladeren schreef op 23 september 2020 om 17:51

    Niet direct gerelateerd aan dit artikel, maar: komt de papieren Vox nog terug, eigenlijk? Of blijft het online (voorlopig)?

    • Annemarie Haverkamp schreef op 24 september 2020 om 08:27

      De papieren Vox komt zeker terug! Omdat de magazines alleen verkrijgbaar zijn op de campus, had het de afgelopen maanden weinig zin er eentje te maken (eerst was er de lockdown, daarna de zomervakantie). Als de campus open blijft, ligt er binnen afzienbare tijd een nieuwe Vox in de bakken. Groet, Annemarie (hoofdredacteur)

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!