Oorzaak brand in Grotius nog niet bekend

20 okt 2017

De brand in het Grotiusgebouw is inmiddels drie dagen geleden en de universiteit heeft nog niks naar buiten gebracht over de oorzaak van het vuur. Iedereen die langsfietst kan zien dat er hard gewerkt wordt. Wat is er gebeurd en wat is de schade?

‘De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend’, zegt universiteitswoordvoerder Anja van Kessel. ‘Wat we wel weten is dat de brand heeft plaatsgevonden in de groepenkast – het heeft dus iets te maken met elektriciteit.’ Het was een lokaal brandje, maar wel een waarbij de temperatuur van het vuur hoog opliep.

Schade

Ondanks dat het een kleine brand was, zijn de gevolgen niet mis. ‘Er is best veel schade, vooral aan leidingen en elektriciteitskabels’, vertelt de portier van het Grotiusgebouw. ‘Er zijn flink wat mannen aan het werk om die allemaal te vervangen.’ Dit is goed te zien: verschillende delen van het gebouw zijn nog afgesloten met linten. Ook de lichten werken niet overal. ‘Daarnaast moet er gelucht worden omdat tijdens de brand veel rookontwikkeling heeft plaatsgevonden. Voordat medewerkers aan de zuidkant van het gebouw weer kantoor mogen houden moet de luchtkwaliteit een heel stuk verbeteren.’ Over de oorzaak van de brand weet ook de portier nog niet veel. Hij wijst naar een groepje mannen achter hun laptop: ‘Dat kun je daar aan het crisisteam vragen, maar wel achter het lint blijven!’

‘Je merkt dat het onrustig is in het gebouw, er is meer herrie’

Het vierkoppige crisisteam is hard op zoek naar de oorzaak van de brand – door de schade is deze niet zomaar gevonden. De heren mogen echter niets vertellen over de mogelijke oorzaak.

Geen colleges

Hoewel het gebouw deels weer toegankelijk is, is het rustig. Lisa, student rechten, loopt net de bibliotheek uit. ‘Ik zat hier toevallig dinsdag ook toen het gebouw ontruimd werd, ik begin vaak vroeg met studeren. Het was geen paniekerige situatie, we moesten gewoon het gebouw verlaten.’ Vindt ze het gek om hier nu weer te zitten? ‘Eigenlijk niet. Het is wel irritant dat het restaurant voorlopig nog niet open is, want de koffie uit het automaat vind ik toch minder lekker. Je merkt wel dat het onrustig is in het gebouw, er lopen meer mensen en er is meer herrie. Maar daar heb je in de bibliotheek geen last van, dus het valt allemaal best mee’.

Ook volgende week worden er geen colleges gegeven of tentamens afgenomen in het Grotiusgebouw. De medewerkers die niet in hun kantoor kunnen, worden voorlopig onderbracht in het Spinoza- of Erasmusgebouw, of ze werken thuis.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!