Ook Bascafé en TweeKeerBellen moeten dicht na besmettingen

10 sep 2020

Na Café Van Rijn moeten nu ook Bascafé en TweeKeerBellen de deuren sluiten wegens een uitbraak van corona. ‘Ik roep studenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen’, zei burgemeester Hubert Bruls op een persconferentie.

Na Café Van Rijn moeten nu ook Bascafé en TweeKeerBellen de deuren sluiten. Reden voor de sluiting van de drie cafés, die populair zijn bij studenten, zijn uitbraken van corona. Alle besmettingen – zeventien in Bascafé en elf in TweeKeerBellen – werden begin september vastgesteld.

Bascafé en TweeKeerBellen, die eerder al een waarschuwing hadden gekregen (TweeKeerBellen moest zelfs al eens enkele dagen dicht, red.), zijn sinds halfacht vanavond gesloten voor een termijn van maximaal veertien dagen.

Quarantaine

‘Voor de GGD waren deze besmettingshaarden groot genoeg om het advies te geven beide cafés te sluiten wegens gevaar voor de volksgezondheid’, zei burgemeester Hubert Bruls op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie in de raadszaal van het stadhuis.

De burgemeester verwacht dat de komende dagen nog meer besmettingen zullen worden vastgesteld. ‘De GGD gaat verder met bron- en contactonderzoek. Na de sluiting van Café Van Rijn moesten 170 mensen in quarantaine, nu zullen het er wellicht meer zijn.’

Bruls sloot niet uit dat meer cafés zouden moeten sluiten en kondigde ook extra controles van politie en boa’s aan. De burgemeester, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio’s is, noemde de situatie ernstig. ‘Ik heb nog niet meegemaakt dat in één week tijd drie cafés in één stad moesten sluiten wegens besmettingshaarden.’

‘Geen toeval’

Dat de drie kroegen gericht zijn op studenten, noemde Bruls geen toeval. ‘Ik roep studenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Je houdt je niet alleen voor jezelf aan de coronamaatregelen. Misschien heb je wel medestudenten of docenten die aan mantelzorg doen.’ De gemeente zal zich in haar communicatie meer op studenten gaan richten.

Toch vindt de burgermeester dat de Radboud Universiteit niets te verwijten valt. ‘De introductie in het Goffertpark was mooi opgezet en ook het onderwijs is goed georganiseerd, onder andere met de colleges in de Vereeniging. Er zijn dan ook nog geen besmettingen vastgesteld aan de universiteit of aan de HAN.’

Extra waakzaam

Eerder deze week maakte de GGD Gelderland-Zuid bekend dat 170 studenten in quarantaine moesten na de corona-uitbraak in Café van Rijn. Tenminste twee studieverenigingen hadden besmette leden in hun gelederen als gevolg van de uitbraak.

De GGD Gelderland-Zuid riep studenten toen op om extra waakzaam te zijn, en om zeker naam en telefoonnummer te noteren bij een cafébezoek, ook wanneer dat niet expliciet gevraagd wordt. Zo kunnen besmettingen veel makkelijk in kaart worden gebracht wanneer zich een uitbraak voordoet.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!