Ontwerp voor het nieuwe Doornroosje onthuld
De gemeente Nijmegen heeft eind vorige week het ontwerp van het nieuwe pand onthuld waarin Doornroosje en 350 studentenwoningen moeten komen. Het gebouw bij het station, dat er eind 2013 moet staan, krijgt ook een gratis fietsenstalling met 3700 plaatsen.
Al sinds 2004 zijn er plannen voor een nieuw, gecombineerd gebouw voor poptempel Doornroosje en studentenhuisvesting. De problemen met financiering zijn eindelijk overwonnen, onder meer door de eerder geplande zelfstandige woningen te vervangen door gecombineerde eenheden. Bovenop Doornroosje komen straks 88 wooneenheden, in bijna alle gevallen voor vier studenten. ‘Dit is iets goedkoper om te bouwen dan allemaal zelfstandige eenheden’, legt Max Derks van studentenhuisvester SSHN uit. De woongroepen krijgen het recht om zelf nieuwe bewoners uit te kiezen.
Mooi begin
Het nieuwe pand maakt deel uit van de metamorfose die het Nijmeegse stationsplein moet ondergaan. Nu is het een winderige vlakte die de gemeente al jaren een doorn in het oog is. ‘Alle partijen beseffen dat er stedebouwkundig op dit plein nog heel veel is te winnen’, zegt Derks. ‘Deze nieuwbouw vormt een mooi begin.’ Nog eind dit jaar moet een begin worden gemaakt met de bouw. De oplevering is twee jaar later.
Eindelijk
Het nieuwe complex wordt gebouwd door drie partijen: KlokBouw BV Nijmegen, Ed. Züblin AG Duisburg en AGS architecten. Met het nieuwe Roosje komt er een einde aan een zoektocht van meer dan tien jaar voor de nieuwbouw van het poppodium. Andere ideeën, bijvoorbeeld de verhuizing naar Bottendaal, vonden onvoldoende politiek draagvlak. Een eerder plan voor een hoog gebouw aan het Stationsplein werd door Defensie geblokkeerd vanwege mogelijke verstoring van een radar.
Nu is de kogel dus door de kerk: het complex komt op de plaats van het voormalige stationspostkantoor. De gekozen aannemers behaalden bij een niet openbare Europese aanbesteding de meeste punten. De andere marktpartijen die deelnamen aan de aanbesteding hebben nog twee weken de tijd om naar de rechter te stappen als ze het niet eens zijn met de beoordeling. /Tim de Hullu en Paul van den Broek